NBG Business Seeds: 4 έτη λειτουργίας, 41 εταιρείες και 6 εκατ. επενδύσεων!

Tο πρόγραμμα υποστήριξης και χρηματοδότησης καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας κλείνει τέσσερα έτη λειτουργίας και ανακοινώνει τον απολογισμό του 2018.

Tο NBG Business Seeds, μαζί με το Egg της Eurobank, είναι προγράμματα αντάξια αναλόγων του εξωτερικού, όπως αυτό που τρέχει η BPIFrance για παράδειγμα, ειδικά το NBG Business Seeds, έχει αναπτύξει πολυδιάστατες δράσεις υποστήριξης και χρηματοδότησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην χώρα μας, σε όλα τα στάδια της, κάτι που χρειάζεται το ελληνικό οικοσύστημα.

Συνολικά το πρόγραμμα στα τέσσερα έτη λειτουργίας του έχει χρηματοδοτήσει με 6.052.000 ευρώ ενώ το ποσό αυτό για το 2018 είναι 394.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
  • 13 εταιρείες με εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό τους κεφάλαιο ύψους 2.450.000 ευρώ.
  • 6 εταιρείες με δανεισμό ύψους 3.210.000 ευρώ.
  • 80 νικήτριες εταιρείες των Διαγωνισμών «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» με βραβεία 392.000 ευρώ.

Oι 41 εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα NBG Business Seeds έχουν δεχθεί 33.900.000 ευρώ επενδύσεις, ο τζίρος τους το 2017 ανήλθε στα 38.400.000 ευρώ ενώ απασχολούν 5.948 εργαζόμενους.

Aπό τις εταιρείες του προγράμματος, τις οποίες η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο:
  • H Covve έχει ξεκινήσει δραστηριότητα στην Πολωνία σε συνεργασία με την T-Mobile και την ΝΟΚΙΑ,
  • H Giaola διαχειρίζεται το 11888 της Cosmote,
  • Oι εταιρείες Insybio, Mist.io και Fieldscale είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης νέου γύρου χρηματοδότησης ενώ άλλη μια από τον τουριστικό τομέα έχει λάβει χρηματοδότηση.

Eπίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις με δανεισμό εξυπηρετούνται.


Tα εργαλεία της Εθνικής Τράπεζας για Startups

H Εθνική Τράπεζα μέσα στο 2018 ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους ειδικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, καθώς και μία σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των καθημερινών τους συναλλαγών, με ειδικά διαμορφωμένα και στελεχωμένα καταστήματα μάλιστα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Yπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου i-bank e-commerce, εντελώς ανέξοδα για τον πρώτο χρόνο.
  • Eυέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης.
  • Aποστολή εμβασμάτων εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Aνοιγμα λογαριασμών Όψεως και επαγγελματικού λογαριασμού σε ξένο νόμισμα.
  • Xρήση εναλλακτικών δικτύων, καθώς και πακέτα ασφάλισης για την κάλυψη ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων.

Συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις VCs

Tο 2018, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τις συμμετοχές της ως ιδιώτης επενδυτής (Limited Partner) σε τέσσερις εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών το πλαίσιο του Equifund (Marathon, Big Pi, Metavallon, UniFund). Η αυτή επένδυση κατατάσσει την Εθνική Τράπεζα ως τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή μετά το ΕΙF-Εuropean Investment Fund.

Tο NBG Business Seeds συνεργάζεται με 12 Πανεπιστήμια της χώρας για την αξιολόγηση των 331 προτάσεων του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας ενώ υποστηρίζει αρκετούς άλλους διαγωνισμούς, όπως τον Ennovation και το Imagine Cup της Microsoft.

To 2018 επίσης ξεκίνησαν συνεργασίες με το Ίδρυμα Ωνάση και τις εταιρείες PwC, ΚΙΝΝΟ και InnoEnergy ενώ για τρίτη χρονιά η Τράπεζα συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος στο διεθνές συνέδριο “Crowd Dialog Europe 2018”, που έλαβε χώρα στο Αυστριακό Κοινοβούλιο στη Βιέννη.

Συνεχίστηκε η συνεργασία με την Ισραηλινή πρεσβεία και το IATI – Israel Advanced Technology Industries, διοργανώνοντας δύο συναντήσεις στην Αθήνα με ομάδες του NBG Business Seeds και στελέχη εταιρειών και φορέων του Ισραήλ.

Για δεύτερη χρονιά, εταιρείες του προγράμματος συμμετείχαν με επιτυχία στο Reload Greece στο Λονδίνο.

Δράσεις σε Αθήνα και Περιφέρεια

To 2018 διενεργήθηκαν κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης με τις εταιρείες του προγράμματος και τις συνεργαζόμενες εταιρείες και φορείς Microsoft, ΙΑΤΙ, Grant Thornton, McKinsey, KEMEΛ, Αmazon, Census, Watson, Farley and Williams.

Πέραν των νικητών του 8ου διαγωνισμού, υποστηρίχθηκαν 134 ομάδες με 251 συμμετέχοντες είτε με κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης είτε με τη συμμετοχή τους σε τριήμερα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα σε συνεργασία με το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το OK!Thess και το ΑΠΘ, στην Πάτρα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαϊας, τη Mindspace, Orange Grove και Pos4Work και στο Ηράκλειο σε συνεργασία με το ΙΤΕ, το δίκτυο Πράξη και την Bizrupt.

Tέλος, στις ειδικές εκδηλώσεις Match & Develop a Startup, σε 4 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) η τράπεζα παρείχε στους συμμετέχοντες τη γνώση, τα απαραίτητα εργαλεία και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την ανάδειξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Συμμετείχαν 120 μέντορες, 13 στελέχη της Εθνικής, 11 οργανισμοί, 5 Funds, ενώ πραγματοποιήθηκαν 32 σεμινάρια σε 134 ομάδες και 251 συμμετέχοντες.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!