Η Βουλγαρία γίνεται το Hub του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

H Βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή αλλαγές στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, υποχρεώνοντας τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου εργασίες για την επέκταση του συστήματος υποδομών φυσικού αερίου, από τα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας στα σύνορα με τη Σερβία.

Mετά τη λήψη τελικής απόφασης σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο, η Bulgartransgaz θα ξεκινήσει διαδικασία δημόσιας προμήθειας με εκτιμώμενη αξία 2,29 δισ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επεκτάσεων του συστήματος υποδομών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ενεργειακή στρατηγική που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Οι εργασίες βάσει της σύμβασης πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2019. Η τελική απόφαση της επένδυσης εξαρτάται από την επιτυχή υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών κατανομής δυναμικότητας στο πλαίσιο διαδικασίας ανοικτής διαβούλευσης.

H κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ήδη λάβει επίσημη ειδοποίηση από τη Ρωσική Gazprom για συμμετοχή της στη δοκιμαστική αγορά, η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι το τμήμα του αγωγού TurkStream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διασχίσει τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σόφιας από τη Βουλγαρική υπουργό Ενέργειας Τέμενουχκα Πέτκοκα όπως δήλωσε η ίδια στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Eκτός από τη χρήση της υπάρχουσας υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου, η Βουλγαρία θα χρειαστεί να κατασκευάσει νέο αγωγό φυσικού αερίου μήκους 484 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Σερβία, έναν νέο αγωγό μήκους 11 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και δύο σταθμούς συμπιεστών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Bulgartransgaz δήλωσε ότι κάλεσε εταιρείες να συμμετάσχουν στη Φάση 3 μιας έρευνας αγοράς σχετικά με τη ζήτηση για νέα μεταφορική ικανότητα από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι τα σύνορα της Σερβίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 10η Δεκεμβρίου 2018.

Eκτός από την αύξηση της δυναμικότητας διέλευσης φυσικού αερίου στην επικράτειά της, η ενημερωμένη ενεργειακή στρατηγική δίνει το πράσινο φως στη Bulgartransgaz να συμμετάσχει ως μέτοχος στο έργο κατασκευής τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη . Το έργο τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Αλεξανδρούπολης σχεδιάζεται να περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση ΥΦΑ και ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.

H στρατηγική προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας πλατφόρμας "χρηματιστηριακής" ανταλλαγής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία θα λειτουργεί ως θυγατρική της Bulgartransgaz, σε μια προσπάθεια η Βουλγαρία να γίνει το hub του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

Tο "βαλκανικό σχέδιο" προβλέπει την κατασκευή ενός περιφερειακού κέντρου διανομής φυσικού αερίου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή της Βάρνας προκειμένου από εκεί να οργανώνονται οι παραδόσεις αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη - στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία ​​και μέσω αυτών των χωρών στα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και σε χώρες εκτός της ΕΕ, τη Σερβία, τη πΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Tο φυσικό αέριο μπορεί να τροφοδοτηθεί από τη Ρωσία, από τα δυνητικά βουλγαρικά κοιτάσματα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ή μέσω των διασυνδέσεων με την Ελλάδα και την Τουρκία, από την περιοχή της Κασπίας ή την Ανατολική Μεσόγειο ή από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε η Βουλγαρική κυβέρνηση. Ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, το Hub της Βουλγαρίας θα μπορούσε επίσης να προμηθεύεται αέριο μέσω μιας γραμμής διασύνδεσης με τη Ρουμανία, η οποία υπολογίζεται ότι έχει σημαντικά κοιτάσματα στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

emea.gr