H Ηitachi μπαίνει με 6,4 δισ. δολάρια στην Σουηδική βιομηχανία ηλεκτρικών ΑΒΒ

Tη συμφωνία εξαγοράς του 80% της Σουηδικής βιομηχανίας ηλεκτρικών και δικτύων ΑΒΒ ανακοίνωσε ο Ιαπωνικός βιομηχανικός κολοσσός Hitachi, έναντι 6,4 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το παγκόσμιο αποτύπωμα της.

Mε την κίνηση αυτή, η Hitachi γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος "παίκτης" στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρικών δικτύων, πίσω από την General Electric. Εκτός από ηλεκτρικά δίκτυα, η ABB κατασκευάζει βιομηχανικά ρομπότ και θεωρείται από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην βιομηχανική καινοτομία, ένας τομέας που σίγουρα "γυάλισε" στην Hitachi καθώς προετοιμάζεται για το επόμενο νήμα της βιομηχανικής επανάστασης.

Ωστόσο κάποιοι επενδυτές πιστεύουν πως η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Hitachi δεν είναι η πιο έξυπνη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία, καθώς μαζί με την ABB θα αναλάβει και μερικά αρκετά σημαντικά χρέη, τα οποία με την στροφή που παίρνει η αγορά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να εξυπηρετήσει με ευκολία. Από την άλλη κάποιοι υποστηρίζουν πως από την στιγμή που η ενέργεια αυτή θα πρέπει να διοχετευθεί και να χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο, δεν έχει σημασία από που έχει προέρθει, καθώς και πάλι θα χρειαστεί δίκτυα για να φτάσει στον τελικό πελάτη. Όπως ανέφερε ένας αναλυτής "Η Hitachi πρέπει να βελτιώσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στον τομέα των σιδηροδρόμων ή της τεχνητής νοημοσύνης παρά να δαπανήσει τόσα κεφάλαια για την επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας όπου οι ανταγωνιστές της, όπως η General Electric και η Toshiba Corp μεγαλουργούν"

H ABB απασχολεί 36.000 εργαζόμενους και το 2017 είχε πωλήσεις ύψους 10,4 δισ. δολαρίων. Έχει ένα λειτουργικό περιθώριο κέρδους 10,0% το τρίτο τρίμηνο, κάτω από 60 μονάδες βάσης από το προηγούμενο έτος.

Aπό την μεριά της η ΑΒΒ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την συμφωνία. Από την μία "ξεφορτώνεται" το βάρος του χρέους της και από την άλλη μπορεί πια να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ψηφιακών και ρομποτικών της επιχειρήσεων, διανέμοντας επίσης σημαντικά κέρδη στους μετόχους της. Η εταιρεία θα διατηρήσει το 20% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο δίκτυο, με την επιλογή να την μετατρέψει σε μετρητά τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

H αγορά ηλεκτρικού δικτύου για την Hitachi είναι εν μέρει ένας τρόπος για να διαφοροποιήσει τη θέση της - η οποία προηγουμένως συνδέθηκε με έναν νέο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτό είναι τώρα στον αέρα , μαζί με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας γενικότερα.

Mετά τη συναλλαγή, η ABB θα διαθέτει τέσσερα τμήματα: Ηλεκτροκίνηση, Βιομηχανικό Αυτοματισμό, Ρομποτική & Διακριτό Αυτοματισμό και "Κίνηση", η οποία περιλαμβάνει κινητήρες και μονάδες κίνησης. "Οι τέσσερις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις μας, κάθε ένας παγκόσμιος ηγέτης, θα ευθυγραμμιστούν με τον τρόπο που λειτουργούν οι πελάτες μας και θα επικεντρωθούν περισσότερο στις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε ο Ulrich Spiesshofer, Διευθύνων Σύμβουλος της ABB.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!