H EKT μόλις λάνσαρε νέα υπηρεσία για να ανταγωνιστεί την ΡayΡal

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυκλοφόρησε την Παρασκευή ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει στις τράπεζες να χειρίζονται άμεσα πληρωμές στην Ευρώπη, βοηθώντας τους να ανταγωνιστούν με την PayPal και άλλους παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες.

Tο σύστημα TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), το οποίο αναπτύχθηκε σε λίγο μόλις ένα χρόνο, της ΕΚΤ θα επιτρέψει σε ανθρώπους και επιχειρήσεις στην Ευρώπη να μεταφέρουν ευρώ μεταξύ τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας της τοπικής τους τράπεζας.

Oι αμερικανικές εταιρείες όπως η PayPal, η Google, το Facebook και η Amazon, ή η Alibaba και Tencent της Κίνας, κυριαρχούν επί του παρόντος σε αυτές τις υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Aυτό έχει αποτελέσει πηγή ανησυχίας για τους ευρωπαίους υπευθύνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες, μετά από μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στις χρηματοπιστωτικές υποδομές και τους φρικτούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Mέχρι στιγμής, έχουν υπογράψει μόνο οκτώ, κυρίως μεσαίες ή μικρού μεγέθους τράπεζες, από την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λόγους της έλλειψης μεγάλων ευρωπαϊκών παικτών στην αγορά πληρωμών", δήλωσε ο διευθυντής της ΕΚΤ Yves Mersch, ο οποίος παρουσίασε το TIPS στο Frascati της Ιταλίας.

"Eάν υπάρχει έλλειψη επενδυτικής ικανότητας ... δεν πρέπει να αποφεύγουμε τη συγκέντρωση πόρων και όγκων και τη δημιουργία μεγαλύτερων παικτών", πρόσθεσε.

H πρώτη πληρωμή μέσω TIPS πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ ενός πελάτη της ισπανικής CaixaBank και μιας γαλλικής τράπεζας Natixis, ανέφερε η ΕΚΤ.

Oι πληρωμές χρειάζονται 10 δευτερόλεπτα ή λιγότερο για να επεξεργαστούν και να χρεώσουν τον πάροχο πληρωμών το ένα πέμπτο του ευρώ ή 0,002 ευρώ.

Tο σύστημα θα διευθετεί αρχικά τις συναλλαγές σε ευρώ, αλλά η ΕΚΤ δήλωσε ότι μπορεί να υποστηρίξει και άλλα νομίσματα εάν υπάρχει ζήτηση.

newmoney.gr