Forbes: Οι 10 μεγαλύτερες αποχωρήσεις CEO του 2018

Τις πιο σημαντικές αποχωρήσεις διευθύνοντων συμβούλων για το 2018 κατέγραψε το Forbes. Κάποιοι εξωθήθηκαν σε παραίτηση, κάποιοι αποχώρησαν αφότου είχαν οδηγήσει τις επιχειρήσεις που διηύθυναν σε σχετικά ασφαλές λιμάνι, ενώ ένας έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα.

Kevin Systrom, Instagram

Το 2006, όταν ακόμη ήταν στο Stanford University, ο Kevin Systrom δέχθηκε πρόταση για μια θέση στο Facebook από τον ιδρυτή του Mark Zuckerberg. Την απέρριψε, επιλέγοντας παραμείνει στο Πανεπιστήμιο.

Πάντως, το 2012 πούλησε στο Facebook το ταχύτατα αναπτυσσόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram, έναντι περίπου 1 δισ. Δολ., κερδίζοντας για τον εαυτό του αμοιβή 400 εκατομμυρίων δολαρίων βάσει του μεριδίου της τάξεως του 40% που κατείχε τότε.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο Systrom, CEO του Instagram και ο συνυδριτής του Mike Krieger, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την εταιρεία εν μέσω φημολογούμενων εντάσεων με τον Zuckerberg. Κατά την εξάχρονη παραμονή του στην εταιρεία μετά την εξαγορά του Instagram, ο Systrom συνέβαλε στην ανάπτυξη διαφημιστικών προσφορών που φέρνουν έσοδα, καθώς και στην προσέλκυση νεότερων ατόμων, σε μια περίοδο που νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν το Facebook.

Indra Nooyi, Pepsi

Τον Οκτώβριο η Indra Nooyi, μία από τις λίγες γυναίκες CEO, παραιτήθηκε από την Pepsico, μετά από 12 χρόνια.

Η Nooyi, 63 ετών, η οποία θα παραμείνει ως πρόεδρος στην Pepsico έως τις αρχές του 2019, πέρασε 24 χρόνια στην εταιρεία και ήταν στο τιμόνι της καθώς προσπαθούσε να εξελιχθεί μέσα σε μία μεταβαλλόμενη βιομηχανία τροφίμων, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πιο υγιεινά προϊόντα.

Παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε, τα αποτελέσματα που έφερε κατά τη διάρκεια της θητείας της επισκιάζουν τους επικριτές της: Αφήνει την εταιρεία ενώ τα ετήσια έσοδά της βρίσκονται στα 63,5 δισ. δολάρια -από 35 δισ. δολ. κάθε χρόνο από το 2006 και μετά που ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου- ενώ η τιμή της μετοχής της Pepsico έχει σχεδόν διπλασιαστεί αυτό το χρονικό διάστημα.

Matthias Müller, Volkswagen

Ο Matthias Müller ανέλαβε καθήκοντα CEO της Volkswagen το 2015, αντικαθιστώντας τον Martin Winterkorn, κατά τη θητεία του οποίου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο παραποίησης των στοιχείων που αφορούν τις εκπομπές ρύπων, το οποίο κόστισε στην εταιρεία πάνω από 15 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημίωση.

Την άνοιξη αυτή, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι ο Müller θα αποχωρήσει. Αντικαταστάθηκε από τον brand manager της VW Herbert Diess.

Επί θητείας του, η Volkswagen επένδυσε πολλά στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ προσπάθησε να μεταρρυθμίσει την δομή της διοίκησης της εταιρείας. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία ανάκτησε τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο και είδε τα περιθώρια κέρδους της να αυξάνονται.

Ο Müller, που είναι 64 ετών, κέρδισε 12 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση πέρυσι και το διοικητικό συμβούλιό της τον Μάρτιο ενέκρινε την αύξηση του μισθού του κατά 40%. Παρά την παραίτησή του, θα συνεχίσει να πληρώνεται και το 2020, οπότε λήγει το συμβόλαιό του.

Lloyd Blankfein, Goldman Sachs

Μετά από 12 χρόνια ως CEO της Goldman Sachs, ο Lloyd Blankfein ανακοίνωσε την παραίτησή του νωρίτερα αυτόν τον χρόνο. Αντικαταστάθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και COO David Solomon.

Ο Blankfein, 64 ετών, κατείχε πολλές θέσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εταιρεία, όπως αυτές του αντιπροέδρου, του προέδρου και του COO. Αυτή τη χρονιά βρέθηκε στη 47η θέση της λίστας του Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο.

Σε αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τους συναδέλφους του, ανέφερε: Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν μπορείς να φύγεις. Και όταν οι καιροί είναι καλοί, δεν θες να φύγεις".

Ian Read, Pfizer

Μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι μίας εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών, ο Ian Read ανακοίνωσε φέτος ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO της Pfizer. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εταιρεία κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων αυτές του chief financial Officer της Pfizer Mexico.

Ως CEO, ο Read, που είναι 65 ετών, κυνήγησε ξένες εξαγορές ώστε να δώσει τη δυνατότητα στη Pfizer να αποφύγει φορολογικά πρόστιμα. Σε αυτό δεν ήταν επιτυχημένος, επιτρέποντας σε στόχους όπως οι AstraZeneca και Allergan να ξεφύγουν.

Les Moonves, CBS

Ο Les Moonves του CBS έγινε είδηση φέτος όταν σειρά γυναικών τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική επίθεση που φτάνει πίσω στον χρόνο έως τη δεκαετία του ‘80. Ο Moonves, 68 ετών, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τον Σεπτέμβριο το διοικητικό συμβούλιο του CBS τον εξανάγκασε σε παραίτηση.

Sergio Marchionne, Fiat-Chrysler

Αυτό το καλοκαίρι η αυτοκινητοβιομηχανία έχασε έναν αληθινό γίγαντα, καθώς ο CEO της Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne, πέθανε στα 66 του, λόγω επιπλοκών μετά από χειρουργείο στον ώμο του.

Τα highlights της καριέρας του περιλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην αναγέννηση των Fiat και Chrysler. Σήμερα οι δύο εταιρείες, που συγχωνεύτηκαν επί των ημερών του, έχουν αξία 10 φορές μεγαλύτερη από τότε που ανέλαβε τα ηνία.

Martin Sorrell, WPP

Η WPP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαφήμισης και μάρκετινγκ στον κόσμο, έχασε τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της αυτή τη χρονιά, τον Martin Sorrell, που διηύθυνε την εταιρεία για 33 χρόνια.

Η αποχώρησή του Sorrell, που είναι 73 ετών, γίνεται στον απόηχο μυστηριωδών καταγγελιών για κακή συμπεριφορά, που έκανε το διοικητικό συμβούλιο να προσλάβει δικηγορική εταιρεία για να ερευνήσει τον CEO του. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν δημοσιοποιήθηκαν αλλά αργότερα ο Sorrell παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον COO της εταιρείας Mark Read.

Η επιθετική του στρατηγική εξαγορών διασφάλισε γρήγορη ανάπτυξη, αλλά και χρέη για την WPP κατά τη διάρκεια των ετών, με τον όμιλο πέρυσι να έχει έσοδα περίπου 19,3 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος κέρδισε 68 εκατομμύρια.

Brian Krzanich, Intel

O επί πέντε χρόνια CEO της Intel Brian Krzanich απομακρύνθηκε μετά την αποκάλυψη ότι είχε συνάψει "συναινετική σχέση με υπάλληλο της Intel", κάτι που παραβίαζε την πολιτική της εταιρείας. Αντικαταστάθηκε από τον CFO της εταιρείας Robert H. Swan.

Ο Krzanich, 58 ετών, είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Ιntel ως μηχανικός το 1982 σε εργοστάσιο μικροτσίπ στο Νέο Μεξικό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εταιρεία κατείχε διάφορες θέσεις.

Τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι βρήκε νέα δουλειά, αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία software CDK Global.

Bob Sauerberg, Condé Nast

Η Condé Nast ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι ο CEO της, Bob Sauerberg, θα αποχωρούσε μόλις βρισκόταν ο κατάλληλος αντικαταστάτης. Η χρονική στιγμή της αποχώρησής του έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου ο Sauerberg θέσπισε μια στρατηγική ανάκαμψης για τον εκδοτικό όμιλο ώστε να επιστρέψει στη φερεγγυότητα μέσα σε δύο χρόνια. Η Condé Nast ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει στα σχέδια του Sauerberg.

Ο Sauerberg πήγε στην εταιρεία το 2005 και έγινε πρόεδρός της πέντε χρόνια μετά. Ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Ιανουάριο του 2016.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!