Eπένδυση της Coca Cola για την ανακύκλωση

H The Coca-Cola Company ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία επέκτασης δανείου με την ολλανδική εταιρεία Ioniqa Technologies, με σκοπό να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της ιδιόκτητης τεχνολογίας της Ioniqa, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ανακυκλώσιμου ΡΕΤ, από δύσκολα ανακυκλώσιμα απορρίμματα PET. Η συμφωνία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η χρήση υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου PET, στα μπουκάλια της The Coca-Cola Company.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επένδυση αυτή αντανακλά το παγκόσμιο όραμα της Εταιρείας για τη δημιουργία ενός Κόσμου Χωρίς Απορρίμματα, που αφορά και στον στόχο παραγωγής συσκευασιών από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2030. Η νέα τεχνολογία υποστηρίζει την κυκλική οικονομία των πλαστικών καθώς επιτρέπει σε συσκευασίες, όπως μπουκάλια από χρωματιστό PET, τα οποία κάποιες φορές δεν συμπεριλαμβανόντουσαν στη διαδικασία ανακύκλωσης, να ανακυκλώνονται σε ποιοτικές και κατάλληλες για τη χρήση σε τρόφιμα συσκευασίες.

H συμφωνία αυτή θα επιταχύνει την τεχνολογία ανακύκλωσης της Ioniqa για το PEΤ. Η Ioniqa έχει αναπτύξει μία ιδιόκτητη τεχνολογία ανακύκλωσης που είναι σε θέση να μετατρέπει δύσκολα ανακυκλώσιμα απορρίμματα ΡΕΤ, όπως χρωματιστά μπουκάλια, σε καθαρά δομικά στοιχεία πολυμερούς, που μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας ΡΕΤ. Η τεχνολογία έχει ήδη εγκριθεί από το σύνολο των εταίρων της αλυσίδας αξίας και βρίσκεται υπό κατασκευή ένα νέο βιομηχανικό εργοστάσιο 10 kMT στην Ολλανδία, με στόχο να λειτουργήσει το 2019.

«H επένδυσή μας σε νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες ανακύκλωσης, είναι μία ευκαιρία να γεφυρώσουμε το κενό που υπάρχει, προκειμένου να πετύχουμε πιο γρήγορα την κυκλική οικονομία για το PET», είπε ο Robert Long, Διευθύνων Σύμβουλος Καινοτομίας της The Coca-Cola Company. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη δημιουργία και ανάπτυξη σωστών εταιρικών σχέσεων και πρωτοβουλιών- όπως με την Ioniqa- υποστηρίζοντας το όραμά μας για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

«H συνεργασία με την The Coca-Cola Company είναι μία ακόμη επικύρωση προς το ταξίδι μας για μία μοναδική διαδικασία, που θα μετατρέπει το δύσκολα ανακυκλώσιμο PET σε υψηλής ποιότητας, κατάλληλο για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων υλικό», είπε ο Tonnis Hooghoudt, Διευθύνων Σύμβουλος της Ioniqa. «Η διαδικασία της Ioniqa επιτρέπει τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση πλαστικών υλικών, που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ανακυκλωνόντουσαν, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει υψηλής ποιότητας, PET κατάλληλο για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων. Η λειτουργία του εργοστασίου μας το 2019 είναι το επόμενο στάδιο για τη μετατροπή του δύσκολα ανακυκλώσιμου πλαστικού PET σε ένα ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ανακυκλωμένο υλικό, υποστηρίζοντας το όραμα της Coca-Cola».

Eίναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ήδη, η Coca-Cola Τρία Έψιλον ως ο εμφιαλωτής της εταιρείας Coca-Cola στην Ελλάδα, από το 2016 έχει μειώσει το πλαστικό που χρησιμοποιεί στις φιάλες αναψυκτικού, εξοικονομώντας περίπου 300 τόνους πλαστικού ετησίως, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 740 τόνους CO2 έμμεσων εκπομπών. Στο Σχηματάρι Mega-Plant, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, πρώτη στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού (rPΕΤ) στις συσκευασίες αναψυκτικών, υποκαθιστώντας σταδιακά ποσότητες πλαστικού που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Όμιλος Coca-Cola HBC, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 35% rPET στις συσκευασίες που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2025.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!