Ποια στοιχεία καθιστούν γόνιμο ένα διάλογο

Ο διάλογος είναι μία πράξη η οποία φανερώνει την κοινωνική μας ανάγκη να συνερχόμαστε με τους άλλους και αποτελεί μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συζητούν και επιλύουν ένα πρόβλημα.

Όμως, ακόμα και αυτός δεν είναι μία πράξη η οποία είναι αφηρημένη και δεν υπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην αυθαιρεσία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Ας δούμε κάποια βασικά γνωρίσματα του πραγματικά καλού διαλόγου.
  • Σεβασμός στη διαφορετική άποψη: Οι συνομιλητές είναι βέβαιο πως δε θα έχουν την ίδια άποψη για το ίδιο θέμα και οι εντάσεις είναι βέβαιο πως θα έρθουν. Δεν αφήνουμε τη μανία να μας πλημμυρίσει, διατηρούμε το σεβασμό μας απέναντι στο άλλο άτομο και την προσωπικότητά του.
  • Αποφυγή προσβολών/λεκτικής βίας: Δε χειροδικούμε, δεν ασκούμε σωματική βία στο συνομιλητή και δεν προσπαθούμε να τον κατευθύνουμε στη δική μας θέση με βίαιο τρόπο.
  • Αποφεύγουμε την κατάκριση και την ενοχοποίηση του άλλου: Ο συνομιλητής μας δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος, τον οποίο και οφείλουμε να σεβαστούμε παρά τις όποιες αντιθέσεις μας. Αποφεύγομε τις συνεχείς επιθέσεις και επιθέσεις στο χαρακτήρα και την ηθική του άλλου, δεν προσπαθούμε να ενοχοποιήσουμε και να κάνουμε κάποιον να αισθανθεί άσχημα με απότομο τρόπο. Η επιχειρηματολογία μας είναι αρκετή και δε χρειάζεται να μειώνουμε και εμείς οι ίδιοι την ηθική του χαρακτήρα μας.
  • Έχουμε φροντίσει να έχουμε δυνατά επιχειρήματα: Ο λόγος μας πρέπει να έχει πλούσια επιχειρήματα, να διαθέτει γνώσεις και να στέκεται με δύναμη και αυτοπεποίθηση απέναντι στον άλλο. Αν δεν είμαστε ενήμεροι, αυτό θα φανερώσει την αδυναμία μας και το πιθανότερο θα είναι το ξεσκέπασμα της άγνοιά μας. Για αυτό καλό είναι να έχουμε διαβάσει για το θέμα και να έχουμε αντλήσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε και από έγκυρες πηγές.

Ο διάλογος είναι ένα σπουδαίο γνώρισμα της ανθρώπινης συνύπαρξης, το οποίο μας καλεί να βελτιωθούμε, να καλλιεργήσουμε δημοκρατικά αντανακλαστικά και το σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο και συνομιλητή. Είναι μία τέχνη για τη ζωή.

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!