Η καινοτομική κοινότητα στην Θεσσαλονίκη καλπάζει πιο γρήγορα από ότι στην Αθήνα

Ο Σίμος Μπενσασσών, επικεφαλής του OK!Thess και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την επιχειρηματικότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάει στο epixeiro.gr για το οικοσύστημα καινοτομίας της συμπρωτεύουσας και την στήριξη που προσφέρει σε νέες ιδέες.

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα OK!Thess. Τι είναι, ποιοι οι στόχοι του και πως προέκυψε η δημιουργία του

Είναι μια πρωτοβουλία που προσβλέπει στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το σημαντικότερο, ίσως, κομμάτι του είναι ο επιταχυντής επιχειρηματικότητας. Δέχεται αιτήσεις από ομάδες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και στηρίζει τις πιο υποσχόμενες από αυτές ώστε είτε να είναι σε θέση να επιδιώξουν την χρηματοδότηση τους από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε, αν αποδειχθεί ότι η ιδέα δεν ήταν βιώσιμη, να την εγκαταλείψουν και να επικεντρωθούν σε νέες πρωτοβουλίες. Βλέπει την δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας μέσα από την αύξηση της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τι προσφέρει η συγκεκριμένη προ-θερμοκοιτίδα στις ομάδες που φιλοξενεί; Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι τα βασικά οφέλη για τις ομάδες από τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Προσφέρει χώρο, υποδομή (γρήγορο internet, πρόσβαση σε επαγγελματικό λογισμικό), πολλές ευκαιρίες δικτύωσης, εντατικά σεμινάρια σε όλες τις γνώσεις ή δεξιότητες που απαιτούνται για να οικοδομηθεί και να «τρέξει» μια αποτελεσματική επιχείριση. Επιπλέον, σε κάθε ομάδα ανατίθεται ένας «κόουτς» που την παρακολουθεί και την καθοδηγεί στις ιδιαιτερότητές της και έτσι μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είτε να αποφασίσει να κάνει κάτι άλλο, είτε να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας της.

Ποια είναι τα ποσά που έχουν επενδυθεί, έως σήμερα, σε startups που φιλοξενήθηκαν στο OK!Thess;

Γύρω στις 750.000 ευρώ σε ομάδες που φιλοξενήθηκαν και καταρτίστηκαν στο OK!Thess και άλλες 350.000 ευρώ σε ομάδες που φέραμε σε επαφή με τους επενδυτές τους. Συνολικά δηλαδή, το OK!Thess συνέβαλε σε επενδύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου.

Γενικότερα, σε τι επίπεδο θα λέγατε πως βρίσκεται σήμερα η καινοτομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση ίσως και με την Αθήνα ή την γενικότερη εικόνα στην Ελλάδα;

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις και μάλιστα ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Είναι δύσκολο να κάνει κανείς συγκρίσεις σε σχέση με την Αθήνα, αλλά δεν βρίσκεται κατά κανόνα πίσω. Εκεί που η Θεσσαλονίκη είναι πίσω σε σχέση με την Αθήνα είναι στις «ποσότητες». Οι αριθμοί είναι σημαντικότεροι στην Αθήνα, τόσο στον αριθμό των startups όσο και στην οικονομική στήριξη των δομών που τις βοηθάνε. Αυτό όμως σιγά σιγά αλλάζει και πιστεύω πως η καινοτομική κοινότητα στην Θεσσαλονίκη καλπάζει πιο γρήγορα από ότι στην Αθήνα.



Ποια είναι τα κυριότερα σημεία στα οποία βλέπετε πως χρειάζονται καθοδήγηση οι startups που έρχονται σε εσάς;

Το κυριότερο σημείο είναι η αξιολόγηση της αγοράς. Υπολογίζεται πως το 80% των αποτυχιών των startups οφείλεται σε άγνοια του τι πραγματικά θέλουν οι πελάτες – ερωτευόμαστε την ιδέα μας και θεωρούμε ότι θα την ερωτευτούν όλοι το ίδιο με μας, και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Συχνά, αδύναμο σημείο είναι και η εκτίμηση της ομάδας, όταν στην σημερινή εποχή τα μέλη της ομάδας πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Τέλος, ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο είναι ο φόβος πολλών ομάδων να ξανοιχτούν σε διεθνείς περιπέτειες και να στοχεύουν στην μικρή ελληνική αγορά.

Τελικά, είναι η επιχειρηματικότητα για όλους; Τι θα λέγατε πως πρέπει in πρώτα να σκεφτεί κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο χώρο;

Η επιχειρηματικότητα είναι για όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά, έχουν γαϊδουρινή υπομονή, είναι προετοιμασμένοι να αναθεωρήσουν και να ξανα-αναθεωρήσουν την ιδέα τους και, τελικά, προετοιμασμένοι να αποτύχουν και να ξαναδοκιμάσουν. Ο καινοτόμος επιχειρηματίας είναι αυτός που δεν φοβάται την αποτυχία αλλά είναι διατεθειμένος να αποτύχει και πέφτοντας να ξανασηκωθεί, βγαίνοντας σοφότερος από την πτώση του. Ταυτόχρονα, είναι καλό να ερωτεύεσαι την ιδέα σου αλλά όχι παράφορα. Αν δεις πως δεν αποδίδει, να είσαι έτοιμος να την παρατήσεις και να κάνεις κάτι άλλο.

Ποια είναι τώρα τα επόμενα βήματα για το OK!Thess και τις ομάδες που θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτό; Τι προβλέπεται για το 2019;

Το 2019, αλλά και το 2020, θα δοθεί έμφαση στη «διεθνοποίηση» του OK!Thess. Αυτό έχει πολλές διαστάσεις. Μια από αυτές είναι το πρόγραμμα «Entrepreneur in Residence» το οποίο περιμένουμε να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτό, θα φιλοξενείται στον χώρο μας ένας ξένος επιχειρηματίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα συμβουλές ή/και διαλέξεις στις ομάδες μας. Πέρα από τις συμβουλές, περιμένουμε το κέρδος να είναι η επαφή με μια επιπλέον προοπτική της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και η δικτύωση με την χώρα προέλευσης του επιχειρηματία.

Μια άλλη διάσταση της διεθνοποίησης είναι η διεύρυνση του κύκλου των επενδυτών. Έχουμε ήδη συνεργασίες με επενδυτές από την Βουλγαρία τις οποίες θα θέλαμε να καλύψουν και άλλα μέρη των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία ή η Σερβία. Αυτή η διεύρυνση αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό της «τοπικής» αγοράς που είναι εφαλτήριο για την διεθνή.

Υπάρχουν και άλλες διαστάσεις στο θέμα της διεθνοποίησης, όπως η διοργάνωση ενός μικρού αλλά επιλεκτικού διεθνούς συνεδρίου για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η θεσμοθέτηση ενός βραβείου που θα επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες να επισκεφτούν μέρη που θα βοηθούσαν την πραγματοποίηση της ιδέας τους. Αυτά όμως είναι υπό διερεύνηση και καλύτερα να τα συζητήσουμε όταν θεσμοθετηθούν, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον!

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοτσακά
epixeiro.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!