Γλυκιά Επιχειρηματικότητα

Κάποιοι αποκαλούν την Ελλάδα «χώρα του καφέ και του γύρου». Με αυτό εννοούν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αφορούν στο χώρο της καφετέριας και του ψητοπωλείου.

Η Ελλάδα σίγουρα αποτελεί μια χώρα όπου ποσοστό των επιχειρήσεων της δραστηριοποιούνται στο τομέα της εστίασης. Τα εσωτερικά στατιστικά της AFI θέλουν μόνο το 6% των επιχειρήσεων που μας προσεγγίζουν να προέρχονται από το χώρο της εστίασης, γεγονός που αντικρούει την παραπάνω άποψη. Μετά όμως από 4 χρόνια λειτουργίας, με μεγάλη ικανοποίηση ανακαλύψαμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που μας προσεγγίζουν για βοήθεια από αυτούς τους τομείς καινοτομούν στον κλάδο τους. Και αν αναρωτηθεί κάποιος πως μπορεί κανείς να καινοτομήσει σε έναν τόσο κορεσμένο κλάδο, τον προκαλούμε να συνεχίσει να διαβάζει παρακάτω και να επισκεφτεί το Γιάννη, το Νίκο, τον Απόστολο και τον Πέτρο ή την Ζωή και να ανακαλύψει από μόνος του! 

Και καθώς επιτέλους ξεκίνησε να κρυώνει ο καιρός και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, με χαρά επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 4 μέρη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα και η αγάπη για το αντικείμενο. 

Ποιος είπε ότι το παγωτό είναι μόνο καλοκαιρινό γλυκό; 

Ο Γιάννης στο Iter Del Gusto Korydallos και ο Νίκος στο Solo Gelato Gelateria Glyfada παράγουν καθημερινά όλο το χρόνο φρέσκο ιταλικό gelato με την υποστήριξη μας
Γιάννης & Μάρκος- Iter Del Gusto Korydallos 



Μετά την επιτυχία του πρώτου καταστήματος του στην Κύθνο, ο Γιάννης αποφάσισε να συνεταιριστεί με το φίλο του Μάρκο και να ανοίξουν το δεύτερο κατάστημα στον Κορυδαλλό. Απευθύνθηκε στην AFI για την επιπλέον οικονομική ώθηση που χρειαζόταν. Το μαγαζί είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για τη διακόσμηση ή για τα φοβερά του φρέσκα παγωτά, αλλά και γιατί αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της επιμονής. Το γεγονός ότι ο Μάρκος έμαθε από το μηδέν να παράγει μόνος του το παγωτό κάτω από την καθοδήγηση του Γιάννη αποτελεί από μόνο του ένα παράδειγμα επιμονής και αποφασιστικότητας. Η επιχείρηση τους αποδεικνύει ότι πάνω από την ιδέα και την εμπειρία το σημαντικότερο ρόλο τον έχουν οι άνθρωποι.
Νίκος- Solo Gelato Gelateria Glyfada



Όταν ο Νίκος επισκέφτηκε την Ιταλία, πέραν της γυναίκας του, ερωτεύτηκε και το Ιταλικό gelato. Αποφάσισε ότι το επόμενο ταξίδι του θα το αφιερώσει στο να μάθει την τέχνη του gelato. Λίγα χρόνια μετά το χόμπι έγινε επάγγελμα. Άνοιξε λοιπόν το Solo Gelato Gelateria Glyfada και χάρη στη χρηματοδότηση της AFI αγόρασε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή φρέσκου gelato κάθε μέρα! 

Χειμώνα-καλοκαίρι, τα γλυκά και οι τούρτες είναι οι σπεσιαλιτέ των αδελφών Πέτρος και Αποστόλης στα Εξάρχεια, αλλά και της Ζωής στην Άνω Πόλη. Και οι δύο έχουν δημιουργήσει υπέροχες μικρές γλυκές γωνιές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που περήφανα υποστηρίζουμε.

Πέτρος & Αποστόλης- I Cake You



Ο Πέτρος κι ο Αποστόλης είναι αδέλφια. Άνοιξαν το « I Cake You» στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια με τη βοήθεια της AFI και εκτός από δικοί μας αγαπημένοι έγιναν κι αγαπημένοι όλης της γειτονιάς. Με την προϋπηρεσία του Αποστόλη σε μαγαζιά στο Λονδίνο και την εμπειρία του Πέτρου ως μάγειρας, μα πάνω απ’ όλα με συνταγές για κολασμένα γλυκά και cookies, αλλά και για αλμυρές τάρτες και λιχουδιές, το «I Cake You» κέρδισε τις καρδιές μας. Σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία τους έπαιξε η αγάπη τους για αυτό που κάνουν και η αφοσίωση όλης της οικογένειας στο εγχείρημα. Εάν το επισκεφτεί κανείς και παρατηρήσει τον τρόπο που λειτουργούν, θα καταλάβει ότι η επιτυχία που γνωρίζει το μαγαζί είναι φυσική εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Forbes μάλιστα, το «I Cake You» «έχει φέρει τεράστια αλλαγή και αναβάθμιση στη γειτονιά χάρη στο πρωτότυπο και φιλικό περιβάλλον του».
Ζωή- Στην Πόλη, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη



Η αγάπη της Ζωής για την τέχνη της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής και η πολυετής της εμπειρία την οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξει το δικό της αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο «Στην Πόλη» στην οδό Ακροπόλεως 26, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Είχε εργαστεί πολλά χρόνια σε άλλα αρτοποιεία και μεγάλες αλυσίδες. Παρόλα αυτά ένιωθε πως περιοριζόταν η δημιουργικότητα της. Όταν κάποια στιγμή έμεινε άνεργη, βρήκε μια πολύ καλή ευκαιρία. Ένα παλιό αρτοποιείο που είχε κλείσει πριν καιρό. Οι συγκυρίες ήταν τέλειες. Με την υποστήριξη του περίγυρου της και με την απαραίτητη χρηματοδότηση και συμβουλευτική από την AFI κατάφερε σε μερικούς μήνες να κάνει ό,τι ονειρευόταν χρόνια. Τα χέρια της Ζωής δημιουργούν καθημερινά για αυτό κανείς δεν πρέπει να φύγει χωρίς να δοκιμάσει τις ευφάνταστες τούρτες της, τα απολαυστικά macarons και τα νοστιμότατα μπισκότα που είναι και η σπεσιαλιτέ της!

πηγή: epixeiro.gr, ΜΚΟ AFI

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!