Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Ελλάδα: η κατάσταση σήμερα

Η ετήσια έκθεση του Found.ation και του EIT Digital μόλις εκδόθηκε και σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στην σχετική έρευνα συμμετείχαν έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων που κατανοούν την ανάγκη και τις προκλήσεις του μετασχηματισμού και στην έκθεση αναλύονται εκτενώς οι διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, παρουσιάζονται παραδείγματα καλών πρακτικών, από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο (Παπαστράτος Α.Ε.), αλλά κι από την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Τρικκαίων).

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης:

Η Ελλάδα προχωρά στην εφαρμογή της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, αλλά βρίσκεται σημαντικά πίσω από άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index), η χώρα μας βρίσκεται 27η ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη.

Στον δημόσιο τομέα, παρότι πραγματοποιούνται έργα με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται με την έλλειψη γνώσεων, τους περιορισμένους πόρους, αλλά και τη γραφειοκρατία.

Όλο και περισσότεροι Δήμοι της χώρας παίρνουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες τους, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας, ωστόσο ο ρυθμός εφαρμογής δεν είναι ο αναμενόμενος.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. To 82% έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση της στρατηγικής του, αλλά μόλις το 50,8% έχει δημιουργήσει κάποιο τμήμα με αντικείμενο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ή την Καινοτομία.

Το 73,8% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά πιθανό να συνεργαστεί με startups ή εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Μόνο το 36,1% των εργοδοτών πιστεύει ότι η φιλοσοφία των εργαζομένων τους είναι ικανοποιητικά έως πολύ υποστηρικτική ως προς τις αλλαγές, και γι’ αυτό η αντίσταση στην αλλαγή θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση (μόνο στα αγγλικά), εδώ.





startupper.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!