Το κατασκευαστικό μέλλον της Μυτιληναίος βρίσκεται στα φωτοβολταϊκά

Tο στόρι της ανάπτυξης της Μυτιληναίος στην αγορά των ανανεώσιμων, που θα αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια μια τεράστια δεξαμενή άντλησης έργων για τον κατασκευαστικό τομέα και όχι μόνο με την παραδοσιακή μέθοδο του EPC (προετοιμασία μελέτη κατασκευή έργων) παρουσίασε χθες στην Ένωση Θεσμικών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος.

Πιστεύουμε ότι το κύμα της κοινής γνώμης κατά της κλιματικής αλλαγής θα είναι τεράστιο και θα μετατραπεί σε κύμα που θα συμπαρασύρει την πολιτική σε δραστικές αποφάσεις. Οι ΑΠΕ θα είναι σε όλες τους τις μορφές η ενέργεια του μέλλοντος αλλά και του παρόντος, απέχουμε λίγες δεκαετίες από τη λύση της αποθήκευσης σε μεγάλη έκταση. Μέχρι τότε οι ελλείψεις θα αντιμετωπίζονται με φυσικό αέριο, ανέφερε δίνοντας το περίγραμμα της αγοράς ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η Μυτιληναίος θα κινηθεί στην αγορά με τρεις βασικούς στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης:

Πρώτον με την ανάπτυξη των έργων της Εταιρείας, μεγαλώνοντας το portfolio στην Ελλάδα που θα αποτελέσει μέρος του ελληνικού utility που θα περιλαμβάνει μαζί με τις μονάδες αερίου, τα ΑΠΕ, το trading κλπ

Δεύτερον με την ανάπτυξη έργων πρώτης γραμμής για λογαριασμό τρίτων εταιρειών ως κατασκευαστεί epc

Tρίτον από το 2020 η Μυτιληναίος ετοιμάζεται να αρχίσει την κατασκευή νέων δικών της μεγάλων έργων σε επιλεγμένα έργα. Θα είναι πακέτα μεγάλων project ισχύος 200 - 300 MW τα οποία θα φτιάχνει η Μυτιληναίος και στη συνέχεια θα τα πουλάει σε αγοραστές όπως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θέλουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση

Aπό τις δύο πρώτες δραστηριότητες το περιθώριο κέρδους κυμαίνεται στο 10 έως 12% ωστόσο με την τρίτη δραστηριότητα τα κέρδη μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση του 100% της ΜΕΤΚΑ EGN. Η εταιρεία έχει ήδη κάνει μεγάλο διεθνές όνομα και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο αυτήν την περίοδο:

Tον επόμενο μήνα ξεκινά έργο στη Μογγολία για την Total Eren
Διεκδικεί έργο 250MW στην Αυστραλία

Aναπτύσσει ή διεκδικεί έργα σε Χιλή, Ισπανία, Καζακστάν

Mόνο από το solar η Μυτιληναίος εκτιμά ότι το 2019 θα έχει πωλήσεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ και EBITDA τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ από την METKA EGN, που σε συνδυασμό με την επιστροφή του κατασκευαστικού κλάδου στα μεγάλα EPC έργα (Λιβύη 430 εκ. που ξεκίνησε ήδη και Γκάνα 363 εκ που ξεκινά το 2019) θα μετατρέψουν την επόμενη χρονιά σε έτος ρεκόρ για τη νέα εποχή του τομέα στη καινούρια εποχή της ενοποίησης της Μυτιληναίος.

"Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς είχαν δει επιφυλακτικά το μετασχηματισμό για την ΜΕΤΚΑ, ήρθε η ώρα για το μεγάλο comeback με πολύ μεγάλα έργα και νέο στόρι ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Eπιχειρησιακό πλάνο 5ετίας

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκπόνησης και θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πλάνο 5ετίας που θα περιλαμβάνει
ετοιμάζουμε επιχειρησιακό πλάνο 5ετίας που περιλαμβάνει τις βασικές επενδύσεις, το χρονισμό τους αλλά και τη χρηματοδότησή τους. Ωστόσο τα νούμερα που δόθηκαν για το 2019 και το 2020 ήταν εντυπωσιακά και οδηγούν σε διπλασιασμό των πωλήσεων σε σχέση με το 2018 στα 3 δις ευρώ στο τέλος της διετίας.

Για το 2019 ο τζίρος προβλέπεται να κυμανθεί στα 2,2 δις με λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 200 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

O καθαρός δανεισμός προβλέπεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό κάτω από τα 300 εκ. ευρώ ήτοι 0,7 - 0,8 τα EBITDA ενώ οι διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης θα ξεπεράσουν το 1 δις

Eνέργεια - Αλουμίνιο

Eρωτηθείς για τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση για το εάν θα υποβληθεί δεσμευτική προσφορά για τους λιγνίτες, περιοριζόμενος να δώσει την εκτίμηση της εταιρείας για την πορεία των ρύπων το 2019, που προβλέπεται να κινηθούν στα επίπεδα των 25 με 30 ευρώ ο τόνος (επίπεδα απαγορευτικά για το λιγνίτη).

H δραστηριότητα του ηλεκτρισμού θα συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά επωφελούμενη από τις συνθήκες στην αγορά που δείχνουν ότι τα εργοστάσια της Μυτιληναίος θα έχουν πολλές ώρες απασχόλησης και καλά περιθώρια.

Για το αλουμίνιο, τόνισε ότι ο συνδυασμός των πτώσης της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει το φυσικό αέριο, η ισοτιμία αλλά και το hedging που έχει γίνει για το 2019 διασφαλίζουν ακόμη καλύτερη χρονιά από το 2018. Για την επένδυση της αλουμίνας, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η βασική τεχνική μελέτη ύψους 8 εκατ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση. Ετοιμάζουμε καλά πράγματα, δεν φτιάχνονται πολλά τέτοια εργοστάσια στον κόσμο, τόνισε.

Dual Listing

Tέλος ο κ. Μυτιληναίος δε θέλησε να επεκταθεί ιδιαίτερα σε ερώτηση για το θέμα του dual listing. "Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ευχαριστημένος από τη χρηματιστηριακή κατάσταση στην Ελλάδα. Δε σχολιάζω ποτέ για τη μετοχή, παρ᾽ όλα αυτά εταιρείες σε δυτικές αγορές που να αυξάνουν 2,5 φορές τη λειτουργική της κερδοφορία EBITDA εταιρεία δεν ξέρω να υπάρχουν πολλές. Ακόμη και να σας πω ότι το θέμα της μετοχής δε μας προβληματίζει, δε θα με πιστέψετε, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να σχολιάσω κάτι παραπάνω” περιορίστηκε να πει ο κ. Μυτιληναίος.

Tέλος να τονιστεί ότι η διοίκηση της Μυτιληναίος τόνισε πως στόχος είναι ακόμη και στις επόμενες χρονιές όταν θα ξεκινήσουν οι δύο μεγάλες επενδύσεις (Αλουμίνα και νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου) θα συνεχιστεί η πολιτική γενναίων επιστροφών στους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε η μεγάλη αύξηση (12,5%) στο μέρισμα από τα 32 στα 36 σεντς.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr