AidPlex: Η ελληνική startup που κατασκευάζει νάρθηκες με 3D Printing

Ο Χάρης Γερεμτζές εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό StartHaifa 2018 στο Ισραήλ.  

Στην Αμερική το 3D printing αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας των επιχειρήσεων. Πολυεθνικοί κολοσσοί αθλητικών ειδών, εταιρείες επίπλων, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών χρησιμοποιούν το 3D printing για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το trend της τρισδιάστατης εκτύπωσης γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση και στη Γηραιά Ήπειρο, βάζοντας ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στο «τρυπάκι» του να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην ανάπτυξή του. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα πράγματα κινούνται με βραδύτερους ρυθμούς, αφού πρόκειται μια αγορά που «χτίζεται» με αργά και σταθερά βήματα, η οποία όμως εμφανίζει προοπτική.

Μια φιλόδοξη προσπάθεια που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο κομμάτι του 3D Printing είναι η περίπτωση της AidPlex, της ελληνικής startup που προσφέρει στους ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θεραπείας.

Η ιδέα ουσιαστικά πρωτοξεκίνησε το 2016 όταν ο Χάρης Γερεμτζές που ασχολούνταν με το 3D printing αποφασίζει σε ηλικία μόλις 22 ετών να κατασκευάσει νάρθηκες με ενσωματωμένους βιομετρικούς αισθητήρες. Ο ίδιος λαμβάνει μέρος σε έναν διαγωνισμό και πολύ σύντομα συνειδητοποιεί τις δυσκολίες που συνεπάγεται η σύσταση μιας εταιρείας και η μετουσίωση της ιδέας του σε πράξη.

Δεν τα παρατάει όμως, ούτε σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό όπως κάνουν εκείνο το διάστημα πολλοί συμφοιτητές του. Δουλεύει προσεκτικά το project και έπειτα από ένα χρόνο – και έχοντας σε αυτό το διάστημα γνωρίσει τον Δημήτρη – προβαίνουν από κοινού στην ίδρυση της AidPlex. Η εταιρεία του αρχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να αποσπά διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της εκπροσώπησης της χώρας μας στο StartHaifa 2018, έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη «Μέκκα» των startups, το Ισραήλ.

«Είναι μεγάλη μας τιμή να παρευρισκόμαστε στο Start Haifa 2018 και είμαστε ενθουσιασμένοι. Τον τελευταίο χρόνο παράλληλα με την ανάπτυξη του προϊόντος μας, έχουμε θέσει ως στόχο την δικτύωση και την εύρεση συνεργατών στα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό για έναν startupper να ταξιδεύει και να γνωρίζει νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής, ώστε μελλοντικά να αποκτήσει την απαιτούμενη νοοτροπία και επιχειρηματική φιλοσοφία που θα του επιτρέψει να μεγαλώσει την εταιρεία του εκτός συνόρων» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Χάρης.


Η AidPlex ξεκίνησε κατασκευάζοντας νάρθηκες από ένα θερμοπλαστικό υλικό, οι οποίοι είναι πέντε φορές ελαφρύτεροι σε σχέση με τους συμβατικούς, αδιάβροχοι, φιλικοί για το δέρμα, εύκολα προσαρμόσιμοι, ανακυκλώσιμοι, βιοδιασπώμενοι και πάνω από όλα κάνουν τη ζωή του ασθενούς ευκολότερη. Όμως στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της υπάρχουν και άλλα ορθοπεδικά βοηθήματα, όπως οι κηδεμόνες σκολίωσης.

Ο Χάρης παραδέχεται πως η τεχνολογία του 3D Printing στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρωτόλειο στάδιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

«Για μια κατασκευαστική εταιρεία οι άδειες και οι πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει τη λειτουργία της, είναι από μόνες τους απαγορευτικές. Επίσης, είναι κρίμα να μην έχει νομοθετηθεί μέχρι στιγμής το 3D printing στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή στην Αμερική χρησιμοποιείται ακόμα και για κατασκευή οδοντοστοιχιών. Παρόλα αυτά καταφέραμε να ιδρύσουμε την εταιρεία μας πριν από περίπου τρεις μήνες και προχωράμε δυναμικά». λέει χαρακτηριστικά.

Αν και αισιόδοξος, αναγνωρίζει πως οι προκλήσεις που καλείται ένας νέος επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει καθημερινά είναι πολλές και προσθέτει πως κάθε φορά που τις ξεπερνά ορθώνονται μπροστά του νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια. «Όμως αυτό δεν σημαίνει το να επιχειρείς; Ως μηχανικοί μας αρέσει πολύ να λύνουμε προβλήματα, παρόλα αυτά θα έλεγα ότι η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι η ελληνική γραφειοκρατία».

Η εξωστρέφεια για την AidPlex είναι μονόδρομος, αφού τα προϊόντα της μπορούν να τοποθετηθούν στην παγκόσμια αγορά και να συναφθούν επικερδής συμφωνίες με ιατρικές εταιρείες και νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής πάντως η παρουσία της ελληνικής startup στο εξωτερικό περιορίζεται στη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς ή επαγγελματικά ταξίδια με σκοπό την εύρεση συνεργατών.

«Το προϊόν μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε χώρα και η Ελλάδα, όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι για εμάς δοκιμαστική αγορά. Επιθυμούμε να επεκταθούμε στην αγορά της Αμερικής καθώς και στις πιο ανεπτυγμένες της Ευρώπης», τονίζει ο Χάρης.


Η χρηματοδότηση και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή είναι το επόμενο βήμα, με τον Χάρη να διευκρινίζει ότι την ομάδα της AidPlex δεν την ενδιαφέρουν απλά τα χρήματα που θα καλύψουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο της λειτουργικές της ανάγκες. Θέλουν ο επενδυτής που θα αντλήσουν χρηματοδότηση να προέρχεται ή να έχει εμπειρία στον ιατροτεχνολογικό χώρο.

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταφέρει να στελεχώσουν την εταιρεία με την κατάλληλη ομάδα, όπως επίσης να σχεδιάσουν και να πατεντάρουν τον AidPlex νάρθηκα. Εδώ και τρεις μήνες τα γραφεία της AidPlex έχουν ανοίξει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η λήψη χρηματοδότησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών από διάφορους διαγωνισμούς που κέρδισαν έθεσαν τις βάσεις για την περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία που σύναψαν με ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, από όπου θα ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές του προϊόντος. «Δεν θα ήθελα να πω την κλισέ φράση, ότι θέλω η AidPlex να γίνει μία εταιρεία κολοσσός τα επόμενα χρόνια. Αυτό που επιθυμούμε στην AidPlex είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τον καλύτερο δυνατό τρόπο θεραπείας σε κάθε ορθοπεδική πάθηση» προσθέτει ο Χάρης.

Στους επόμενους μήνες το βάρος πέφτει στις κλινικές δοκιμές και στις πιστοποιήσεις που χρειάζονται οι νάρθηκες, όπως επίσης στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Όταν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, η ομάδα της AidPlex σκοπεύει να αναζητήσει τους απαιτούμενους πόρους που θα της εξασφαλίσουν την επιτυχή είσοδο στην αγορά των ιατρικών συσκευών.

fortunegreece.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!