Έρευνα: 72 εταιρείες παρακολουθούν κάθε βήμα σας μέσα των smartphones

Στοιχεία για την ακρίβεια και τη συχνότητα με την οποία καταγράφουν την τοποθεσία και τις κινήσεις μας, μέσω των «έξυπνων» κινητών, μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου (διαφημιστικές, μηχανές αναζήτησης κ.ά) αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Νew York Times, κάθε κινητό τηλέφωνο ουσιαστικά «παρακολουθείται» την ίδια στιγμή έως και από 75 εταιρείες, οι οποίες καταγράφουν τη θέση μας, με ακρίβεια μόλις λίγων μέτρων, κάθε δυο δευτερόλεπτα!

Η παγίδα για τους χρήστες είναι οι εφαρμογές -κυρίως κοινωνικής δικτύωσης- που ζητούν την άδεια για να γνωρίζουν την τοποθεσία μας. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, αυτή η αδειοδότηση για τα δεδομένα θέσης δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες εταιρείες να «βλέπουν» τις κινήσεις μας.

Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε η εμπλοκή 17 εφαρμογών που έστελναν ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος σε 70 άλλες επιχειρήσεις.

Από τις 17 αυτές εφαρμογές, μόνο τρεις σε iOS και μια σε Αndroid ανέφεραν με σαφήνεια στους χρήστες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαφήμιση ή άλλους σκοπούς.

Η έρευνα, εν κατακλείδι, φανερώνει ότι το κινητό μας τηλέφωνο... μαρτυρά τη θέση μας -στις εν λόγω εταιρείες- περί τις 14.000 φορές το 24ωρο.

Να σημειωθεί βέβαια ότι πρόκειται για ένα δημοσίευμα αμερικανικού μέσου. Στην Ευρώπη με το GPDR τα πράγματα ίσως είναι λίγο διαφορετικά...

kerdos.gr