Τα 10 θέματα που θα επηρεάσουν τις αγορές το 2019 – Τι να σορτάρετε και τι να αγοράσετε

Για το επόμενο έτος, η Bank of America Merrill Lynch. προβλέπει μέτρια κέρδη στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, ένα ασθενέστερο δολάριο, τη διεύρυνση των πιστωτικών spreads και επίπεδη καμπύλη αποδόσεων ή την αντιστροφή της, σηματοδοτώντας τη σύσφιξη πλέον της ρευστότητας και πολύ ψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας. Όπως τονίζει προβλέπει μία μίνι... bear market στις αρχές του 2019, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 2.900 μονάδες, από 3.000 μονάδες που αναμένεται να κλείσει το 2018.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA το 2019 οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις εξής 10 προσκλήσεις:

1. Σημαντική επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας παγκοσμίως. Η αύξηση των κερδών αναμένεται να μειωθεί δραματικά το επόμενο έτος, από> 15% σε <5 25="" 50="" bearish="" bofa="" bullish="" font="" long="">

2. Κορύφωση του δείκτη S&P 500: Η αύξηση των κερδών ενδέχεται επίσης να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ, αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν κάπως θετικές. Ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να φθάσει ή να ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες πριν υποχωρήσει στις 2.900 μονάδες. Συστήνει overweight θέσεις στους κλάδους: υγεία, τεχνολογία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τράπεζες και βιομηχανία και underweight στα καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες επικοινωνιών και τον κλάδο ακινήτων.

3. "Ναι" στα μετρητά: Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος κύκλου η στρατηγική των θέσεων σε μετρητά δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τη στρατηγική των overweight θέσεων στα ομόλογα και τις μετοχές. Πλέον, σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων, τα μετρητά αναμένεται να είναι η πιο σοφή στρατηγική σύμφωνα με την BofA.

4. Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ: Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ τοποθετείται στο 2,7% για το 2019, με επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο καθώς οι επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης θα αρχίσουν να εξασθενούν. Το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να φθάσει το χαμηλό 65 ετών και το 3,2% μέχρι το τέλος του έτους, ωθώντας την αύξηση των μισθών στο 3,5%. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός σταδιακά θα φθάσει στο 2,2% κατά τη διάρκεια 2019 και θα διατηρήσει την συνεχή αύξηση των επιτοκίων. Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν κορυφωθεί και η ανατίμηση των τιμών κατοικίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

5. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται: Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,6% το 2019, από 3,8% το 2018, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω στο 3%. Οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες ενδέχεται να επιβραδύνουν τη δραστηριότητά τους, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4% τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία, ενώ στο 4,6% θα κυμανθεί η ανάπτυξη στο σύνολο των αναδυόμενων αγορών. Η ανάπτυξη στην Κίνα είναι πιθανό να εξασθενίσει περαιτέρω στις αρχές του επόμενου έτους ως αποτέλεσμα των ακόμη σφιχτών οικονομικών συνθηκών και της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας.



6. Απόκλιση της νομισματικής πολιτικής: Η παγκόσμια νομισματική πολιτική αναμένεται να γίνει λιγότερο φιλική το 2019 με τα δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ να μην αναμένεται να συνεχιστούν. Στην Ευρώπη αυτό το μέτωπο περιορίζεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της περιοχής και η Ιαπωνία φαίνεται έτοιμη να εφαρμόσει έναν ακόμη κύκλο αυξήσεων του φόρου κατανάλωσης. Η περαιτέρω απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Fed και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί. Προβλέπεται ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2019, φθάνοντας στο 3,25%-3,50% μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι απίθανο να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια πάνω από το μηδέν για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.

7. Ο πιστωτικός κύκλος συνεχίζεται παρά τη διεύρυνση των spreads. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιστωτικές αγορές είναι αντιμέτωπες με υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας το 2019 με τη συρρίκνωση της προσφοράς και τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης να ασκεί ανοδική πίεση στα spreads των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης και υψηλών αποδόσεων.

8. Αναδυόμενες αγορές: Μετά από ένα ισχυρό sell-off το 2018, τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών είναι πλέον φθηνά και θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι νικητές το 2019 καθώς το δολάριο εξασθενεί, ωστόσο η περιοχή εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Στη Βραζιλία η BofA τηρεί bullish στάση και αναμένει το μετεκλογικό ράλι να συνεχιστεί, ενώ η Ρωσία αναμένεται να βελτιωθεί καθώς ο κίνδυνος κυρώσεων έχει αποτιμηθεί.

9. Μεταβλητότητα συναλλαγματικών ισοτιμιών και ασθενέστερο δολάριο: Το δολάριο ΗΠΑ είναι το asset με τις καλύτερες επιδόσεις το 2018, ωστόσο οι καλές του επιδόσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η BofA αναμένει αποδυνάμωση του δολαρίου το 2019, έναντι ενός ισχυρότερου ευρώ και ενός ισχυρότερου επίσης γεν . Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και δολαρίου/γεν θα φτάσει το 1,25 και το 105, αντίστοιχα, στο τέλος του έτους. Η ισχύς του δολαρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημαίνει θέσεις sell στο δολάριο έναντι των νομισμάτων που δεν επηρεάζονται από τη ρητορική γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, όπως η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο.

10. Επιφυλακτικά θετική στάση για τα εμπορεύματα: Οι προοπτικές για τα εμπορεύματα είναι συγκρατημένα θετικές παρά το δύσκολο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον. Προβλέπεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του WTI θα φτάσουν σε μέσο όρο τα 70 και τα 59 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα το 2019. Πάντως αναμένεται μεταβλητότητα λόγω καιρικών συνθηκών βραχυπρόθεσμα για το φυσικό αέριο των Η.Π.Α., καθώς ο κρύος καιρός μπορεί να ωθήσει το φυσικό αέριο τον χειμώνα πάνω από τα $5/MMbtu, αλλά η BofA παραμένει μακροπρόθεσμα bearish για το φυσικό αέριο λόγω τις ισχυρής αύξησης της προσφοράς. Στα μέταλλα, παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον χαλκό λόγω του κινδύνου από την Κίνα, ενώ προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στα 1.296 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 1.400 δολάρια, οδηγούμενες από τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ και τα κινεζικά μέτρα τόνωσης.

της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr
<5 .="" 1.296="" 1.400="" 10.="" 105="" 1="" 2.900="" 2.="" 2018="" 2019.="" 2019="" 25="" 2="" 3.000="" 3.="" 3="" 4.="" 4="" 5.="" 500:="" 500="" 50="" 59="" 6.="" 65="" 7.="" 70="" 8.="" 9.="" asset="" bearish="" bofa.="" bofa="" brent="" bullish="" dir="ltr" div="" fed="" long="" mmbtu="" overweight="" s="" sell-off="" sell="" spreads.="" spreads="" style="text-align: left;" trbidi="on" underweight="" wti="">