Μία ελληνική startup που δημιούργησε το «TripAdvisor» των αθλητών

Ο Αλέξανδρος Τάντη, CEO & co-founder της Racecheck, μιας πλατφόρμας που βοηθάει ερασιτέχνες αθλητές να ανακαλύψουν και να αξιολογήσουν παγκόσμιες διοργανώσεις αθλημάτων αντοχής, σε μια συνέντευξη στο επιχειρώ, με αφορμή και την πρόσφατη επένδυση στην εταιρεία από την Metavallon VC.

Μιλήστε μας για την Racecheck και την ομάδα πίσω από αυτήν. Πως προέκυψε η δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας και ποιο είναι το όραμα σας;

Η Racecheck γεννήθηκε ως ιδέα το 2012, όταν ζούσα και εργαζόμουν σε επενδυτική τράπεζα στην Ιαπωνία. Έχοντας λάβει μέρος σε έναν αγώνα τριάθλου, έμεινα απογοητευμένος λόγω της πρόχειρης διοργάνωσης. Και τότε αναρωτήθηκα εάν υπήρχε κάποια κοινότητα, σαν το TripAdvisor, στην οποία να μπορούσαν οι συμμετέχοντες σε αγώνες διαφόρων αθλημάτων να μοιράζονται την αξιολόγηση (race reviews) και τις πραγματικές τους εντυπώσεις από τους αγώνες.

Μετά από έρευνα, με μεγάλη μου έκπληξη κατάλαβα ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε και μαζί με την αδελφή μου, Κατερίνα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από κοινού μια ανάλογη πλατφόρμα που κατέληξε στην Racecheck.

Το όραμά μας για την Racecheck είναι να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη one-stop υπηρεσία γύρω από τη συμμετοχή αθλητών σε αγώνες. Αθλητές κάθε επιπέδου θα μπορούν να βρίσκουν και να εγγράφονται σε κατάλληλους αγώνες, να σχεδιάζουν και να κλείνουν το ταξίδι τους, προπονητικά προγράμματα αλλά και να συναγωνίζονται τους υπόλοιπους χρήστες στην πλατφόρμα, γνωρίζοντας την κατάταξή τους μέσω gamification.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην «αγορά» αθλητικών εκδηλώσεων αντοχής; Για τι νούμερα και ποσά μιλάμε και ποια η ανάπτυξη που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κλάδος στην Ελλάδα;

Η ραγδαία ανάπτυξη σε αριθμό αγώνων και σε συμμετοχές αγώνων αντοχής (τρίαθλο, τρέξιμο κτλ) είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με πάνω από 50 εκατομμύρια συμμετοχές ετησίως σε Ευρώπη και Αμερική και με την αξία της αγοράς να ανέρχεται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Κίνα, μόνο το άθλημα του μαραθωνίου είχε 5 εκατομμύρια συμμετέχοντες το 2017, με αξία αγοράς πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα είναι και αυτή μέρος του παγκόσμιου φαινόμενου ανάπτυξης. Μπορούμε ως παράδειγμα να δούμε τον αγώνα Ironman 70.3 Costa Navarino, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2019 και έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 1000 συμμετοχές, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, μπαίνοντας σε τροχιά για να γίνει ένας από τους πιο γρήγορα sold out «νέους » αγώνες της Ironman στον κόσμο. Με την Racecheck έχουμε ένα πολύ δυνατό εργαλείο να διαφημίζουμε τέτοιες ελληνικές διοργανώσεις, έτσι ώστε να συμβάλουμε και εμείς στην προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό ως ενός μοναδικού αθλητικού τουριστικού προορισμού.

Οι σχετικές αναφορές χαρακτηρίζουν την αγορά στην οποία δραστηριοποιήστε ως «δυσλειτουργική». Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε για να «πείσετε» εταιρείες και αθλητές για την αξία του προϊόντος σας;

Η φιλοσοφία μας είναι ότι χρησιμοποιώντας τα reviews ως ένα μοναδικό μέσω πληροφόρησης για τους αγώνες, αλλά και την δυνατότητα οι αθλητές να πληροφορούνται για τους αγώνες και το πότε οι φίλοι και άλλα μέλη της κοινότητας θα πάρουν μέρος, μπορούμε να αυξήσουμε τις συμμετοχές σε διοργανώσεις και να συμβάλλουμε στην αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.

Ήδη, με ελάχιστη επένδυση σε διαφήμιση, πάνω από 17.000 αθλητές και 800 διοργανωτές χρησιμοποιούν την Racecheck, κάτι που από μόνο του αποδεικνύει την αξία της πλατφόρμας. Στους επόμενους μήνες θα προσφέρουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες γύρω από την εύρεση, εγγραφή και συμμετοχή σε αγώνες, διευκολύνοντας έτσι περαιτέρω τους αθλητές που μέχρι τώρα ξόδευαν πολύ χρόνο στην διαδικασία εύρεσης αγώνων και σχεδιασμού του ταξιδιού τους.



Η Racecheck έχει δημιουργηθεί από δύο αδέλφια. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες που προκύπτουν στη λειτουργία της από αυτό το χαρακτηριστικό;

Πιστεύω ότι ανεξαρτήτως της σχέσης μεταξύ συναδέλφων, το πλέον βασικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας, της επίτευξης στόχων και της γρήγορης ανάπτυξης, είναι το να μοιράζονται όλοι το ίδιο όραμα για αυτήν.

Είμαστε τυχεροί που εγώ και οι αδελφή μου είμαστε ξεκάθαροι στο πού θέλουμε να φτάσουμε και αυτό μεταδίδεται και στους υπόλοιπους συνεργάτες μας. Υπάρχουν φυσικά ιδιαιτερότητες στο να «τρέχεις» μια εταιρεία με κάποιον που γνωρίζεστε τόσο καλά, αλλά το πλέον βασικό μεταξύ εμένα και της Κατερίνας είναι η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις με πλήρη ειλικρίνεια και δίχως κανέναν ενδοιασμό, κάτι που ίσως να μην έρχεται τόσο εύκολα σε μια σχέση μεταξύ φίλων η συνεργατών.

H εταιρεία σας δραστηριοποιείται εμπορικά στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ομάδα των προγραμματιστών να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Πως έχει προκύψει αυτό το μοντέλο λειτουργίας;

Η Ελλάδα είναι πηγή αξιόλογου ταλέντου γύρω από την πληροφορική και γεμάτη με νέους με όνειρα και δίψα για δουλειά. Έτσι, ήταν μια εύκολη απόφαση για εμάς να στήσουμε και σταδιακά να μεγαλώσουμε την ομάδα τεχνολογίας μας στην Θεσσαλονίκη.

Η εμπορική έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μας κρατάει κοντά σε χρήστες και αθλητικές εταιρείες, κάτι που μας προσφέρει μια πιο στενή επαφή με την αγορά. Πιστεύουμε ότι για μας αυτό είναι ένα ιδανικά ισορροπημένο μοντέλο, με την μηχανή και ψυχή της εταιρείας να παραμένει στην Ελλάδα.

Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις σημαντικότερές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, έως σήμερα, στην ανάπτυξη της Racecheck και πως τις ξεπεράσατε; Γενικότερα, ποια θα ήταν η σημαντικότερη συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο startupper;

Το χτίσιμο μιας καινούρια εταιρείας είναι σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες αλλά και ευχάριστες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος. Είχαμε τη μοναδική εμπειρία να περάσουμε μέσα από το Young Entrepreneur Program πρόγραμμα του Reload Greece στο Λονδίνο, μέσω του οποίου πήραμε πολύτιμη βοήθεια και πρόσβαση σε ένα δίκτυο από έμπειρους μέντορες, οι οποίοι μας βοήθησαν να επιταχύνουμε την πρόοδό μας.

Η καθοδήγηση που μπορεί να σου προσφέρει ένας έμπειρος σύμβουλος ή μέντορας μπορεί να σου γλυτώσει μήνες - αν όχι χρόνια - από λάθη, οπότε θα συμβούλευα οποιονδήποτε καινούριο επιχειρηματία να ψάξει και να βρει ανθρώπους που έχουν ήδη πετύχει στον χώρο τους και να ζητήσουν βοήθεια. Θα βρεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο τους, αφού ξέρουν ήδη πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις κάτι καινούριο, και μια έμπειρη καθοδήγηση έχει ανεκτίμητη αξία.

Επικεντρώνοντας στην αθλητική πλευρά, ποια θα λέγατε πως είναι τα αγωνίσματα που προτιμάμε εδώ στην Ελλάδα και το επίπεδο των διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα; Γενικότερα, από την εμπειρία σας, ποια η σχέση του Έλληνα με τα αθλήματα αντοχής;

Στην Ελλάδα, λόγω της μοναδικής ομορφιάς του τόπου μας, οι ορεινοί αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης είναι μοναδικοί και θα έπρεπε να αποτελούν μια ακόμα πιο σημαντική πηγή τουρισμού για την χώρα μας.

Οι Έλληνες παραδοσιακά είναι πολύ δυνατοί δρομείς και περισσότεροι αγώνες δρόμου σε γειτονιές και πάρκα θα βοηθούσαν ολοένα και περισσότερο στην εξάπλωση της αθλητικής δραστηριότητας, όπως έχει δημιουργηθεί με την επιτυχημένη πρωτοβουλία του Parkrun στην Αγγλία.

Επίσης, το τρίαθλο έχει δει φοβερή ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια, με τρομερές δυνατότητες για την Ελλάδα όσον αφορά στον αθλητικό τουρισμό, αλλά θα χρειαστεί και η βοήθεια και συνεργασία της πολιτείας για να επιτραπεί η ασφαλής χρήση δρόμων και δημόσιων εγκαταστάσεων.

Μιλήστε μας για την πρόσφατη χρηματοδότηση που λάβατε από την Metavallon VC (200.000 ευρώ, με άλλες 50.000 από ιδιώτη επενδυτή). Πως θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο και, γενικότερα, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με την Metavallon VC για την πρώτη χρηματοδότηση της εταιρείας. Η επιλογή του πρώτου χρηματοδότη για μια εταιρεία είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση για τους ιδρυτές, γιατί η υποστήριξη που θα λάβει η εταιρεία σε συμβουλευτικό επίπεδο, καθώς και οι διασυνδέσεις και συστάσεις που μπορεί να μας διαθέσει σε αυτό το αρχικό στάδιο, είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο σημαντικές από την οικονομική υποστήριξη.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι, μαζί με την Metavallon VC, στον γύρο χρηματοδότησης εντάχθηκε και ο Αυστραλός δισ-παγκόσμιος πρωταθλητής Ironman, Chris McCormack, ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Εκτός από το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε με έναν άνθρωπο τον οποίο θαυμάζουμε και παρακολουθούμε την πορεία του εδώ και 10 χρόνια, μας προσφέρει μια πληθώρα εμπειρίας γύρω από τον χώρο του business των αθλημάτων αντοχής και ένα κύρος και σοβαρότητα το οποίο μας ανοίγει πολλές ακόμα πόρτες στον χώρο του αθλητισμού.

Την επένδυση θα την χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε περαιτέρω την πλατφόρμα μας, να αυξήσουμε τα προσφερόμενα προϊόντα προστιθέμενης αξίας σε διοργανωτές εκδηλώσεων και προμηθευτές, να ενδυναμώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και να ξεκινήσουμε την επέκταση μας σε Η.Π.Α και Ευρώπη.

Η Μυρτώ Παπαθάνου, Partner στην Metavallon VC, δήλωσε σχετικά με την επένδυση στην Racecheck: «H πρώτη επένδυση για την Racecheck από την Metavallon VC ήρθε σε μια κομβική στιγμή για την πορεία της εταιρείας. H βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού ανθεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η Racecheck λύνει το πρόβλημα οργάνωσης των αθλητών με την προσφορά μιας αδιάκοπης συνολικής εμπειρίας του χρήστη σε επίπεδο κρατήσεων των αγώνων, των σχετικών δραστηριοτήτων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό που στην ανάπτυξη και εδραίωση αυτής της εταιρείας συμβάλλουν και σπουδαίοι άνθρωποι του αθλητισμού, όπως ο Chris McCormack, δις παγκόσμιος πρωταθλητής Ironman και co-founder του Super League Triathlon, ο οποίος συμμετέχει στον επενδυτικό γύρο και αναλαμβάνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Είμαστε χαρούμενοι που υποστηρίζουμε την Racecheck, όπως η εταιρεία προχωρά, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση ως aggregator στην Ευρώπη και αμέσως μετά στις Η.Π.Α».

συνέντευξη στον Χρήστο Κοτσακά
πηγή: epixeiro.gr