H Huawei «παλεύει» να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ο κινεζικός «γίγαντας» της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, η Huawei , επιδιώκει να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς επιχειρεί να αναπαράγει την ασιατική επιτυχία της.

Έχει μεν την Santander ως εμβληματικό σύμμαχο και μερικές ακόμα μικρότερες τράπεζες στην Ευρώπη, όμως ακόμα οι περισσότερες συνεργασίες της είναι σχετικά χαμηλής τεχνολογίας και όχι στρατηγικές.

Τα σχέδια της Huawei δεν τα βοηθάει επίσης καθόλου η απαγόρευση της δραστηριοποίησης της σε ΗΠΑ και Αυστραλία και τα αντίστοιχα προβλήματα που διαφαίνονται στην Μεγάλη Βρετανία.

Η Huawei ξεκίνησε την τραπεζική της υποστήριξη με «πλατφόρμες βάσης» όπως συστήματα αποθήκευσης και wifi για τις τράπεζες, αποδεικνύοντας τις δυνατότητές της και επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τις μέχρι τώρα άψογες συνεργασίες της.

H περίπτωση της Santander

Στην Santander, η Huawei έχει προσφέρει λύσεις για δίκτυα καταστημάτων, cloud computing και αποθήκευση για μεγάλα δεδομένα. Άλλοι πελάτες της περιλαμβάνουν τις BBVA και Caja Rural στην Ισπανία, την Intesa Sanpaolo και τη Monte dei Paschi di Siena στην Ιταλία, την Crédit Agricole και την Commerzbank.

Μπορεί η Huawei να διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία όσο και τις δυνατότητες να εξυπηρετήσει τις τράπεζες στο σύνολο των αναγκών τους, όμως οι συνεχείς αμφιβολίες για τις σχέσεις της με την κινεζική κυβέρνηση, έχουν αποτελέσει μεγάλη τροχοπέδη στα επιχειρηματικά της σχέδια. Στην Μεγάλη Βρετανία, μια έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στη χρονιά σημειώνει τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας από τον εξοπλισμό της εταιρείας, ενώ σημειώνει επίσης πως η εταιρεία έδωσε «περιορισμένες διαβεβαιώσεις» πως ο εξοπλισμός της δε θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Huawei είναι «πλήρως ανοιχτή σε υποδομές και κώδικα» λέει ο Enrique Marron Caballero, διευθυντής λύσεων χρηματοδότησης της Δυτικής Ευρώπης για την Huawei (πρώην Σανταντέρ), ενώ «επενδύει πολύ στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου». Ωστόσο, όπως παραδέχεται, ο παραδοσιακός συντηρητισμός των τραπεζών σημαίνει ότι η κατάσταση αποτελεί πρόκληση.

startupper.gr