Ψηφιακοί «ηγέτες» μόλις το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων

Oυραγοί στις ψηφιακές εξελίξεις παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ψηφιακό σχεδιασμό και διαθέτουν περιορισμένες πρωτοβουλίες και επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Mόλις το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούνται σήμερα «ψηφιακοί ηγέτες» σύμφωνα με την αξιολόγηση Digital Transformation Index (DT Index) της Dell Technologies. Σύμφωνα με τον δείκτη, «ψηφιακοί ηγέτες» θεωρούνται οι εταιρείες που έχουν ενσωματώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις διάφορες εκφάνσεις του και πλέον βρίσκεται στο DNA τους. Σε αυτήν την κατηγορία τοποθετείται μόνο το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας, το 35% των επιχειρήσεων είναι ψηφιακοί “ακόλουθοι”. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό 35% των εγχώριων εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως “ψηφιακοί ακόλουθοι”: έχουν υλοποιήσει ελάχιστες ψηφιακές επενδύσεις και τώρα αρχίζουν να σχεδιάζουν για το μέλλον με διστακτικότητα. Στο μεταξύ, σχεδόν μία στις τέσσερις εταιρείες στην Ελλάδα (το 24%) ανήκει στους “ψηφιακούς εφαρμογείς”.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, που διαθέτουν ώριμο ψηφιακό σχέδιο, επενδύουν ήδη σε καινοτομίες. Επίσης, το 28% χαρακτηρίζονται “ψηφιακοί αξιολογητές”, δηλαδή επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προσεκτικά και σταδιακά, σχεδιάζουν και επενδύουν για το μέλλον. Τέλος, υπάρχει και μία κατηγορία εταιρειών, οι λεγόμενοι “ψηφιακοί ουραγοί”, στην οποία ανήκει ένα ποσοστό 10% των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο δεν έχει ψηφιακό σχεδιασμό, ενώ διαθέτει περιορισμένες πρωτοβουλίες και επενδύσεις σε εφαρμογή.

Πάντως, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, που επιβεβαιώνει ο δείκτης Digital Transformation Index, είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι για την κοσμογονία που φέρνει μαζί του ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι υπερβολικά πολλές επιχειρήσεις εντοπίζονται στη μεσαία κατηγορία ή παραμένουν στις τελευταίες δύο ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς χωρίς καν κάποιο ψηφιακό σχέδιο σε εφαρμογή.

Tα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια, που φρενάρουν το δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι: η προστασία των προσωπικών δεδομένων και θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η έλλειψη προϋπολογισμού και πόρων, η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας ενδοεταιρικά, οι απαιτήσεις συμμόρφωσης ή αλλαγές στην νομοθεσία και η έλλειψη των κατάλληλων τεχνολογιών. Αυτά τα εμπόδια δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό. Για παράδειγμα, το 75% των ηγετών των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι περισσότερο διαδεδομένος στην επιχείρηση, ενώ μόλις το 22% εκτιμά ότι θα επιφέρει αλλαγές αντί να τις υποστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

kerdos.gr