Άμεσες επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ - Ποιους αφορά

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται, επιστροφές φόρων έως 10.000 ευρώ, ανά φορολογία, για εκκρεμείς υποθέσεις στις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου μπορούν να προσδοκούν σε άμεση πίστωση των λογαριασμών τους με τα συγκεκριμένα ποσά, μετά την ενεργοποίηση σχετικής διάταξης νόμου.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ δείχνουν εκκρεμείς επιστροφές φόρου 1,083 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο εκ των οποίων τα 464,8 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρου με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο με την οποία επιχειρείται επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αξίας μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του κοινοποιούμενου νόμου.

Η έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η 11η Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις συγκεκριμένες επιστροφές φόρου μπορεί να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται. Η διάταξη αφορά σε εκκρεμείς,, αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται.

Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.

Επιπλέον διευκρινίζεται πως η διάταξη εφαρμόζεται, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Η διάταξη εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο φυσικός και ηλεκτρονικός φάκελος των συγκεκριμένων υποθέσεων ολοκληρώνονται με την αναφορά της εν λόγω διάταξης.

businessnews.gr