Ποια τα σχέδια του ομίλου Thomas Cook μετά τη συμφωνία με την Πειραιώς

Oι επιδόσεις του πρώτου ελληνικού Cook's Club στην Χερσόνησο της Κρήτης φαίνεται ότι δίνει ένα ακόμη έναυσμα για τον ταξιδιωτικό κολοσσό της Thomas Cook να επενδύσει περαιτέρω για το 2019, εντός κι εκτός Ελλάδος με τη νέα γενιά των ξενοδοχείων του που απευθύνονται στους σύγχρονους ταξιδιώτες.

«Tο γεγονός ότι είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε δέκα νέα ξενοδοχεία Cook's Club για τη σεζόν του 2019, επιβεβαιώνει τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το ταξιδιωτικό κοινό στο νέο brand», αναφέρουν οι επιτελείς του ομίλου, που προ ημερών ανακοίνωσε τη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς για την Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), το joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments.

Tο πρώτο ξενοδοχείο κάτω από το brand Cook's Club άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο στη Χερσόνησο της Κρήτης, μετατρέποντας ένα παλιότερο resort σε ένα πολύ σύγχρονο ξενοδοχείο που απευθύνεται στη νέα γενιά των ταξιδιωτών. Στο πρώτο του καλοκαίρι μάλιστα, το ξενοδοχείο είχε εντυπωσιακές επιδόσεις με πληρότητα πάνω από 93%, ενώ διπλασίασε και τη μέση τιμή του δωματίου έναντι της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα νούμερα του γνωστού tour operator.

Tώρα, εξασφαλίζοντας καινούριες χρηματοδοτήσεις, ο όμιλος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια ώστε να επενδύσει σε ξενοδοχειακές μονάδες ανά τη Μεσόγειο, στις βασικότερες αγορές «Ήλιος και Θάλασσα», στο πλαίσιο των γενικότερων πλάνων για επέκταση των ιδιόκτητων μονάδων του. Σημειώνεται ότι ο γνωστός ταξιδιωτικός κολοσσός λειτουργεί αυτή την στιγμή 8 διαφορετικά ξενοδοχειακά brands για διαφορετικές κατηγορίες πελατών.

Tα 40 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας αποκλειστικά με την τράπεζα Πειραιώς (η οποία με βάση τις ανακοινώσεις θα είναι η κύρια τράπεζα της TCHI στην Ελλάδα) είναι ένα πρώτο μέρος της χρηματοδότησης που θέλει να εξασφαλίσει ο όμιλος και θα διατεθούν κατά κύριο λόγο για επενδύσεις στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνται περαιτέρω επαφές για νέες χρηματοδοτήσεις με στόχο την απόκτηση περισσότερων ακινήτων ανά την Μεσόγειο.

Tο joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook, την Ισπανία και την Ελλάδα και στρατηγική «να αποκτήσει ξενοδοχεία τα οποία είτε υστερούν σε επιδόσεις είτε σχετίζονται με προβληματικά δάνεια είτε ακόμη χρήζουν επενδύσεων, με τη μετατροπή τους σε μονάδες με ιδιόκτητα brands».

Aυτή την στιγμή το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ξενοδοχεία στη Ρόδο, την Κρήτη, τη Μαγιόρκα, την Ιμπιζα και την κεντρική Ισπανία και κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, θα επενδύσει περί τα 7 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο Sunwing Kallithea στη Ρόδο, ενώ ένα νέο Casa Cook έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στην Ιμπιζα το καλοκαίρι του 2019.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Thomas Cook Hotels & Resorts, αυτό το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης από τον όμιλο Πειραιώς είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε το fund να επιταχύνει τους ρυθμούς του, αποκτώντας περισσότερα ξενοδοχεία, τα οποία ο όμιλος θα θέσει υπό τη δική του διαχείριση, δημιουργώντας περαιτέρω οικονομίες κλίμακας, αυξάνοντας τις επιδόσεις για τον όμιλο και παρέχοντας υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες τoυ.

H ανακοίνωση της συμφωνίας της νέας χρηματοδότησης των 40 εκατ. ευρώ, έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του περασμένου μήνα ότι η Thomas Cook θα ανοίξει οκτώ ξενοδοχεία Cook’s Club μέσα το 2019, ενώ σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται ο όμιλος για δύο ακόμη ακίνητα. Τα εγκαίνια των νέων μονάδων αφορούν την Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Γκάμπια και τη Βουλγαρία συμπεριλαμβανομένων τριών ακινήτων που λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία Smartline, αυξάνοντας για το 2019 το συνολικό αριθμό του brand Cook's Club σε 11, με σχεδόν 2.000 δωμάτια συνολικά.

Tης Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr