Real Estate: $1,8 τρισ. οι επενδύσεις διεθνώς- «Ευκαιρία» η Αθήνα μόνο στα ξενοδοχεία

Η Αθήνα αποτελεί μία από τις αγορές- ευκαιρίες στην Ευρώπη όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επενδύσεις για το 2019.

Η διαπίστωση για την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία, κατά τα άλλα, απουσιάζει παντελώς από τη λίστα της παγκόσμιας αλλά και της ευρωπαϊκής ελίτ για επενδύσεις στο real estate, ανήκει στη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, με αφορμή την τελευταία της μελέτη για τις πόλεις που κερδίζουν παγκοσμίως σε ανάπτυξη την περίοδο 2018 -2019, προσελκύοντας μεγάλη μερίδα επενδυτών.

Διεθνώς, οι επενδύσεις σε ακίνητα στις ελκυστικότερες πόλεις του κόσμου για το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2018 ανήλθαν, με βάση τα νούμερα της γνωστής εταιρείας που συνεργάζεται για τη χώρα μας με την Cushman & Wakefield Proprius, στο ιλιγγιώδες νούμερο των 1,8 τρισ. δολαρίων με μία αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά 18,4%, παρά την γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε αρκετές αγορές, επιβεβαιώνοντας τελικά την προτίμηση των διεθνών επενδυτών στα επαγγελματικά ακίνητα στις μεγαλουπόλεις του κόσμου.

Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Λονδίνο, Παρίσι και Χόνγκ Κόνγκ συγκεντρώνουν, όπως είναι φυσικό τους περισσότερους επενδυτές, ενώ, η μόνη αναφορά που γίνεται για την Αθήνα- η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί πολύ μικρή και πιο «ανώριμη» αγορά αφορά- το κομμάτι της φιλοξενίας με ορίζοντα μάλιστα τις επενδύσεις για το 2019:

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η Αθήνα μαζί με το Παρίσι, το Αμστερνταμ, την Πράγα, τη Μαδρίτη και τη Λισαβώνα «αποτελούν ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, δεδομένου ότι η τουριστική ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά τους ρυθμούς ανόδου των τοπικών οικονομιών», όπως επίσης και το Τελ Αβίβ, το Τόκυο, η Οσάκα, το Κιότο, η Σιγκαπούρη αλλά και στοχευμένες περιοχές σε Ταϋλάνδη και Ινδία. Για την ελληνική πρωτεύουσα, αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι όπως επισημάνθηκε χθές με αφορμή τη διοργάνωση του Travel Trade Athens για την προώθηση του προορισμού, το 2018 αναμένονται 5,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις από τα 5 εκατ. του 2017, λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού πόλης με άνοδο κατά 600% κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Με βάση τη μελέτη της Cushman & Wakefield, διεθνώς, στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2017- Ιουνίου 2018, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία άγγιξαν τα 76 δισ. δολάρια και σημείωσαν πτώση σε ετήσια βάση, κατά 3,2%, λόγω της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων, κατά 20,8% κυρίως στην Αμερική. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διεθνών αφίξεων ενισχύθηκε κατά 7% σε παγκόσμιο επίπεδο και προβλέπεται να ανέβει περαιτέρω, με παράγοντες όπως ο συνεχώς αυξανόμενος κινεζικός τουρισμός αλλά και η αναζήτηση νέων εμπειριών από τους millennials να παίζουν σημαίνοντα ρόλο. Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία ανήλθαν στα 25,9 δισ. δολάρια κατά το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2018, με το Λονδίνο (3,26 δισ. δολάρια), το Παρίσι (1,36 δισ. δολάρια) το Βερολίνο (1,33 δισ. δολάρια) και το Αμστερνταμ (1,31 δισ. δολάρια) να συγκεντρώνουν τους περισσότερους διεθνείς επενδυτές, ενώ η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται και στην περίπτωση αυτή, με βάση την ανάλυση της Cushman & Wakefield, πολύ χαμηλά στην κατάταξη με κεφάλαια στα πέριξ των 100 εκατ. δολαρίων.

Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων είτε πρόκειται για πιο παραδοσιακές είτε για πιο «εναλλακτικές» (γραφεία, εμπορικά, logistics, data center, οικιστικά ακίνητα, φοιτητικές κατοικίες, εγκαταστάσεις υγείας), η Αθήνα παραμένει, ως αναμενόμενο, εκτός της ευρωπαϊκής τοπ δεκάδας και πολύ περισσότερο εκτός της διεθνούς κατάταξης. Στο κομμάτι της επαγγελματικών ακινήτων, όπως αναφέρεται στη μελέτη της C&W, oι αποδόσεις στην ελληνική αγορά αντιστοιχούν σε 7,95% στα κτίρια γραφείων, το 6,7% στα καταστήματα και το 10% σε βιομηχανικά κτίρια και logistics.

Παγκοσμίως, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των μεγαλουπόλεων ως επενδυτικών προορισμών είναι καταρχάς οι γενικότερες μακροοικονομικές συνθήκες, το αστικό περιβάλλον, οι «πράσινες» πρακτικές με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, η ποιότητα ζωής και οι πολλαπλές επιλογές στο κομμάτι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών (fintech), το κομμάτι των μεταφορών κ.τ.λ..

Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr