Η μεγάλη επιστροφή της General Electric

Παρά το γεγονός πως η εταιρεία τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίνει καθόλου καλά και μόλις πριν λίγες μέρες ενημέρωσε τους επενδυτές της αλλά και όλη την αγορά για μειωμένα κέρδη από το αναμενόμενο για το 2018, η μετοχή της παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο 15% στην χθεσινή συνεδρίαση.

Ο λόγος; η αναγγελία από την μεριά της General Electric για πρόσληψη νέου Διευθύνοντα Συμβούλου. Το τεράστιο μέγεθος της εταιρείας την έχει καταστήσει ιδιαίτερα δυσκίνητη στο να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις αλλά το κυριότερο είναι πως μέχρι τώρα η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων οδηγούσε στην διατήρηση τμημάτων που είχαν καταστραφεί.

Η αφορά είδε με καλό μάτι την επερχόμενη πρόσληψη νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και προχώρησε σε τέτοια αύξηση της τιμής της μετοχής που δείχνει την πίστη της στην General Electric και την αύξηση των πωλήσεων αλλά και των κερδών της. Κατά την θητεία του απερχόμενου Διευθύνοντα Συμβούλου, η General Electric είδε την αξία της νά πέφτει σε κάτι περισσότερο.

Η General Electric ήταν το μοναδικό εναπομείνον μέλος της αρχικής σύνθεσης του Dow Jones - του χρηματιστηριακού δείκτη που ξεκίνησε την παρακολούθηση των επιδόσεων 30 δημόσιων εταιρειών το 1896, μέχρι τον Ιούνιο.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην πρόσληψη του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου, δείχνει μια σύγχρονη τάση στην αγορά που θέλει τις εταιρείες να αφήνουν πίσω τους οτιδήποτε δεν πηγαίνει πολύ καλά και αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία της εταιρείας. Ορισμένες επενδυτές πιστεύουν επίσης πως οι σύνθετες εταιρείες θα πρέπει να είναι φθηνότερες.

Για παράδειγμα ο Γερμανικών συμφερόντων όμιλος ThyssenKrupp, o οποίος είναι έτοιμος να "σπάσει" σε δύο κομμάτια, καθώς οι ακτιβιστές επενδυτές τς εταιρείας θεώρησαν ότι ήταν πολύ περίπλοκη και χρειάστηκε μια πιο ευκίνητη δομή για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η ανικανότητα της ThyssenKrupp να το κάνει μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε μικρή αύξηση των κερδών . Έτσι, η απλουστευμένη δομή είναι καλό για τις δύο νεοσυσταθείσες εταιρείες και δίνει στους μετόχους την καλύτερη αξία για τα χρήματά τους.

emea.gr