Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στην τελική ευθεία η υπόθεση του deal ΔΕΠΑ - Shell

Στις 17 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διερεύνησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell για την απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Η ανεξάρτητη αρχή αποφάσισε να προχωρήσει και στη δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει την εις βάθος διερεύνηση του φακέλου εξαγοράς.

Το χρονικό διάστημα για την έκδοση της εισήγησης, προκειμένου η υπόθεση να εισαχθεί η υπόθεση στην ολομέλεια είναι βάσει νόμου οι 45 ημέρες και παρά τις προσδοκίες από ορισμένες πλευρές που επιθυμούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών, η Ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο που της παρέχει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, σήμερα λήγει η προθεσμία προκειμένου να αποστείλουν τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που έχουν σταλεί από την Επιτροπή και οι τελευταίοι συμμετέχοντες στην αγορά αερίου. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΠΑΝΤ έχει αποστείλει αναλυτικά ερωτηματολόγια προς τους συμμετέχοντες στην αγορά, ζητώντας τις αναλυτικές εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση και άλλες παραμέτρους που αφορούν στον κλάδο του αερίου στην Ελλάδα.

Η εικόνα δηλαδή που μεταφέρεται από πηγές της αγοράς είναι ότι ολοκληρώνεται το στάδιο της συλλογής στοιχείων και βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της εισήγησης της γενικής διεύθυνσης προς την ολομέλεια.

Κρίσιμο σημείο για την έκβαση της υπόθεσης, θα είναι η στάση που θα τηρήσει η υπόλοιπη αγορά απέναντι στην εξαγορά, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη αρνητική τοποθέτηση. Πριν την εξέταση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπενθυμίζεται ότι είχε προχωρήσει σε γνωστοποίηση της υπόθεσης καταθέτοντας υπόμνημα.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ θεωρείται κρίσιμη καθώς από αυτήν συναρτάται συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας αερίου σε δύο στάδια και δύο χωριστές εταιρείες. Το πρώτο θα αφορά την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου του κλάδου εμπορίας που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα εισφερθούν τόσο οι συμβάσεις που έχει η ΔΕΠΑ με τους προμηθευτές και μεγάλους πελάτες, όσο και η ΕΠΑ Αττικής.

Το δεύτερο θα αφορά στην πώληση μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ υποδομών, στην οποία θα εισφερθούν οι συμμετοχές της εταιρείας στα δίκτυα διανομής (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, Αττικής, ΔΕΔΑ) αλλά και στα διεθνή project (IGB, Poseidon, East Med).

Με δεδομένο πάντως ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο καλύτερο σενάριο θα εκδώσει την απόφασή της τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απίθανο χρονικά η προκήρυξη του διαγωνισμού να γίνει εντός του Νοεμβρίου, βάσει προγραμματισμού και πιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο οι εξελίξεις να μετατεθούν για τις αρχές του 2019.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr