Τελειώνει ο χρόνος λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς

Η ώρα της αλήθειας για τη λειτουργία των ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς έφτασε, καθώς εξαντλούνται οι ώρες λειτουργίας που έχουν διασφαλίσει με την έγκριση της Κομισιόν, και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής κυρίως διαχείρισης των επιπτώσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και στους εργαζομένους, πραγματοποίησε χθες σύσκεψη με βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη.

Με αρκετά ασαφή τρόπο ο υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς δεν θα αποσυρθεί με την εξάντληση των 17.000 ωρών, αφού υπάρχει ακόμη σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν το αίτημα παράτασης στις 32.000 ώρες, όπως είπε, ενώ υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει απορρίψει πολλές φορές το αίτημα στο παρελθόν και ξεκαθάρισε ότι για κάθε ώρα λειτουργίας παραπάνω χωρίς έγκριση, θα επιβληθούν πρόστιμα. Προετοιμάζοντας το έδαφος για την απόσυρση σε ό,τι αφορά τους 400 εργαζομένους του σταθμού και τους περίπου 800 στα ορυχεία διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στις υπό αποεπένδυση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης. Ενα μέρος δηλαδή θα μεταφερθεί σε άλλες μονάδες που υπάρχουν ανάγκες και ένα άλλο μέρος θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Με βάση το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των 17.000 ωρών του ΑΗΣ Καρδιάς, οι μονάδες 1 και 2 θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο και οι μονάδες 3 και 4 τον Μάιο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας είναι διασφαλισμένη μέχρι τον Μάιο του 2019 αφού τροφοδοτείται από τις μονάδες 3 και 4.

Ο κ. Σταθάκης διαχώρισε πλήρως την υπόθεση του ΑΗΣ Αμυνταίου από αυτήν του ΑΗΣ Καρδιάς, για τον οποίο ενημέρωσε ότι θα υπάρξει αίτημα παράτασης παράλληλα με σχέδιο για αναβάθμιση, προκειμένου ο σταθμός να συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν των 32.000 ωρών. Η αναβάθμιση του Αμυνταίου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιώτες, αφού η ΔΕΗ δεν μπορεί να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πρόταση για αναβάθμιση του Αμυνταίου με την ανάληψη του πλήρους κόστους είχε υποβάλει στη ΔΕΗ στις αρχές του έτους η «Μυτιληναίος», ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΗ προτάσεις υπεβλήθησαν και από τους ομίλους ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου.

Η συνέχιση του ΑΗΣ Αμυνταίου πέραν του Νοεμβρίου του 2018 θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Κομισιόν θα κάνει αποδεκτό το νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε απορρίψει ήδη μία φορά μέσα στην άνοιξη. Το νέο στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, ενισχύει το αίτημα είναι η δέσμευση για αναβάθμιση του σταθμού. Από την αποδοχή του αιτήματος παράτασης θα κριθεί και εάν το Αμύνταιο και η Φιλώτα θα βρεθούν χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο, αφού ζεσταίνονται μέσω τηλεθέρμανσης από τις μονάδες του Αμυνταίου. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, πάντως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ακολούθησε μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και οι τηλεθερμάνσεις στην περιοχή και η επάρκεια του εφοδιασμού είναι διασφαλισμένες».

kathimerini.gr