«Απόβαση» Ισραηλινών σε τουρισμό και ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Mέχρι τώρα το έλεγαν οι μεσίτες και πλέον το πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων.

Οι Ισραηλινοί κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των ξένων αγοραστών ακινήτων στη συμπρωτεύουσα και πλέον κατέχουν και την πρώτη θέση ως προς τις διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών της πόλης για το οκτάμηνο του 2018. Στο κομμάτι των ακινήτων έχουν πληθύνει τελευταία οι αγορές των Ισραηλινών, οι οποίοι, μαζί με τους Τούρκους «σαρώνουν» τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ακίνητα του κέντρου ή ακόμη και εμβληματικά κτίρια που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2018, οι Ισραηλινοί κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών (σ.σ. στο σύνολο των επισκεπτών, η πρώτη θέση ανήκει, όπως είναι εύλογο στους Ελληνες), με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, στον πίνακα κατάταξης με τις είκοσι πρώτες εθνικότητες σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας. Οι επισκέπτες από το Ισραήλ αναρριχήθηκαν το εφετινό οκτάμηνο στην κορυφή από την τρίτη θέση που είχαν το 2017. Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2018 οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών πολιτών ανήλθαν σε 111.008 ενώ το αντίστοιχο περυσινό οκτάμηνο ο αριθμός αυτός ήταν 56.167, αγγίζοντας ποσοστό αύξησης 97,64%. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, οι Ισραηλινοί κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των εθνικοτήτων με τη μεγαλύτερη αύξηση στο οκτάμηνο, όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις στη συμπρωτεύουσα, μετά τους Αρμένιους (με αύξηση 130% αλλά μόλις 2.266 διανυκτερεύσεις).

Το κομμάτι του τουρισμού δε φαίνεται να αφήνει ασυγκίνητους και τους επενδυτές, αν ληφθεί υπόψη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ισραηλινά επενδυτικά κεφάλαια με δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα κι έχει διαρρεύσει για γνωστά, ιστορικά ακίνητα της πόλης (Καραβάν Σαράι, πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη»), έστω κι αν οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα με οριστικά συμβόλαια: «Το ενδιαφέρον πάντως είναι δεδομένο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι μεγαλομεσίτες ακινήτων, εστιάζοντας και στην προοπτική του Μουσείου Ολοκαυτώματος που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις αγορές στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης και της σύνδεσης, διαχρονικά, των Ισραηλινών με την συμπρωτεύουσα.



Η ζήτηση από τους Ισραηλινούς αφορά κυρίως κατοικίες στο κέντρο της πόλης, κυρίως για επένδυση, πιο πρόσφατα ολόκληρα κτίρια για μετατροπή και εκμετάλλευση προς την κατεύθυνση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης τουριστικών κατοικιών ή ακόμη και για φοιτητικές κατοικίες, ενώ πλέον επεκτείνεται και στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως καταστήματα σε «καλά» σημεία για την αξιοποίησή τους ως ακίνητα εισοδήματος.

Σημειωτέον ότι οι Ισραηλινοί είναι από τις εθνικότητες που αναζητούν μόνοι τους ακίνητα, ξεκινώντας μέσω διερευνητικών επαφών, και δε διστάζουν να επανέλθουν μέσω κτηματομεσιτικών γραφείων για τα οριστικά συμβόλαια. Το γεγονός ότι εστιάζουν κυρίως σε ακίνητα για εκμετάλλευση πιστοποιείται και από την τελευταία έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), σύμφωνα με την οποία, για το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι Ισραηλινοί (μαζί με τους Γερμανούς και τους Ελβετούς) αγόρασαν ακίνητα αξίας 351.000 και 650.000 ευρώ που δεν απαιτούσαν ανακαίνιση ή βελτιώσεις. Οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν τις αγορές για εκμετάλλευση, ενώ Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχική κατοικία.

Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr