Πακέτα κόκκινων δανείων 4,7 δισ. πωλούν Alpha Bank και Eurobank

Κόντρα στο υποτιμητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, υψηλό είναι το ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων που πωλούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές για τα δύο πακέτα που πωλούν η Alpha Bank και η Eurobank διαμορφώνονται σε επίπεδα κοντά στο 5%-6%, καθώς τα μεγάλα επενδυτικά funds παίρνουν θέση στην ελληνική αγορά αναμένοντας μεγάλες πωλήσεις κόκκινων δανείων τα δύο προσεχή χρόνια.

Τα δύο πακέτα που πωλούνται αυτή την περίοδο είναι το «Mercury» από την Alpha Bank και το «Zenith» από τη Eurobank, που περιλαμβάνουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει το πακέτο «Jupiter» της Alpha, που διαθέτει δάνεια με εξασφαλίσεις και για το οποίο η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Σε προχωρημένο στάδιο είναι η πώληση του «Zenith», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές. Επικρατέστεροι φέρονται να είναι η νορβηγική Β2Holding και η σουηδική Intrum, ενώ η τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 60-65 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η ονομαστική αξία του «Zenith», δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, είναι στο 1,1 δισ. ευρώ (συνολική αξία 2 δισ. ευρώ), η τιμή εξαγοράς ανέρχεται στο 5,5%-6%, επίπεδο που θεωρείται υψηλό από την αγορά. Το χαρτοφυλάκιο «Zenith» περιλαμβάνει 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που προέρχονται από 131.000 οφειλέτες. Στο πακέτο περιλαμβάνονται οφειλές από ανοικτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με μέσο χρόνο καθυστέρησης πάνω από οκτώ χρόνια, ενώ η μέση οφειλή είναι περί τις 6.000 ευρώ.

Οφειλές από μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις συγκεντρώνει το χαρτοφυλάκιο «Mercury» (συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ) της Alpha Bank, για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές τοποθετούνται στα τέλη Οκτωβρίου. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών υπήρξαν πέντε ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων η τσεχική APS, η Β2 Holding, η Hoist, καθώς και η κοινοπραξία Carval και Intrum. Το πακέτο περιλαμβάνει 127.000 δάνεια που οφείλονται από 60.000 οφειλέτες, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης είναι τα 4,5 χρόνια.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το πακέτο «Jupiter», που πωλεί επίσης η Alpha Bank, καθώς πρόκειται για το δεύτερο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις που πωλείται από συστημική τράπεζα, μετά το «Amoeba», που μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Το «Jupiter» συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις 1.700 ακίνητα (ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία). Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλα funds, μεταξύ των οποίων το Apollo, η Fortress, το LoneStar και η Pimco.

Ο μακρύς κατάλογος των πωλήσεων περιλαμβάνει ακόμη τα πακέτα «Symbol» που πωλεί η Εθνική Τράπεζα και περιλαμβάνει δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα δύο πακέτα («Iris» και «Nemo»), που έχει δρομολογήσει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

kathimerini.gr