Startups: Μεταξύ επιβίωσης και ανάπτυξης

του Κώστα Τσαούση

Ο Αλέξανδρος Ρούστας είναι ένα πρόσωπο-κλειδί για το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας. Τα τελευταία 6 σχεδόν χρόνια διευθύνει έναν από τους δυναμικούς incubators της χώρας, το IQbility που έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Ομίλου Quest και η λειτουργία του στηρίζεται σε εκείνον. (www.iqbility.com).

Ο χαρακτηρισμός του Αλέξανδρου ως «πρόσωπο-κλειδί» έχει να κάνει με την δυνατότητα του να είναι ένας από τους πρώτους ισχυρούς scanners για τις ιδέες, τις προσπάθειες, τα σχέδια ομάδων startupers. Και η γνώμη του μετράει… Και αυτό φαίνεται από την δικαίωση αρκετών επιλογών του – επιλογές που βασίζονται σε στήριξη και χρηματοδότηση στο αρχικό επίπεδο startups. Το παράδειγμα της αρχικής φιλοξενίας-στήριξης της μετέπειτα θαυματουργής υπερατλαντικής Pollfish αρκεί…

Μάλιστα, το μικρό IQbility στην Αλεξάνδρου Πάντου έχει επενδύσει το συνολικό ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ στα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας του. Σε αυτό το διάστημα έχει υποστηρίξει 12 επιχειρήσεις, οι οποίες προσέλκυσαν συνολικά κεφαλαία ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από την αγορά και δημιούργησαν περισσότερες από 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.


Με άλλα λόγια, ο Αλέξανδρος έχει και την δυνατότητα, αλλά και τον τρόπο να «πιάνει» και τον σφυγμό της σκηνής των startups αλλά και να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα εισφέροντας στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από απαραίτητες και αναγκαίες επισημάνσεις. Μια μικρή παρέμβαση του - Surviving through the pre-traction / pre- market fit gap https://medium.com/@alexandrosroustas/surviving-through-the-pre-traction-pre-market-fit-gap-33ed247a4060 που φιλοξενείται στο www.medium.com- αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί.

Είναι καλό και χρήσιμο να διαβαστεί – «λέει» αλήθειες που πολλές φορές χρειάζεται να «ακούγονται»… Σήμερα, αν και η πληθωρική σκηνή των startups έστω και με «βίαιο» (εκ των πραγμάτων)τρόπο οδηγείται σε ένα αναγκαίο και απαραίτητο μεταβατικό στάδιο ωρίμανσης και μετεξέλιξης σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας πρέπει ορισμένα θεμελιώδη πράγματα να ξεκαθαριστούν. Για παράδειγμα, η νέα διέξοδος για την χρηματοδότηση νέων δυναμικών καινοτομικών επιχειρήσεων μέσω των funds της οικογένειας του Equifund χρειάζεται να αξιοποιηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διασφαλίζοντας την προοπτική ανάπτυξης του συστήματος.

Καλές είναι οι ιδέες αλλά χρειάζονται και πωλήσεις και αναπτυξιακό σχέδιο γράφει στο άρθρο του ο Αλέξανδρος Ρούστας και προτείνει μια σειρά από βήματα και κινήσεις προετοιμασίας πριν από την απεύθυνση στα funds του Equifund. Κακά τα ψέματα κανείς δεν θα δώσει λεφτά απλώς και μόνο σε ωραίες ιδέες. Όσο πιο γρήγορα γίνει κάτι τέτοιο αντιληπτό και κατανοητό τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για όλους.

Ο Αλέξανδρος Ρούστας προτείνει στις ομάδες να οργανώσουν την πολιτική της προσέγγισης των χρηματοδοτών ως εξής: Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η παρουσία και η τεκμηρίωση ορισμένων σημαντικών δεδομένων – «5-10 πελάτες και 2-3k MRR (μηνιαία επαναλαμβανόμενα έσοδα)» αλλά και η εξασφάλιση συνθηκών επιβίωσης της επιχείρησης ( εταιρικές συνεργασίες που ρίχνουν το κόστος λειτουργίας, «δέσιμο» της ομάδας, επιμονή και υπομονή στα στελέχη της). Η αναζήτηση ενός αγγέλου- επενδυτή (angel investor) στη συνέχεια.

Και αν όλα πάνε καλά, μπορεί να δουλέψει και η τύχη και η πόρτα των μεγάλων accelerators στο εξωτερικό να ανοίγει για χρηματοδοτήσεις (παραθέτω ακριβώς προς αποφυγή παρερμηνειών το μικρό απόσπασμα από το ίδιο το κείμενο στα αγγλικά: «Apply to large accelerators, who give tens of small tickets every year (i.e. 50-100k)»).

Σε όλο αυτό το διάστημα ένα κανάλι επικοινωνίας με τα funds του Equifund χρειάζεται και πρέπει να υπάρχει καθώς είναι εκείνο που μπορεί να διαμορφώσει μια σχέση εμπιστοσύνης για το μέλλον. Και ο Αλέξανδρος καταλήγει: «Η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολη», υπογραμμίζει, παραλληλίζοντας την απόφαση περί ίδρυσης startups με τους φυσικούς νόμους. Σκληρός αγώνας. Τι άλλο;

newmoney.gr