«Σεισμός» στις αεροπορικές με mega-deal Emirates-Etihad

Η αεροπορική «ναυαρχίδα» του Ντουμπάι, η Emirates, εξετάζει την εξαγορά της μη κερδοφόρου Etihad, σε ένα κολοσσιαίο deal που θα ταράξει τα «νερά» στην παγκόσμια αγορά, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε αρχικό στάδιο και η όποια συμφωνία θα απαιτούσε τις ευλογίες των εμίρηδων των δύο πλούσιων κρατιδίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αρχικά υπήρξαν διαψεύσεις από το Αμπού Ντάμπι. «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στη φήμη αυτή» ήταν η πρώτη αντίδραση επίσης εκπροσώπου της Emirates. ωστόσο και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για απόρρητο ζήτημα και οι δύο εταιρείες θα κρατήσουν καλά κλειστά τα χαρτιά τους προτού ανακοινωθεί κάτι επίσημο.

Όπως είναι ευνόητο η εν λόγω συγχώνευση θα δημιουργούσε έναν κολοσσό (με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση αθροιστικά) που θα ανάγκαζε και τους υπόλοιπους παίκτες να επανασχεδιάσουν την στρατηγική τους. Ο ανταγωνισμός είναι ήδη πολύ έντονος, εν μέσω πληθώρας προσφορών και αυξημένου κόστους λόγω πετρελαίου.

Αν η εξαγορά προχωρήσει θα αποτελέσει μια ακόμη απόδειξη πως οι αραβικές εταιρείες συγχωνεύονται προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Το 2013 εταιρείες από Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι δημιούργησαν την Emirates Global Aluminium, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως, σε ένα mega-deal 15 δισ. δολαρίων.

Αν ολοκληρωθεί το deal Emirates-Etihad, θα δημιουργήσει έναν κολοσσό που θα ξεπεράσει τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες.


newmoney.gr