H γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα που γράφει κέρδη 153%

Από την πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση το 2011 και τις μειώσεις 9% στους μισθούς των εργαζομένων στη σημερινή ραγδαία ανάπτυξη - Πώς η μακεδονική εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τη βύθιση της Μαρινόπουλος, τη μεγάλη ύφεση και σήμερα να κοιτάζει προς το εξωτερικό

Είναι η πρώτη εταιρεία στη χώρα μας που αποφάσισε να κάνει χρήση των περίφημων «επιχειρησιακών συμβάσεων». Ήταν το γκρίζο και δύσκολο από κάθε άποψη 2011 όταν η διοίκηση Χριστόφορου Σεβαστίδη (στη φωτ. ο Πρόεδρος και CEO) επέλεγε να μειώσει κατά 9% τους μισθούς των εργαζομένων της με τη συναίνεση του σωματείου, μια ενέργεια που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και μεγάλη συζήτηση. Και αυτό διότι επρόκειτο για μια τεράστια ανατροπή προς το χειρότερο για την αγορά εργασίας. Τότε ο κ. Σεβαστίδης είχε μιλήσει για μια περισσότερο «επιθετική παρά αμυντική ενέργεια» η οποία αποσκοπούσε στη σωτηρία των θέσεων εργασίας, έστω και με ένα δύσκολο μέτρο.

Επτά χρόνια μετά, η ΝΕΟΓΑΛ, η δραμινή γαλακτοβιομηχανία με τον συνεταιριστικό χαρακτήρα στην οποία και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν μετοχικά, δείχνει να περνά σε μια νέα, καλύτερη φάση. Ενώ δηλαδή άλλου τέτοιου τύπου βιομηχανίες καταποντίστηκαν, ενώ πλήθος σχημάτων έκλεισε, η ΝΕΟΓΑΛ δείχνει να έχει κατορθώσει μια σειρά από νίκες. Δείχνει να ξεπερνά τον κάβο των μειώσεων μισθών και των απολύσεων, που αν και σαφώς ως μέτρα δεν θεωρούνται θετικά, φαίνεται να εξασφάλισαν διά της σκληρής οδού τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σαφώς αυτή η συνθήκη δεν δικαιολογεί τις απώλειες εισοδήματος του κόσμου που δέχτηκε αυτό το αναγκαστικό μέτρο. Από την άλλη όμως αποδεικνύει ότι καμιά φορά οι συναινέσεις και όχι ο στείρος συνδικαλισμός, ο σχεδιασμός και όχι ο άγονος αριστερισμός, όπως συνέβη σε περιπτώσεις στον Τύπο όπου οι εργαζόμενοι δεν δέχονταν την παραμικρή θυσία, ενδέχεται να αποδώσουν αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που βρέθηκαν χωρίς εργασία ή με χαμηλότερους μισθούς σαφώς και ζορίστηκαν, πέρασαν δύσκολα και τώρα που τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, η ΝΕΟΓΑΛ οφείλει να τους αποδώσει αυτά που πρέπει.



Ραγδαία ανάκαμψη στη μετά Μαρινόπουλος εποχή

Αύξηση κερδών 153% κατέγραψε το 2017 η γαλακτοβιομηχανία, σε μια επιλογή να πριμοδοτήσει την καθαρή της θέση και όχι τόσο τα έσοδα, τα οποία σημείωσαν κάμψη. Η ΝΕΟΓΑΛ, μετά το παρ’ ολίγον κάζο που απειλήθηκε ως αποτέλεσμα της εξάρτησης που είχε από τη συνεργασία με τη Μαρινόπουλος, δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Παραμένοντας ένας σημαντικός παίκτης της επιχειρηματικότητας στην ανατολική Μακεδονία, η εταιρεία που διοικείται με σιδηρά πειθαρχία από τoν Χριστόφορο Σεβαστίδη και την οικογένειά του δείχνει να σταθεροποιείται.

Με κυριότερο μέτοχό της την Ενωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Νομών Δράμας και Καβάλας και με σειρά αγελαδοτρόφων να ανήκουν στο μετοχικό σχήμα -περί τους πενήντα- η ΝΕΟΓΑΛ αποτελεί σημαντικότατο βραχίονα της ζωής της βορειοελλαδίτικης πόλης από το 1964 οπότε και ιδρύθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι βασικός χορηγός σε σειρά δράσεων, ακόμα και στην ομάδα μπάσκετ της πόλης, τον ΚΑΟΔ. Εχοντας μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας γάλακτος στη Δράμα με εγκαταστάσεις 10.355 τ.μ. σε οικόπεδο 29.365 τ.μ., παράγει ποιοτικό γάλα, το οποίο διανέμει στην Κεντρική Μακεδονία και στην υπόλοιπη χώρα, γιαούρτια, τυροκομικά προϊόντα και βούτυρο, ενώ διατηρεί υποκατάστημα στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα της εταιρείας το 2017 περιορίστηκαν σε 15,58 εκατ. ευρώ, από 17,23 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση 9,6% σε ποσοστό και 1,65 εκατ. ευρώ σε αξία, ως αποτέλεσμα όμως των εξελίξεων στη Μαρινόπουλος. Πρόκειται δηλαδή για μια εξέλιξη η οποία οφείλεται όχι σε απώλειες λόγω λαθών αλλά στην προσπάθεια εξορθολογισμού της εταιρείας, ενώ πληροφορίες μιλάνε για προσπάθεια ανάταξης και σε αυτό το επίπεδο μέσω μεγάλου προγράμματος εξαγωγών. Δεν είναι τυχαίο ότι το 97,8% των εσόδων της επιχείρησης προήλθε από την εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο μόλις 2,2% από εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, που αυξήθηκαν κατά 3,2 φορές.




Στόχος της διοίκησης είναι οι εξαγωγές να τονωθούν ακόμα περισσότερο και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται κι άλλες ενέργειες. Ωστόσο, τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,87 εκατ. ευρώ (+55,6% ή +0,67 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2016), ίσα προς το 12% των πωλήσεων (7% το 2015), με τη βιομηχανία της Δράμας να φτάνει σε κέρδη προ φόρων 1,41 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι αντίστοιχων κερδών 0,70 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 103,2% (+0,72 εκατ. ευρώ) και ίσα προς το 9,1% των πωλήσεων (4% το 2016) και το 6,3% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της στη διάρκεια της χρήσης (3,2% το 2016). Πρόκειται για πάρα πολύ θετικό αποτύπωμα σε μια αγορά με προβλήματα και διαρκείς ζημίες για σειρά επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της μετά την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε 1,06 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 0,42 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 153,1% και ίσα προς το 6,8% των πωλήσεων (2,49% το 2015) και το 4,7% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της στη διάρκεια της χρήσης (1,9% το 2016).

Η επιχείρηση έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χριστόφορο Χ. Σεβαστίδη και αντιπρόεδρο τον Χαράλαμπο Χ. Σεβαστίδη -εκ των βασικών μετόχων της- και αυτός πέτυχε κι άλλες νίκες και μάλιστα εκεί όπου πονούσε. Το 2017 απασχόλησε κατά μέσο όρο 133 εργαζομένους, έναντι 137 το 2016. Θα πει κανείς ότι μείωσε το προσωπικό της. Ομως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η βιομηχανία που πρώτη είχε εφαρμόσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις κατάφερε να αυξήσει το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια κατά 20 και πλέον άτομα, περνώντας σε μια νέα εποχή μετά τους αρχικούς κλυδωνισμούς που η κρίση δημιούργησε το 2010. Στο πλαίσιο αυτό η βιομηχανία εστιάζει στη βελτίωση και την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της και της ζώνης γάλακτος που την τροφοδοτεί, επενδύοντας τα κέρδη της μετά από μια περίοδο αναταράξεων. Ολα αυτά γίνονται σε ένα σύνθετο πλαίσιο λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον χώρο της τυροκομίας, η επιλογή πολλών εταιρειών να εισάγουν φθηνό αιγοπρόβειο γάλα από γειτονικές χώρες οδηγεί σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα φέτας την πτώση των τιμών και την πίεση των επιχειρήσεων.

Εξωστρέφεια με νέα προϊόντα

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΕΟΓΑΛ θεωρείται μια ευέλικτη εταιρεία που συνεργάζεται με περισσότερους από 150 αιγοπροβατοτρόφους και 50 αγελαδοτρόφους με κέντρο διανομών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην αγορά της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή. Ηδη νωρίτερα εξυπηρετούσε αρκετούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως την Ημαθία, την Πιερία και την Πέλλα και βέβαια τους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών και Ροδόπης. Ομως τώρα πηγαίνει πιο κεντρικά, ενώ εξακολουθεί να κάνει ανοίγματα πανελλαδικά.

Επίσης πρόσφατα λανσάρισε στραγγιστά γιαούρτια με κομμάτια ροδάκινου και φράουλας και σύντομα θα κυκλοφορήσουν και άλλα. Η μεγάλη πάντως πρόκληση για την επόμενη πενταετία ξεκάθαρα είναι η τόνωση των εξαγωγών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μεταξύ των μετόχων της εταιρείας είναι και οι εργαζόμενοι. Η ΝΕΟΓΑΛ είναι από τις ελάχιστες εναπομείνασες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες που διαθέτουν ηγεμονική παρουσία στις τοπικές αγορές όπου δραστηριοποιούνται, διατηρείται κερδοφόρα και το 2011 είχε δικαιολογήσει τη μείωση του εργατικού κόστους ως προσπάθεια που αποσκοπούσε στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της». Μέτοχοι της εταιρείας, εκτός των άλλων, είναι περίπου 300 φυσικά πρόσωπα.



Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εταιρεία διατηρεί σημαντική θέση στις αγορές της Δράμας και της Καβάλας καταλαμβάνοντας ποσοστό 90% και 60% των αντίστοιχων αγορών παστεριωμένου γάλακτος. Οι πωλήσεις της κατά 50% προέρχονται από το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και κατά 50% από τα τυροκομικά προϊόντα και το γιαούρτι. Ομως πλέον έχει επεκταθεί σημαντικά και προϊόντα της βρίσκονται και στην Αττική. Στις αρχές του 2010 πάντως υπέστη μεγάλες φθορές, καθώς από 20 εκατ. ευρώ τζίρο έπεσε στα 17 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών που παρουσιάζει μέχρι και σήμερα. Το 2015 υπήρξε μία εκ των έξι γαλακτοκομικών βιομηχανιών στη χώρα που εξασφάλισαν το «ελληνικό σήμα» για τα προϊόντα τους.

Tοπική πρωτοπορία από το 1964

Η βιομηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. ιδρύθηκε στη Δράμα το 1964 από έναν συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων με σκοπό να επεξεργάζεται και να διαθέτει το γάλα τους. Αργότερα συμμετείχαν και άλλοι συνεταιρισμοί μέσω της Ενωσης Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας-Καβάλας και αφού πέρασε από διάφορες φάσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατέληξε το 1992 κατά 100% στην ιδιοκτησία της Ενωσης Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας-Καβάλας, που παρέμεινε και μοναδικός μέτοχός της μέχρι το 1999. Τότε η Ενωση μεταβιβάζει σε πρώτη φάση το 18% του μετοχικού κεφαλαίου στους συμβεβλημένους παραγωγούς της, σε δεύτερη φάση περίπου το 12% στους εργαζομένους και σε τρίτη εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πελατών-πωλητών (καταστήματα), των προϊόντων της βιομηχανίας. Ετσι ολόκληρη η αλυσίδα «παραγωγή - μεταποίηση - διάθεση» είναι κύριοι συντελεστές του γίγνεσθαι στη βιομηχανία και ταυτόχρονα συνιδιοκτήτες.

Στη δεκαετία του 2000 υπήρξε από το εξωτερικό μεγάλη ζήτηση των προϊόντων της ΝΕΟΓΑΛ, πολλά εκ των οποίων είναι πλέον leader της αγοράς. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, από το 2002 προμηθεύει νοσοκομειακά ιδρύματα των Αθηνών πέραν της πολύ καλής δικτύωσής της σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Διαθέτει ένα πλήρες και σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο πωλήσεων σε Μακεδονία και Θράκη και παρουσία στην Αθήνα. Στα πλάνα της υπήρξε η εξαγορά της ΑΓΝΟ, η οποία δεν προχώρησε ενώ έχουν διερευνηθεί και κάποιες περιπτώσεις εξαγοράς στα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Το μεγάλο όμως όπλο της είναι η πρώτη ύλη η οποία είναι τοπική, απόλυτα ελεγχόμενη και άριστης ποιότητας. Είναι φιλοσοφία της εταιρείας να μην κάνει εισαγωγή πρώτης ύλης όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά ούτε καν από περιοχές όπου δεν μπορεί να ελέγξει το ζωικό κεφάλαιο από το οποίο παράγεται η πρώτη ύλη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Greenpeace στον ετήσιο οδηγό τροφίμων που εκδίδει τη θέτει στην πρώτη θέση του οδηγού της για όλα τα παραγόμενα από τη ΝΕΟΓΑΛ προϊόντα της.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
newmoney.gr