Η Creta Farm κερδίζει στην πλάτη του ανταγωνισμού

Με την ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ να αποτελεί επί της ουσίας παρελθόν και τις πωλήσεις της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας να δέχονται πιέσεις (σ.σ. το πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν 4,1%), η Creta Farms πέτυχε πολλαπλάσια άνοδο πωλήσεων από τον ρυθμό με τον οποίο "έτρεξε" ο τζίρος της κατηγορίας το πρώτο εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία εμφανίζει σημαντικές ζημιές προ και μετά τους φόρους ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, λόγω διαγραφής των απαιτήσεων της θυγατρικής Creta farms USA LLC ύψους 22 εκατ. ευρώ, ενώ χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της στο εξωτερικό.

Την ώρα λοιπόν που η αγορά αλλαντικών εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο αύξηση 4,8% όσον αφορά στους όγκους πωλήσεων και άνοδο 3,8% σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν, οι πωλήσεις της Creta Farms σε επίπεδο ομίλου ενισχύθηκαν 10,87% στα 55,15 εκατ. ευρώ και 10,9% σε επίπεδο μητρικής ανερχόμενες σε 54,86 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική αγορά, αφού η διεθνής παρουσία της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας παραμένει περιορισμένη, αφού οι πωλήσεις της στην Κύπρο το εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 714 χιλ. ευρώ από 627 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και στις λοιπές χώρες της ΕΕ και προς τρίτες χώρες σε 470 χιλ. ευρώ από 488 χιλ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων (EBITDA), του ομίλου αυξήθηκε 8,5% στα 7,67 εκατ. ευρώ αν και σε επίπεδο μητρικής, πριν τη διαγραφή των απαιτήσεων της θυγατρικής Creta farms USA LLC, ανήλθαν σε 7,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1/1-30/6/2018 ενώ μετά τις μη επαναλαμβανόμενες διαγραφές ύψους 22 εκατ. ευρώ σε ζημιές 14,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το αποτέλεσμα προ φόρων για τον όμιλο διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή σε 0,5 εκατ. ευρώ ενώ σε επίπεδο μητρικής πριν τη διαγραφή των απαιτήσεων της θυγατρικής Creta farms USA LLC ανήλθαν σε κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ ενώ μετά τις μη επαναλαμβανόμενες διαγραφές ύψους 22 εκατ. ευρώ σε ζημιές 20,776 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά φόρων σε ζημιές 20,999 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,261 εκατ. ευρώ για τη μητρική και σε κέρδη 299 χιλ. ευρώ για τον όμιλο από 139 χιλ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Για το τρέχον δεύτερο εξάμηνο, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει πιο απτά αποτελέσματα του εγχειρήματος της "Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε." υπό τη διοίκηση του ομίλου Σκλαβενίτη, ενώ εκτιμά πως η ενεργοποίηση των διεθνών συμφωνιών που έχει συνάψει θα επιφέρει πρόσθετη κερδοφορία και πωλήσεις εντός του έτους. Η έναρξη των εξαγωγών στα Βαλκάνια τοποθετείται για το τρέχον εξάμηνο, όπως αναφέρει στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, ενώ σημειώνει πως σε επίπεδο licensing, οι συνεργασίες σε Ισπανία και Αυστραλία συνεχίζονται βάσει του πλάνου που έχει εκπονηθεί. Παράλληλα "τρέχει" πρόγραμμα αναδιοργάνωσης το οποίο αναμένεται να αποδώσει περαιτέρω εντός του β’ εξαμήνου, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιο είναι το εκτιμώμενο όφελος απ’ αυτό.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr