Αυτές θα είναι οι νέες εισφορές των μη μισθωτών - Αναλυτικοί πίνακες

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Στα επίπεδα των εισφορών του 2017 θα επιστρέψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Καμία ελάφρυνση δεν ισχύει για τους μη μισθωτούς που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ οι οποίοι καταβάλλουν υποχρεωτικά το χαμηλότερο ασφάλιστρο των 117 ευρώ υπέρ του κλάδου σύνταξης. Ωφελημένοι βγαίνουν οι μη μισθωτοί με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι οποίοι σε σχέση με την υπέρμετρη επιβάρυνση που περίμεναν να υποστούν το 2019, θα έχουν ελαφρύνσεις που φτάνουν από 30% έως και 60% στα υψηλά εισοδήματα. Περισσότερο ευνοούνται οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες οι οποίοι γλίτωσαν το έξτρα χαράτσι υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Η ελάφρυνση της έξτρα εισφοράς όμως θα μετατρέψει σε ψιχία την επικουρική τους και το εφάπαξ.

Στους πίνακες του υπουργείου εργασίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την νέα εισφορά που τους αντιστοιχεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αφορά συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς. Το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

- Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αναλυτικά οι πίνακες (κλικ για μεγέθυνση)

Ελεύθεροι Επαγγελματίες




 Επιστήμονες - Δικηγόροι και Μηχανικοί













Επιστήμονες - Γιατροί












Αγρότες



πηγή: newmoney.gr