Ανακοινώνεται νέα μεγάλη συμφωνία στην ενέργεια

Πιθανότατα αύριο θα ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία συνεργασίας που έκλεισε το περασμένο Σάββατο μεταξύ μεγάλου καθετοποιημένου παίκτη της αγοράς ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου και εταιρείας καυσίμων.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία συνεργασίας δύο μεγάλων παικτών στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο/ καύσιμα). Υπενθυμίζεται ότι φέτος νωρίτερα το καλοκαίρι ανακοινώθηκε ανάλογη συμφωνία που αφορούσε όμως σε εξαγορά (της εταιρείας ηλεκτρισμού NRG από τον όμιλο Motor Oil Hellas) και όχι σε συνεργασία.

Συγκεκριμένα η συμφωνία, που ουσιαστικά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφορά στην από κοινού δραστηριοποίηση των δύο εταιρειών στην νέα αγορά του φυσικού αερίου (η φετινή χειμερινή σεζόν θα είναι ουσιαστικά η πρώτη με το νέο καθεστώς της αγοράς και την απελευθέρωση των αγορών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) αλλά και στην αξιοποίηση του δικτύου των πρατηρίων και του πελατολογίου της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα της αγοράς αλλά και η πτωτική πορεία του κλάδου των καυσίμων, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Για παράδειγμα στους οικιακούς πελάτες το φυσικό αέριο, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, εξέλιξη που εξηγεί τη στρατηγική εταιρειών καυσίμων να επεκταθούν και να αποκτήσουν παρουσία και στη συγκεκριμένη αγορά προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειές τους. Το ίδιο έχει συμβεί και σε εταιρικούς - βιομηχανικούς πελάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με φυσικό αέριο.

Οι εξελίξεις αυτές και πρωτίστως το άνοιγμα της νέας αγοράς του φυσικού αερίου, όπου πλέον δεν ισχύει το αποκλειστικό δικαίωμα δραστηριοποίησης των πρώην ΕΠΑ, αλλά υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποίησης και νέων παικτών, δημιουργούν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και με πιθανές νέες συμφωνίες.

Πηγή: capital.gr