Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αγοραπωλησίες των τελευταίων μηνών! Ποια ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια;

Οι τελευταίοι μήνες ήταν αρκετά δραστήριοι όσον αφορά στην αγοραπωλησία ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την αγορά του 5-αστέρων Ξενοδοχείο Lazart στη Θεσσαλονίκη για € 7,0 εκ. -ή για € 94,595 ανά δωμάτιο- και ανανέωσε τη μίσθωση του ακινήτου για 25 χρόνια στη Zeus International.

Η Grivalia Properties απέκτησε μέσω της πλατφόρμας φιλοξενίας της Grivalia Hospitality S.A., το ξενοδοχείο Melia Palace -των 158 δωματίων- για € 9,0 εκατομμύρια. Το -4 αστέρων- ξενοδοχείο βρίσκεται σε οικόπεδο 10,4 στρεμμάτων στην παραλία των Μαλίων και ανήκε στο Ελληνικό Παλάτι Α.Ε., το οποίο ελέγχεται από την οικογένεια Μουσαμά. Το ακίνητο είναι το πρώτο λειτουργικό περιουσιακό στοιχείο που προστίθεται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality. Τον Ιούνιο η Grivalia Properties ανακοίνωσε την απόκτηση ενός αυτόνομου πολυώροφου κτιρίου στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας για € 10 εκατομμύρια. Το ακίνητο με συνολική έκταση 4.500 τ.μ. θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακατασκευαστεί σε ξενοδοχείο με την ανεμπόδιστη θέα του στην Παλιά Βουλή.

Τον Ιούλιο ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι ο Όμιλος Χάρβαρντ Επενδυτική (HIG) ανέλαβε στρατηγική επένδυση με την AEDEMAR GROUP, ιδιοκτήτρια του 4 αστέρων Paradise Village και του -200 δωματίων- 5 αστέρων Amilia Mare στη Ρόδο. Δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημες πληροφορίες, αλλά αναμένεται ότι η HIG θα αναλάβει τελικά τον πλήρη έλεγχο της TEN SA, ενώ η Aldemar θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα δύο ξενοδοχεία μέσω μακροχρόνιας σύμβασης διαχείρισης. Η συμφωνία θα είναι η δεύτερη σημαντική επένδυση της HIG στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της Maillis Packaging Group το 2015.

Η Ledra Hotels and Villas SA του Γιώργου Σπανού ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι έχει νοικιάσει το ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα. Το ξενοδοχείο, χτισμένο στη δεκαετία του ’60, αποκτήθηκε το 2004 από την Pimara SA, επένδυση του Al Rayyan στο Κατάρ, για το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ από τους Sourla Brothers. Η ανακαίνιση ύψους 35 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε πέρυσι. Το ξενοδοχείο -των 113 δωματίων- λειτουργεί σήμερα υπό την επωνυμία Domes Resorts ως το 5 αστέρων μόνο για ενήλικες Domes Miramare. Από τα μέσα Αυγούστου το θέρετρο θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα πρότυπα της μάρκας The Luxury Collection της Marriott International.

Τον Ιούλιο η Evergolf Tourist Investments, που ανήκει στην οικογένεια Βασιλάκη (Aegean Airlines και Autohellas), ολοκλήρωσε την εξαγορά του 70% των μετοχών της Golf Residences, ιδιοκτησίας της οικογένειας Sbokos. Το Golf Residences είναι ο ιδιοκτήτης και χειριστής 5 ξενοδοχείων στην Κρήτη, συνολικής έκτασης 1.238 δωματίων:
το 5 αστέρων Blue Palace Resort & Spa, το 5 αστέρων Village Heights, το 4 αστέρων Cretan Malian Park, το 4 αστέρων Agapi Beach Resort και το 3 αστέρων ξενοδοχείο Koutouloufari Village στην Κρήτη. Επιπλέον, η εταιρεία κατέχει το 50% του -5 αστέρων- Sheraton Rhodes Resort, το οποίο διαθέτει 401 δωμάτια.

Τον Ιούνιο η Τράπεζα Πειραιώς σύναψε συμφωνία με την Bain Capital για την εκφόρτωση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτουν 1.737 ακίνητα μεταξύ αυτών και ξενοδοχείων. Η πώληση, γνωστή ως έργο Amoeba, έφερε 432 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας κατά 20 μονάδες.


Πηγή: GBR Hospitality Newsletter 2018 Q2