Δύο μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου ψηφίζουν Ομόνοια

Κέντρο… ψηφίζουν δύο ακόμη αλυσίδες του λιανεμπορίου που επέλεξαν το ισόγειο του μεγάρου, γνωστού και ως πρώην "Εξέλσιορ", στις οδούς Πανεπιστημίου και 28ης Οκτωβρίου στην Ομόνοια, για να δημιουργήσουν καταστήματα. Η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στο ισόγειο του τετραώροφου κτηρίου, άφησε έναν κενό χώρο επιφάνειας άνω των 700 τ.μ., από τα οποία περίπου 250 τ.μ. καταλαμβάνει, από τον Αύγουστο, κατάστημα της ολλανδικής εταιρείας Flying Tiger. Στα υπόλοιπα 480 τ.μ. θα λειτουργήσει, το προσεχές διάστημα, κατάστημα της ελληνικής αλυσίδας Gallerie de Beaute, ενώ τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα.

Οι εργασίες ανακαίνισης

Η Εθνική Πανγαία, ως ιδιοκτήτρια του μεγάρου της Ομόνοιας εξασφάλισε τον περασμένο Φεβρουάριο την έγκριση δόμησης για την υλοποίηση εργασιών που περιλαμβάνουν την αλλαγή χρήσης του ισόγειου και του υπόγειου ορόφου, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τροποποιήσεις στις όψεις του κτηρίου και τοποθέτηση επιγραφών. Σήμερα, οι εργασίες αυτές- τις αρχιτεκτονικές μελέτες υπογράφει το γραφείο Άσπα του Σπύρου Τσαγκαράτου- έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, επιτρέποντας την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Πανγαίας με νέους μισθωτές. Το κατάστημα Galerie De Beaute θα καταλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο 478 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, διαθέτοντας βοηθητικό χώρο 130 τ.μ. Αυτό της Tiger θα εκτείνεται σε 247 τ.μ., ενώ οι βοηθητικοί χώροι του θα καταλαμβάνουν 115 τ.μ.

Το μέγαρο έχει επιφάνεια 4.162 τ.μ. από τα οποία 2.714 τ.μ. εξακολουθούν να μισθώνονται στην Εθνική Τράπεζα που καταλαμβάνει τους ορόφους του ακινήτου.

Σύμφωνα με την κατάσταση επενδύσεων της Εθνικής Πανγαίας, η αξία κτήσης και η αντικειμενική αξία του κτηρίου διαμορφώνονται σε 20,4 εκατ. ευρώ και 11,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ αποτιμάται προς περίπου 14,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η ΑΕΕΑΠ διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Το κτίριο στην Ομόνοια

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το μέγαρο οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923). Αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν του λεγόμενου εκλεκτικιστικού ιστορισμού, διατηρώντας παράλληλα στοιχεία του ύστερου αθηναϊκού νεοκλασικισμού, σε μεγάλη -για την εποχή του- κλίμακα, καθώς εκτείνεται σε τρεις όψεις, επί της πλατείας Ομονοίας (15 μέτρων), επί της οδού Πανεπιστημίου (41 μέτρων) και επί της οδού Πατησίων (28 μέτρων).

Για ένα μεγάλο διάστημα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, αρχικά με την επωνυμία "Βικτώρια" (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1912-1926), αλλά κυρίως ως "Εξέλσιορ" (από το 1929). Επρόκειτο για ένα από τα πλέον σημαντικά ξενοδοχεία της πόλης (με 100 δωμάτια και καφεζαχαροπλαστείο-ζυθοπωλείο στο ισόγειο), το οποίο μεταπολεμικά πέρασε σε φάση παρακμής, λειτουργούσε, ωστόσο, ακόμη τη δεκαετία του 1950). Βαθμιαία η χρήση των ορόφων εγκαταλείφθηκε και στο ισόγειο στεγάστηκαν εμπορικά καταστήματα. Στη φάση αυτή οι όψεις και το εσωτερικό είχαν υποστεί σημαντικές καταστροφές ενώ είχαν επέλθει εκτεταμένες αλλοιώσεις στη μορφή του ισογείου. Το κτήριο πέρασε σταδιακά στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1979 οι όψεις του χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: capital.gr