Airbnb: 40.000 σπίτια ενοικιάζονται στην Ελλάδα και συνεργασία με την ΑΑΔΕ!

Ταυτόχρονα με την λειτουργία της νέας πλατφόρμας καταγραφής των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις από την ΑΑΔΕ, η Airbnb ανακοίνωσε μερικά αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την λειτουργία της στην Ελλάδα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι από εχθές, 30 Αυγούστου 2018, τίθενται σε λειτουργία στον ιστότοπό της το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018 συγκεντρωτική δήλωση στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής (30.8.2018).

Παράληψη δήλωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Ακολούθησε σήμερα δήλωση της Airbnb ειδικά για την Ελλάδα η οποία αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την λειτουργία της στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα για το 2017, 1,4 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα μέσω της Airbnb κατατάσσοντας την χώρα μας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Αυτοί οι τουρίστες ενίσχυσαν την τοπική οικονομία με 750 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε 2.850 ευρώ για μέσο όρο 28 διανυκτερεύσεων το έτος (περίπου τρεις διανυκτερεύσεις τον μήνα) καθορίζοντας το μηνιαίο εισόδημα του σε 235 ευρώ. Πάντως τα νούμερα αυτά είναι χαμηλότερα από αυτά που αναφέρει το Inside Airbnb.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την εμπειρία του διαμοιρασμού κατοικίας (home sharing), παρουσιάζοντας νέους κανονισμούς αυτή την χρονιά παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους να μοιραστούν τα σπίτια τους. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν:
  • Οι οικοδεσπότες έχουν την ελευθερία να μοιραστούν τα σπίτια τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ή περιορισμούς, με την προϋπόθεση εγγραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ανάρτησης τους αριθμού εγγραφής τους
  • Ο διαμοιρασμός κατοικίας (home sharing) αναγνωρίζεται ως μη-επαγγελματική δραστηριότητα και δεν χρειάζεται ο οικοδεσπότης να προβεί σε έναρξη δραστηριότητας.
  • Το εισόδημα από δραστηριότητες διαμοιρασμού της κατοικίας φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Ξεκινώντας από σήμερα, οι οικοδεσπότες μπορούν να αποκτήσουν ένα αριθμό εγγραφής άμεσα μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Airbnb σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, διευκολύνοντας έτσι τους οικοδεσπότες ως προς την προσαρμογή τους με τους νέους κανονισμούς, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους.

Προφανώς η Airbnb δεν θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού μητρώου καταχώρησης του ακινήτου στην ΑΑΔΕ, ούτε θα δώσει στοιχεία πελατών της αλλά προφανώς με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο για όλους και ειδικά για τις εποπτικές αρχές να εντοπίσουν ποιες κατοικίες είναι δηλωμένες στην μητρώο.

Πάντως, το αντίστοιχο μητρώο στο Παρίσι δεν έχει καταφέρει να αποδώσει καρπούς, μια και οι οικοδεσπότες δεν δηλώνουν τα μισθώσεις τους, αλλά αποδίδει πρόστιμα!

startupper.gr