5 λέξεις και φράσεις που οι υποδειγματικοί ηγέτες δεν χρησιμοποιούν ποτέ!

Το να είσαι υποδειγματικός ηγέτης κατά κύριο λόγο καθορίζεται από τις πράξεις σου. Ωστόσο αυτά που λες ή δεν λες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο!

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι, και πόσο μάλλον οι άνθρωποι που θεωρούνται ηγέτες μπορούν να επηρεάσουν και την εικόνα τους αλλά και την επίδρασή τους σε άλλους ανθρώπους. Έτσι σύμφωνα με το άρθρο του Jeff Haden στο inc.com, 5 είναι οι λέξεις και φράσεις που οι μεγάλοι ηγέτες ΔΕΝ θα έπρεπε να χρησιμοποιούν.

1) Μόνο


Το «μόνο» συνήθως χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιήσει τη σημασία ή τον χρόνο των καθημερινών καθηκόντων. Για παράδειγμα λέμε: έχω μόνο να απαντήσω σε μερικά emails και μετά θα είμαι διαθέσιμος. Αντίστοιχα χρησιμοποιείται και για την ανάθεση καθηκόντων, για παράδειγμα: θέλω μόνο να κάνεις αυτή τη δουλειά για μένα. Στην πρώτη περίπτωση μειώνεις τη σημασία των καθημερινών ασχολιών, άρα και την αξία τους. Στη δεύτερη περίπτωση φαίνεται σαν αυτό που αναθέτεις σε κάποιον άλλον να μην είναι και τόσο σημαντικό, μειώνοντάς τον. Χρησιμοποιείστε κάποια άλλη έκφραση, π.χ. μπορεί αυτό να μην είναι πολύ σημαντικό αλλά πρέπει να γίνει.

2) Πρέπει να


Αυτή η φράση χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να δηλώσει την αναγκαιότητα για να γίνει κάτι, όπως για παράδειγμα: πρέπει να τελειώσουμε αυτή την παρουσίαση σήμερα. Ωστόσο το λάθος είναι ότι με τη χρήση της φράσης αυτής, δίνουμε περισσότερη σημασία σε αυτό που πρέπει να γίνει τώρα και όχι στη μεγαλύτερη εικόνα, ότι δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα θα βοηθήσει ώστε να πετύχουμε κάποιον στόχο. Έτσι καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η φράση «είναι απαραίτητο» να κάνουμε αυτό ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, κάνοντας και τους άλλους να καταλάβουν τη σημασία και την αξία αυτού που καλούνται να φέρουν σε πέρας.

3) Ίσως


Το «ίσως» δείχνει ασάφεια ή αρνητικότητα. Σημαίνει μπορεί και να το κάνω μπορεί και όχι, ή δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό που σου απαντάω ή για το πότε θα σου απαντήσω. Σε κάθε περίπτωση δείχνει έλλειψη σιγουριάς, αναποφασιστικότητα, κάτι που δεν αρμόζει σε έναν ηγέτη. Έτσι καλό είναι αν δεν είστε σίγουροι για κάτι να δίνετε στον άλλο να καταλάβει για ποιο λόγο δεν του απαντάτε ναι ή όχι και πότε θα είστε σίγουροι για να του απαντήσετε. 

4) Είναι αυτό που είναι


Αυτή η φράση αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα υποδηλώνει παραίτηση, αλλιώς μπορεί να δηλώσει αποδοχή. Δεν είναι κακό οι άνθρωποι και ειδικά οι ηγέτες να αναγνωρίζουν τα όρια και αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν. Όμως δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται συχνά, καθώς οι ηγέτες στο μυαλό των υφισταμένων τους πρέπει να είναι ήρωες, αυτοί που θα καταφέρουν να κάνουν το αδύνατο δυνατό. Χρησιμοποιείστε το λοιπόν μόνο όταν χρειάζεται, για να δείξετε ότι υπάρχουν όρια.

5) Θα κάτσω μέχρι αργά για να τελειώσω


Η ηγεσία σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι «μαρτύριο» ή να συνδέεται με την υπερκόπωση. Αν όντως έχετε πάρα πολλή δουλειά, προσπαθήστε να την κατηγοριοποιήσετε ή αναθέστε σε κάποιον άλλο κάτι που δεν είναι απαραίτητο να γίνει από εσάς. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καλό οι υφιστάμενοί σας να σας λυπούνται γιατί δουλεύετε μέχρι το βράδυ, ούτε φυσικά και είναι καλό για την υγεία σας, ηγέτες είστε, πρέπει να έχετε καθαρό μυαλό ώστε να είστε υποδειγματικοί και να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις!    



Αγγελίνα Τσακίρη
Digital Account & Marketing Manager
epixeiro.gr