€37εκατ. για χωροταξικά σχέδια στη Κρήτη

Εγκρίθηκαν 37 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τρία χωροταξικά σχέδια στην Κρήτη Πρόκειται για τρεις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο νησί, με χρηματοδότηση από το "ΕΠ Κρήτη 2014-2020" στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, για τους Δήμους Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου, στη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για τους Δήμους Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου καθώς και για περιοχές UNESCO.

Τις αποφάσεις για τις χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, παρέλαβαν οι συντονιστές των ΟΧΕ, που θα υλοποιηθούν στο νησί το επόμενο διάστημα και που θα συνδράμουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για τρία σημαντικά έργα για όλη την Κρήτη που αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, για Ρέθυμνο, Λασίθι αλλά και για τις περιοχές UNESCO που είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, ο Ψηλορείτης, τα Λευκά Όρη και στη Σητεία..

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), αποτελούν σύμφωνα με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους δημάρχους αλλά και τους εμπλεκόμενους με την περιφερειακή ανάπτυξη, «εργαλείο» ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης με εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες είτε παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είτε διακρίνονται από αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε αφού αξιολογήθηκαν θετικά, οι προτάσεις των δήμων και συγκεκριμένα

α) ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου, Π/Υ: 13.850.000 Euro όπου εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου και αφορά το όραμα για βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με όρους ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

β) ΟΧΕ στην ΠΕ Ρεθύμνου. Π/Υ: 12.800.000 Euro η οποία εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου με στόχο η περιοχή παρέμβασης να αποτελέσει ένα διεθνή σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό προορισμό με έμφαση στην καινοτομία, στη συνέργεια, στην επιχειρηματικότητα και στην έξυπνη εξειδίκευση, που θα μπορέσει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες και ενισχύοντας την χωρική συνοχή» και τέλος

γ) ΟΧΕ περιοχών φυσικού κάλους UNESCO, Π/Υ: 10.400.000 Euro που εφαρμόζεται στις οριοθετημένες περιοχές UNESCO της Κρήτης εντός των ορίων 14 δήμων: Σητείας, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Ρεθύμνου, Αμαρία, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων) και αφορούν το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και η περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας εγγεγραμμένες στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO , ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς και ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εγγεγραμμένα στον κατάλογο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.

Το όραμα των τριών περιοχών όπως επισημάνθηκε και ο στρατηγικός στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι η αξιοποίηση του «brand name» UNESCO που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

ered.gr