20ο Συνέδριο "Insurance & Reinsurance Meeting", 19-21 Σεπτεμβρίου 2018

Στις 19 Σεπτεμβρίου η Ασφαλιστική αγορά δίνει ραντεβού στη Μεσσηνία για το 20ο Insurance & Reinsurance Meeting.

Για τρεις ημέρες η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά μέσω του αντιπροσώπου της – την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος – θα φιλοξενήσει και θα υποδεχθεί 283 στελέχη της Ευρωπαϊκής (13 χώρες), Αμερικάνικης & Κορεάτικης Ασφαλιστικής αγοράς για το καθιερωμένο meeting Ασφαλιστών, Αντασφαλιστών & Μεσιτών. Βασικό θέμα των συζητήσεων οι επικείμενες ανανεώσεις των συνεργασιών τους που συνήθως επηρεάζονται και βασίζονται από τις διεθνείς και ελληνικές τάσεις στην Ασφαλιστική Αγορά και το μέγεθος των φυσικών και μη καταστροφών που συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε. Ένα meeting που ακολουθεί αυτό του Μόντε Κάρλο στις 8 με 13 Σεπτεμβρίου και προηγείται του meeting στο Baden Baden στις 21 με 25 Οκτωβρίου έχοντας κυρίως ελληνικό ενδιαφέρον.

Η σημασία του Συνεδρίου διττή. Από τη μια πλευρά το συγκεκριμένο meeting φιλοδοξεί να γίνει ένα ακόμα talk of the town σε διεθνές επίπεδο όπως αυτά του Monte Carlo & του Baden Baden βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας, και από την άλλη να προσελκύσει αντασφαλιστές και μεσίτες συνεργάτες των Ασφαλιστικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προκειμένου τα deal για τα αντασφάλιστρα των ανανεώσεων να γίνουν επί ελληνικού εδάφους. Ανανεώσεις συμβολαίων που με τη σειρά τους επηρεάζουν όλα τα συμβόλαια της ασφαλιστικής αγοράς δίνοντας την επιλογή στις ασφαλιστικές εταιρείες να βγουν πιο ανταγωνιστικά στην αγορά, να δημιουργήσουν νέα ασφαλιστικά προγράμματα, να νοικοκυρευτούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά υψηλά loss ratio.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και επί προεδρίας Δημήτρη Μαζαράκη το meeting αλλάζει προορισμό. Αντί για την καθιερωμένη Ύδρα, θα πραγματοποιηθεί στη μαγευτική Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Costa Navarino. Μια κίνηση που μεταφράζουμε ως προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού καθώς πέρα από τη νέα τοποθεσία το τριήμερο έχει εμπλουτιστεί με μεγαλύτερη θεματική ύλη στα συνέδρια και τις ομιλίες που πραγματοποιούνται στο περιθώριο των meetings. Χωρίς να χαθεί το παραδοσιακό ελληνικό στοιχείο – το Costa Navarino μπορεί να συγκριθεί σε ομορφιά με αυτή της Ύδρας – η Ένωση ευελπιστεί να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις υποδομές, καθώς στο νησί της Ύδρας οι επιλογές ήταν περιορισμένες.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του 20th Insurance & Reinsurance Meeting

Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν αντιπρόσωποι από τις μεγαλύτερες Αντασφαλιστικές & Μεσιτικές εταιρείες του κόσμου όπου μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε τις LLOYDS, WILLIS RE, XL CATLIN, SWISS RE, SCOR, NEW RE, AXIS RE, HANNOVER RE, DARAG, PARTNER RE, ODYSSEY RE, TRUST RE. Από ελληνικής πλευράς παρών θα είναι όλες οι Ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εκτός των ΕΠΥ (τα ονόματά τους δεν είναι μεταξύ των εταιρειών που θα συμμετέχουν), μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως επίσης δημοσιογράφοι από τον κλαδικό και μη τύπο αλλά και επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με τον Ασφαλιστικό Κλάδο. Μια πολύ καλή ευκαιρία για networking που δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά θα απουσιάζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου συστήματος της χώρας δείχνοντας τη διάθεσή τους να μην έχουν επικοινωνία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και με τις προτάσεις που έχει να κάνει για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Στο επίσημο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ στις εργασίες των συνεδρίων θα συμμετέχουν τόσο η επόπτης της Ιδιωτικής Ασφάλισης Ιωάννα Σεληνιωτάκη όσο και ο υπεύθυνος κινδύνων και οικονομικής σταθερότητας της EIOPA Δημήτρης Ζαφείρης. Τέλος τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ενδιαφέρον θα έχει η έρευνα του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις με θέμα “Τι πιστεύουν οι Έλληνες εν έτη 2017” που θα την παρουσιάσει ο Γενικός Διευθυντης της MRB Δημήτρης Μαύρος και θα σχολιαστεί από τους Συγγραφέα Στέλιο Ράμφο και υπεύθυνο της έρευνας Κυριάκο Πιερρακάκη.

του Νίκου Μωράκη
insurancedaily.gr