Πουλάει 1,5 δις την Chipita ο Θεοδωρόπουλος

H πώληση της Chipita, της εταιρείας που έμαθε τους Έλληνες να τρώνε κρουασάν, θεωρείται από στελέχη της αγοράς κλεισμένη, με το τίμημα της εξαγοράς να τοποθετείται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη διενεργείται από ανεξάρτητους συμβούλους ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της Chipita η οποία διαθέτει 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και τα προϊόντα της έχουν παρουσία σε 56 χώρες.

Σήμερα το 80% της Chipita ανήκει στον Όμιλο Olayan, το οποίο απέκτησε το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ, ενώ το 12% ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το υπόλοιπο 8% σε άλλους επιχειρηματίες (κ.κ Φώλιας, Χατζάκου, Φρέρης κ.λπ).

Η απόφαση για την πώληση της Chipita πάρθηκε οριστικά μετά την αναβολή της εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης πλέον της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, απέδωσε την αναβολή των σχεδίων εισαγωγής, στην αναστάτωση που υπάρχει στις αγορές και είχαν ως αποτέλεσμα οι τελευταίες εκδόσεις να μην πηγαίνουν καλά.

Με βάση τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις της Chipita το 2016 στην Ελλάδα, κατέγραψαν διψήφια αύξηση.

Ειδικότερα η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 10,7% και διαμορφώθηκαν στα 91 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ευρώ το 2016.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και οι πωλήσεις του Ομίλου στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά 14,1% (15% στη Ρουμανία και 13,5% στην Πολωνία).

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 432,3 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 11,2%, και το προσαρμοσμένο EBITDA σε 59,8 εκατ. (+5,8 %) έναντι 56,5 εκατ. το 2015. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 13,7 εκατ. έναντι 12,2 εκατ. το 2015 (αυξημένα κατά 12%).

Επίσης η Chipita έχει αποκτήσει το 14% της Wonderplant. Η Wonderplant καλλιεργεί, συσκευάζει και διανέμει 7.500 τόνους ντομάτας, ετησίως, χρησιμοποιώντας υδροπονική καλλιέργεια σε θερμοσκοπική μονάδα, σε καλυπτόμενη έκταση 120.000τμ. Η μονάδα αυτή θεωρείται από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης και δραστηριοποιείται σε ένα χώρο με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Τα επόμενα σχέδια του κ. Θεοδωρόπουλου

Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Chipita στο στόχαστρο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, μπαίνουν νέες επενδύσεις.

Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, ο κ. Θεοδωρόπουλος από το τίμημα που θα εισπράξει από την πώληση της Chipita είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει μόνο, στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

Στο στόχαστρο του μπαίνουν αρκετές εταιρείες με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρά και η μέχρι τώρα επιχειρηματική του πορεία.

Πηγή: insider.gr