Πάνω από 100 ξενοδοχεία βγαίνουν στο "σφυρί" τις επόμενες μέρες

Σε έναν από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του φθινοπώρου αναδεικνύεται ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στους σχετικούς πίνακες, οι πλειστηριασμοί που αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, αποκλειστικά ή εν μέρει, στον ξενοδοχειακό κλάδο φθάνουν τους 101, από τους οποίους 73 έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 40 μέρες (μέχρι 31 Οκτωβρίου).

Όπως προκύπτει από την αναγωγή των σχετικών στοιχείων, οι πλειστηριασμοί αφορούν συνολικά 41 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να βγουν στο σφυρί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η αναφορά γίνεται με βάση τους πλειστηριασμούς που είχαν αναρτηθεί μέχρι 18 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ οι σχετικοί πίνακες επικαιροποιούνται διαρκώς.

Το μπαράζ πλειστηριασμών που αφορούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, παρά τη νέα φετινή αύξηση μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, αποτυπώνει -σύμφωνα με παράγοντες του χώρου- τις ραγδαίες ανακατατάξειςπου βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.

Ανακατατάξεις οι οποίες συνδέονται, αφενός, με την οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδας και, αφετέρου, την εντεινόμενη προσπάθεια των τραπεζών να… πρασινίσουν όσο γίνεται περισσότερα «κόκκινα» ξενοδοχειακά δάνεια, αξιοποιώντας και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ισχυρά επενδυτικά funds για τον κλάδο.

Ξενοδοχειακοί παράγοντες εξηγούν πως οι πλειστηριασμοί αποτυπώνουν το γεγονός πως η παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού τουρισμού δεν αντανακλά στο σύνολο της αγοράς, με αποτέλεσμα οι πιο αδύναμοι «κρίκοι» να οδηγούνται σε ασφυξία. Ασφυξία η οποία αποδίδεται από τους ίδιους και στο δυσμενές φορολογικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις του κλάδου έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους.

Η φετινή επάνοδος της Τουρκίας στην αγορά διακοπών της Μεσογείου σε συνδυασμό με την ολική επαναφορά της Αιγύπτου αλλά και την άνοδο των προορισμών της Βορ. Αφρικής, μάλιστα, εκτιμάται πως ενίσχυσε την πίεση που δέχονται ακόμα και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θεωρούνται υγιείς.

Η επιστροφή των ανταγωνιστών της Μεσογείου αλλά και η αλματώδης διείσδυση της Airbnb στην ελληνική αγορά, εξηγούν στελέχη του χώρου, είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν μεγάλη πίεση ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών (τεσσάρων και πέντε αστέρων) σε περιοχές όπως τη Ρόδο και την Κρήτη. Αυτό οδήγησε τους ξενοδόχους σε προσφορές για να αναθερμάνουν τις κρατήσεις. Μέτρο που, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά οδυνηρό για τα ταμεία αρκετών από τις θεωρούμενες ως εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Έτσι, οι παράγοντες του χώρου αναμένουν τα στοιχεία Οκτωβρίου της ΤτΕ για τα ταξιδιωτικά έσοδα του Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημίας.

Η απόσυρση από την αγορά των πιο ευάλωτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ωστόσο, συνδέεται και με την αναδιανομή της ταξιδιωτικής πίτας μεταξύ των ελληνικών προορισμών, με κερδισμένα φέτος τα νησιά του Ιονίου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί


Στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα με τιμές πρώτης προσφοράς που φθάνουν τα 6,7 εκατ. ευρώ αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία που προσφέρονται με αρχική τιμή ακόμα και 6 ευρώ.

Δεν ξεπερνούν, ωστόσο, τα δάχτυλα των δύο χεριών οι περιπτώσεις πλειστηριασμών στους οποίους βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα με τιμή εκκίνησης μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ.

Μία από αυτές αφορά την εταιρεία «Γρηγόρης Πογκόης Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χρωμάτων και Υλικών Οικοδομών Ξενοδοχειακή-Τουριστική-Ψυχαγωγική-Οργάνωση Εκθέσεων», με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ο πλειστηριασμός αφορά ακίνητο της εταιρείας στην Κηφισιά, με την τιμή εκκίνησης να έχει ορισθεί στα 6,7 εκατ. ευρώ.

Στα 2,192 εκατ. ευρώ έχει οριστεί η τιμή πρώτης προσφοράς για ακίνητο της εταιρείας «Κτηματική Ξενοδοχειακή Τουριστική και Τεχνική Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή «Μπάφι» (Τατόι) Αττικής, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Eurobank Ergasias.

Παράλληλα, ακίνητα της εταιρείας «Κτηματική Ξενοδοχειακή Τουριστική και Τεχνική Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» αφορούν πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,15 εκατ. ευρώ.

Στην πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται ακίνητο της εταιρείας «Μιχ. Αντωνιάδης ΑΕ-Τουριστικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις», το οποίο οδηγείται σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το εν λόγω ακίνητο έχει οριστεί στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Παραλιακό ακίνητο στην περιοχή Βλυχάδα, στη Χερσόνησο Κρήτης, που ανήκει στην εταιρεία «Αφοί Αλεξ. Δαριβιανάκη ΑΕ Ξενοδοχειακές Τουριστικές-Εμπορικές Επιχειρήσεις» αφορά ένας άλλος πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Στο συγκεκριμένο ακίνητο συμπεριλαμβάνεται το ξενοδοχείο «Διογένης Παλλάς», δυναμικότητας 200 κλινών, και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Στο 1,27 εκατ. ευρώ έχει οριστεί η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό που αφορά ακίνητο της εταιρείας «Χελμός Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ» με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στα Καλάβρυτα και εμπεριέχει κτίσμα το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, στο οποίο λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Χελμός», Β’ Κατηγορίας.

Ακίνητο της εταιρείας «Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Γιάννης και Σεβαστή Παπαηλία ΑΕ» αφορά ένας άλλος πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω, συμπεριλαμβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΣΕΒΑ» και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,1 εκατ. ευρώ. Οι συμμετέχοντες στον πλειστηριασμό θα πρέπει προηγουμένως να έχουν καταθέσει εγγυοδοσία που φθάνει το 30% της τιμής εκκίνησης, δηλ. 330.000 ευρώ.

Την ίδια εταιρεία και με την ίδια επισπεύδουσα τράπεζα αφορά ένας δεύτερος πλειστηριασμός σε όμορο προς το προηγούμενο ακίνητο, το οποίο συμπεριλαμβάνει μέρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΣΕΒΑ». Η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει οριστεί στο 1,3 εκατ. ευρώ και η εγγυοδοσία συμμετοχής στον πλειστηριασμό φθάνει τις 390.000 ευρώ. Πρακτικά πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο αναπτύσσεται στην επιφάνεια των δύο εν λόγω ακινήτων. Έτσι, το συνολικό ποσό που ζητά η Τράπεζα Πειραιώς φθάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Στο 1,49 εκατ. ευρώ έχει οριστεί η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και αφορά ακίνητο της εταιρείας «Ακτή Αμφαρίου Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις ΑΕ», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ξενοδοχείο δυναμικότητας 98 δωματίων.

Στον Λιμένα Χερσονήσου Κρήτης βρίσκεται το ακίνητο της εταιρείας «Πανόραμα Βίλλας Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις ΑΕ», το οποίο οδηγείται σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα τη Eurobank Ergasias. Στο ακίνητο συμπεριλαμβάνονται τρία κτίρια ενοικιαζόμενων δωματίων και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,2 εκατ. ευρώ.


Πηγή: euro2day.gr