YΠΕΝ: Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται στον αιγιαλό

Μόνο στον παλαιό αιγιαλό, δηλαδή στο κομμάτι της ξηράς που προέκυψε από την μετακίνηση της ακτογραμμής προς την θάλασσα και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις, προβλέπεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων με βάση πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει την γνώμη του ΝΣΚ με αφορμή αυθαίρετη κατασκευή σε τουριστική περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, για την οποία είχε δρομολογηθεί διαδικασία νομιμοποίησης βάσει του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου που στην συνέχεια ανακλήθηκε.


Με την γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό, δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο 4178/2013.

Στον παλαιό αιγιαλό και μόνο κατ’ εξαίρεση του παραπάνω αποκλεισμού υπαγωγής, επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δύο περιπτώσεις. Είτε να υφίστανται επί του ακινήτου, νομίμως, εμπράγματα δικαιώματα πολιτών, που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, είτε να εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεση των κτισμάτων σύμφωνα με τη σχετική χάραξη

Στον αιγιαλό μπορούν επίσης να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό προϋποθέσεις. Πρώτον να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν.1337/1983 (επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και άλλες ρυθμίσεις), δεύτερον να υπήρχε παλαιότερη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και τρίτον το λιθόκτιστο κτίσμα να βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού, σύμφωνα με την παλαιότερη χάραξή του.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ έρχεται σε μια δύσκολη πολιτικά αλλά και κοινωνικά συγκυρία για την αυθαίρετη δόμηση, την οποία έβγαλαν στην επιφάνεια οι καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου μήνα. Το υπουργείο έχει ανακοινώσει από τις αρχές του μήνα ότι θα κατεδαφιστούν όλες οι πρόχειρες αλλά και οι μόνιμες κατασκευές από την παραλία και τα δάση, με ένα πρόγραμμα εξαιρετικά φιλόδοξο που αμφισβητείται ακόμη και στο εσωτερικού του ΥΠΕΝ.

Της Μαριάννας Τζάννε
newmoney.gr