Seven Energy: Οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για τη συγκράτηση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Seven Energy, Άλαν Σβόμποντα που διεκδικεί από κοινού με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σβόμποντα αναφέρει ότι,«Οι λιγνιτικές μονάδες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο τόσο ως κύριοι προμηθευτές ενέργειας, όσο και ως εφεδρικοί», και προσθέτει ότι: «Τα ενεργειακά συστήματα που λειτουργούν με αυξανόμενα μερίδια παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές απαιτούν αξιόπιστες μονάδες για να παρέχουν ένα σταθερό, και επί του παρόντος απαραίτητο, συμπλήρωμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και για να υποστηρίξουν τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τους βιομηχανικούς όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές».

Εν όσον αφορά για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, τονίζει ότι εξετάζεται η τεχνική κατάσταση των μονάδων και, βάσει αυτής, θα συζητηθούν οι όποιες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες ενώ για την προοπτική κατασκευής δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα δηλώνει ανοιχτός σε οποιεσδήποτε οικονομικά αποδοτικές επιλογές προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της αύξησης των σημερινών των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, «η πιθανότητα εξέλιξης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν». Σε σχέση με τους εργαζόμενους, τονίζει ότι η επέκταση του κύκλου ζωής των μονάδων διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Svoboda συνδέει το μακροπρόθεσμο μέλλον των μονάδων με τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ή άλλα πιθανά υποστηρικτικά σχήματα για τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης και ότι η Seven Energy μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη μετάβαση προς το νέο ενεργειακό μοντέλο. 

Υπενθυμίζεται ότι, ο Όμιλος Seven Energy ελέγχει το λιγνιτωρυχείο Vršany και του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Lignite Chvaletice στη Τσεχία ενώ έχει επίσης συμφωνήσει με τον Όμιλο ČEZ την απόκτηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Počerady με εγκατεστημένη ισχύ 1000 MWe.

enikonomia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα