Mέχρι το τέλος του 2018 το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, με αφορμή τη συνεδρίαση -εντός της ημέρας- της συμβουλευτικής επιτροπής για το φιλόδοξο πρότζεκτ, την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι του κεντρικού δήμου, της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).



"Στόχος μας είναι άμεσα, ίσως και πριν από την έναρξη της 83ης Διεθνούς 'Εκθεσης Θεσσαλονίκης, να παραλάβουμε τη χωροταξική μελέτη, που είναι το πρώτο από τα σημαντικά βήματα για την έναρξη της ανάπλασης" εξήγησε ο κ.Ποζρικίδης. Στη συνέχεια και εφόσον η Ειδική Χωρική Μελέτη περάσει και από τη δημόσια διαβούλευση ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις (το στάδιο αυτό αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες), θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Μετά και από την έκδοση του ΠΔ, το πρότζεκτ της ανάπλασης θα βρεθεί εγγύτερα στην αφετηρία, αν και θα απομένει η εκπλήρωση ακόμη δύο σημαντικών προϋποθέσεων: της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης και κυρίως της εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για το έργο (σ.σ. ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 125 εκατ. ευρώ περίπου).

"'Ήδη κοιτάζουμε το θέμα της αρχιτεκτονικής μελέτης. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική προσέγγιση ώς προς τα κτήρια του εκθεσιακού κέντρου, καθώς μετά την ανάπλασή του αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα τοπόσημο, ένα νέο landmark για τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα θα βλέπουμε το θέμα των χρηματοδοτικών πόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν για παράδειγμα να προέλθουν εν μέρει από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, από δανεισμό από διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω Σύμπραξης με τον δημόσιο (ΣΔΙΤ)" σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προεγκρίνει από τον περασμένο Νοέμβριο τη χωροθέτηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το πρότζεκτ που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην έκταση των 180 στρεμμάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (σ.σ. εκ των οποίων 10 στρέμματα καταλαμβάνονται από το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον -"Παλέ ντε Σπορ"- ιστορικό κτήριο, που προβλέπεται να διατηρηθεί, όπως και ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος προβλέπει ήπια ανάπτυξη στο ακίνητο των 180 στρεμμάτων, με χρήσεις για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα (όχι όμως υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα), τουρισμό-αναψυχή, κτήρια πολιτιστικών χρήσεων, αθλητικές δραστηριότητες, πράσινο και χώρους στάθμευσης. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο δυτικό τμήμα του ακινήτου, που θα αποτελέσει συνέχεια των ήδη υφισταμένων χώρων υψηλού πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ, από τη λεωφόρο Στρατού και μέχρι την παραλία της πόλης.
ered.gr