Περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια θα επενδύσουν οι μεγάλες εταιρείες για το Internet of Things

Η εταιρική δαπάνη που αφορά «έξυπνες» συσκευές αναμένεται να εκτοξευθεί την επόμενη τετραετία.

Οι μεγάλες εταιρείες σκοπεύουν να διπλασιάσουν τις ετήσιες δαπάνες τους για έξυπνες συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο, όπως π.χ. συσκευές παρακολούθησης με βίντεο και εργοστασιακοί αισθητήρες, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το σχετικό ποσό ετησίως αναμένεται να αγγίξει τα 520 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain & Co.

Η εκτίμηση, η οποία περιλαμβάνει τις αγορές συσκευών, λογισμικού και συναφών υπηρεσιών, υπερβαίνει μια αντίστοιχη πρόβλεψη της Bain που είχε κάνει το 2016. Το εκτιμώμενο ποσό δαπάνης σύμφωνα με την εταιρεία, τότε, ήταν 450 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020.

Αυτή η αριθμητική μεταβολή δείχνει ότι αυξάνεται η ζήτηση των εταιρειών για συνδεδεμένες συσκευές παράλληλα με την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για μια σειρά τέτοιων συσκευών, από έξυπνα ηχεία έως ηλεκτρικούς λαμπτήρες ασύρματης σύνδεσης.

Τα συνδεδεμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σήμερα στέλνουν συνήθως τις πληροφορίες που συλλέγουν, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αρχείων βίντεο, σε κέντρα δεδομένων cloud για ανάλυση, με σκοπό την παρακολούθηση χώρων, τη μέτρηση πλήθους, ή την εκτίμηση της φθοράς εξαρτημάτων. Όμως, τα νεότερα προϊόντα θα έχουν περισσότερη υπολογιστική ισχύ και ενσωματωμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας τα πιο ανεξάρτητα και αποτελεσματικά, τουλάχιστον στη θεωρία, και ενισχύοντας έτσι τις πωλήσεις.


Ωστόσο, ορισμένες αναμενόμενες χρήσεις συνδεδεμένων συσκευών δεν τα έχουν πάει τόσο καλά όσο αναμενόταν, σύμφωνα με τη Bain. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες ήλπιζαν ότι η συλλογή εκτεταμένων δεδομένων σχετικά με τον εξοπλισμό τους θα τις βοηθούσε να προβλέπουν πότε θα έπρεπε να γίνει τεχνική συντήρηση, μειώνοντας το κόστος. Η Bain αναφέρθηκε στον κατασκευαστή ανελκυστήρων Schindler που συνέλεξε δεδομένα αισθητήρων από 60.000 ανελκυστήρες. Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων από το παρελθόν και τα προβλήματα στην ενσωμάτωση διαφορετικών μορφών δεδομένων κατέστησαν δύσκολη την πρόβλεψη των αναγκών συντήρησης. «Η συλλογή πληροφοριών υπήρξε δυσκολότερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά», σημείωσε η Bain.

Συνολικά, οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επιχειρήσεων σχετικά με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχουν παραμείνει οι ίδιες σε σχέση με την έρευνα του 2016, είπε η Bain. 42% των εταιρειών ανέφεραν τον κίνδυνο των ευπαθειών ασφαλείας που μπορούν να επιτρέψουν σε χάκερ να διεισδύσουν στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών τους, ενώ 29% των εταιρειών επικαλέστηκαν τις δυσκολίες στην ενσωμάτωση νέων και παλαιών συστημάτων. Επίσης, 28% των εταιρειών φοβούνται τις χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Η έρευνα της Bain, βασισμένη στις απόψεις ενός μη ανακοινωθέντος αριθμού εταιρειών, διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγάλοι πελάτες αναζητούν συνδεδεμένες συσκευές που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, αντί για συστήματα που απαιτούν εκτεταμένη προσαρμογή. Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επί του παρόντος, πρέπει να προσαρμόζει τα προϊόντα.

fortunegreece.com


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα