Dolphin: Η πώληση του Amanzoe «ξεκλειδώνει» τη στρατηγική επένδυση Kilada Hills

Ήταν το σημαντικότερο και πιο αποδοτικό, μέχρι σήμερα, περιουσιακό στοιχείο για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors, το οποίο μάλιστα είχε σηματοδοτήσει, εν μέσω κρίσης, το 2012 την άφιξη ενός υπερπολυτελούς διεθνούς brand για την προσέλκυση τουρισμού υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

Τώρα, η πώληση του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι με αγοραστή, κατά πλειοψηφία, την Grivalia Hospitality (ο ξενοδοχειακός βραχίονας της Grivalia Properties AEEAΠ), ανοίγει το δρόμο προκειμένου η Dolphin να προχωρήσει την πρώτη φάση της επένδυσης του Kilada Hills, που αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη μεγάλη μικτή τουριστική επένδυση που έχει ενταχθεί στις διατάξεις των Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα κεφάλαια από την πώληση του Amanzoe, σε συνδυασμό με τα 10 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει επιπλέον η Grivalia Hospitality για την αγορά 20 προνομιακών οικοπέδων για κατοικίες εντός του γκολφ του Kilada Hills, αλλά και τις νέες δανειακές συμβάσεις που συζητεί η Dolphin για τη χρηματοδότηση του εν λόγω project, θα ανοίξουν, κατά τον Μίλτο Καμπουρίδη, ιδρυτή του ομίλου και γενικού διευθυντή της Dolphin Capital Partners το δρόμο για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου που περιλαμβάνει το γήπεδο γκόλφ των 18 οπών, το Club House, το Beach Club και τις υποδομές για το πρώτο συγκρότημα κατοικιών προς πώληση. «Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της πρώτης φάσης του έργου, αναμένεται να αποφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους της DCI, στο Amanzoe αλλά και στους ιδιοκτήτες βιλλών στο Amanzoe», σχολιάζουν πηγές της Dolphin.

kilada_hills2.JPG

Οι επόμενες φάσεις του έργου, που θα υλοποιηθεί σταδιακά, περιλαμβάνουν 100 κατοικίες στο λόφο του γκόλφ, ξενοδοχείο 100 δωματίων και 88 «επώνυμες» βίλλες και κατοικίες, επέκταση του Beach Club, εγκαταστάσεις εστίασης/αναψυχής και εμπορικά καταστήματα σε μία έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης για το Kilada Hills, όπως έχει εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς, αντιστοιχεί σε 418 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η κατασκευή του γηπέδου γκόλφ τοποθετείται στα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ. Στόχος της Dolphin είναι και η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για το έργο, για την οποία ήδη πραγματοποιούνται, κατά τις πληροφορίες, οι σχετικές επαφές.

Σημειωτέον ότι στο (κρίσιμο) κομμάτι των αδειοδοτικών διαδικασιών για το έργο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση του ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την έγκριση των μελετών των δικτύων υποδομής, την οποία η διοίκηση της Dolphin ελπίζει να εξασφαλίσει άμεσα καθώς όλα τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη εγκρίνει το έργο.

Το Κilada Hills θα είναι πλέον και το βασικό project που θα «τρέξει» ο όμιλος της Dolphin, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει από πέρυσι την επιτάχυνση και σταδιακή ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, έχοντας προχωρήσει ήδη στην πώληση συμμετοχών του στο Sitia Bay Resort και Triopetra Resort στην Κρήτη, αλλά και στις αρχές του περασμένου έτους στην πώληση και πάλι στην Grivalia Hospitality του τουριστικού project Pearl Island στον Παναμά.

Σημειωτέον ότι η εκκίνηση του Kilada Hills με τη δημιουργία του γηπέδου γκόλφ θα «ξεκλειδώσει» κι επιπλέον συνέργειες για τον όμιλο της Grivalia- εξ' ού και η τελευταία, πέραν της απόκτησης του Amanzoe, αποφάσισε να τοποθετηθεί και στο συγκεκριμένο έργο.

Οσον αφορά τώρα το συγκρότημα με την υπογραφή του γνωστού brand της Aman, το 2017, έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια παρουσίας στην αγορά, είχε λειτουργικά κέρδη στα 4,5 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, η πληρότητα στο Amanzoe, βελτιώθηκε στο 71% το 2017 έναντι 62% το 2016, η Μέση Τιμή Δωματίου ενισχύθηκε στα 1.344 ευρώ (από 1242 ευρώ το 2016) και το Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο στα 954 ευρώ από 772 ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος. Οι επιδόσεις φέτος είναι ακόμη ψηλότερες με τη σεζόν που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου να επεκτείνεται για το 2018 έως το τέλος Νοεμβρίου (από τέλος Οκτωβρίου το 2017).

Χθές ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του 100% του Amanzoe από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors κατά ποσοστό 85% από την Grivalia Hospitality και κατά 15% από την Dolphin Capital Partners, με δικαίωμα απόκτησης έως 30%.

Το Amanzoe είναι ένα από τα έργα που σχεδίασε και κατασκεύασε η ομάδα της Dolphin Capital Partners με επικεφαλής το Μίλτο Καμπουρίδη, με την ίδια ομάδα να επιβλέπει από το 2012 και τη λειτουργία του. Το καθαρό τίμημα που θα καταβληθεί στην DCI από τους αγοραστές κατά την αναλογία τους ανέρχεται στα 5,8 εκατ. ευρώ και επιπροσθέτως οι αγοραστές αναλαμβάνουν όλες τις υφιστάμ

Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα