ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας στο Τέξας

Η εταιρεία American Electric Power ακύρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ, ονόματι Wind Catcher, την Παρασκευή, αφού οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας την απέρριψαν μια μέρα πριν, υποστηρίζοντας ότι δεν προσφέρει αρκετά οφέλη στους καταναλωτές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η έγκαιρη ρυθμιστική έγκριση ήταν απαραίτητη, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2020 και να μπορεί να λάβει το σύνολο των ομοσπονδιακών πιστώσεων φόρου παραγωγής για την αιολική ενέργεια.

Το έργο είχε ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των πολιτειών της Λουϊζιάνα και του Αρκάνσας, καθώς και από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ρυθμιστικής Ενέργειας, ενώ εκκρεμούσε απόφαση στην Οκλαχόμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικ Έικινς δήλωσε ότι μπορεί να κατασκευαστούν μικρότερα, μεμονωμένα έργα σε κάθε πολιτεία, αλλά σε μεγαλύτερο συνολικό κόστος.

Το αιολικό πάρκο ισχύος δύο γιγαβάτ της AEP στην βορειοδυτική Οκλαχόμα, ακριβώς πάνω από τα βόρεια σύνορα του Τέξας, θα αποτελούσε το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας ενέργεια σε πελάτες σε τέσσερις πολιτείες. Ωστόσο, η ρυθμιστική επιτροπή έργων κοινής ωφελείας του Τέξας έθεσε υπό αμφισβήτηση την έκθεση των φορολογούμενων στο κόστος του σχεδίου.

«Χωρίς σημαντικές διασφαλίσεις – και δεν πιστεύω ότι η πρόταση παρέχει σημαντικές εγγυήσεις για τους φορολογούμενους, δεν μπορώ να την εγκρίνω», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Ντιάν Γουώκερ κατά τη διάρκεια ανοικτής σύσκεψης την Πέμπτη.

Η χρηματοδότηση του έργου μέσω χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των πελατών, θα εξοικονομούσε χρήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και θα αποτελούσε δικλείδα ασφαλείας από τον κίνδυνο αύξησης των τιμών φυσικού αερίου, υποστήριζε η εταιρεία.

Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, ήταν διστακτικές, με τον Επίτροπο Άρθουρ Ντ’Αντρέα να δηλώνει ότι η εταιρεία «μας ζητούσε φορολογικό μέτρο ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων». «Η εταιρεία έχει το βάρος να δείξει ότι οι φορολογούμενοι πραγματικά έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό το μέτρο, και δεν είμαι βέβαιος ότι συνέβη αυτό», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα