Έξι μικρές εταιρείες με μεγάλη κοινωνική επίδραση

Έξι μικρές εταιρείες με μεγάλη κοινωνική επίδραση

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα Rising Stars του Fortune έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο και αλλάζουν τα δεδομένα.

των Erika Fry, Matthew Heimer και Aaron Pressman

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Fortune παρουσίασε τη λίστα Change the world με τις εταιρείες-κολοσσούς που συνδυάζουν την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική συνεισφορά.

Υπάρχουν όμως και εταιρείες μικρότερου μεγέθους, οι οποίες έχουν σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Η λίστα Rising Stars του Fortune περιλαμβάνει εταιρείες με ετήσια έσοδα κάτω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που αλλάζουν τα δεδομένα στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται.

Μερικές είναι νεοφυείς επιχειρήσεις, άλλες είναι γηραιότερες, αλλά όλες έχουν μεγάλη επιρροή στις κοινότητές τους, στους πελάτες τους και στον πλανήτη.

Αυτές είναι οι έξι μικρές εταιρείες που φέρνουν με τη δραστηριότητά τους σημαντικές αλλαγές στον κόσμο.


DEXCOM

Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ

Αυτή η πρωτοπόρος της ιατρικής τεχνολογίας εστιάζει στο να βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη να διαχειρίζονται καλύτερα τη χρόνια παθήσή τους. Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης, το οποίο επιτρέπει στα άτομα (και στους γιατρούς και στους αγαπημένους τους) να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο smartphone σε πραγματικό χρόνο ήταν το πρώτο του είδους που εξασφάλισε την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτό το καλοκαίρι, η συγκεκριμένη κινητή συσκευή έγινε διαθέσιμη στους ασθενείς του Medicare.


WARI

Ντακάρ, Σενεγάλη

Η συγκεκριμένη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων έχει μετασχηματίσει τη ζωή στη Δυτική Αφρική. Οι 200 ​​εκατομμύρια πελάτες της μπορούν να μεταβούν σε ένα από τα 500.000 σημεία – σε τράπεζες, καταστήματα και περίπτερα ακόμη και σε απομακρυσμένα μέρη – και να στείλουν χρήματα, έναντι μιας μικρής χρέωσης, από τον έναν χρήστη κινητού τηλεφώνου στον άλλον. Αυτή η εταιρεία fintech έχει επιτρέψει τη μεταφορά 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι σήμερα, βοηθώντας αναρίθμητες οικογένειες.


ETSY

Μπρούκλιν, ΗΠΑ

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που λειτουργεί ως πλατφόρμα εκτόξευσης για μικρούς επιχειρηματίες. Μόνο πέρυσι, 1,9 εκατομμύρια ενεργοί πωλητές πούλησαν εμπορεύματα ύψους 3,3 δισ. δολαρίων μέσω της ιστοσελίδας. Επιπλέον, το 87% αυτών των πωλητών ήταν γυναίκες (όπως είναι το 50% των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Etsy και πέντε από τα επτά κορυφαία στελέχη της). Το 2017, η Etsy κατέγραψε το πρώτο κερδοφόρο έτος της από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2015.


EF EDUCATION FIRST

Λουκέρνη, Ελβετία

Σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες εντάσεις αυξάνονται και οι πολιτισμικές συγκρούσεις γίνονται ολοένα και πιο τακτικές, η EF προωθεί την κατανόηση πέρα από σύνορα. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, διοργανώνοντας τη μετάβαση μαθητών γυμνασίου από τη Σουηδία για να σπουδάσουν αγγλικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα, είναι ένας κολοσσός με σχεδόν 50.000 υπαλλήλους σε 55 χώρες, διοργανώνοντας εκδρομές για σπουδαστές, προγράμματα ανταλλαγών, και μαθήματα ξένων γλωσσών.


AUCMA

Κινγκντάο, Κίνα

Τα εμβόλια σώζουν ζωές – αλλά πρέπει να διατηρούνται σε ψυχρό περιβάλλον. Η Aucma, μια εταιρεία ψύξης, αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτή την πρόκληση παράγοντας το Arktek PSD, ένα φορητό ψυγείο που εφευρέθηκε από τη Global Good και μπορεί να διατηρεί θερμοκρασίες -60 βαθμούς Κελσίου για έως και έξι ημέρες, ακόμα και σε μέρη όπου το ηλεκτρικό δίκτυο είναι αναξιόπιστο. Το Arktek συνέβαλλε στον περιορισμό της επιδημίας του Έμπολα αυτό το καλοκαίρι.


THRIVE GLOBAL

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Huffington Post της Arianna Huffington βοήθησε στη δημιουργία του σημερινού ψηφιακού πολιτισμού. Με το Thrive Global, το οποίο ξεκίνησε το 2016, η Arianna μας βοηθά να τον διαχειριστούμε. Ένα από τα προϊόντα της έχει ήδη αντίκτυπο πάνω σε αυτό το ζήτημα: η εφαρμογή Thrive, που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο για τις συσκευές Samsung, ωθεί τους χρήστες να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους για να «φορτίζουν τις μπαταρίες» τους (όχι των κινητών, των ανθρώπων!). Ακόμα και η ισχυρή Apple ακολούθησε το παράδειγμα του Thrive Global: τον περασμένο Ιούνιο, λάνσαρε λογισμικό που κάνει ακριβώς το ίδιο.



Δείτε την ελληνική έκδοση της λίστα Change The World στο fortunegreece.com