Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που αποχαιρετά τα ορυκτά καύσιμα!

Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που διακόπτει τη ροή δημοσίων κεφαλαίων προς τα ορυκτά καύσιμα, χάρη σε μια απόφαση -ορόσημο που έλαβε προσφάτως, το κοινοβούλιο της χώρας

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Τόμας Πρινγκλ, υποχρεώνει το Ίδρυμα Στρατηγικών Επενδύσεων της Ιρλανδίας να εκχωρήσει το σύνολο των επενδύσεών του στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, που ανέρχονταν, τον Ιούνιο του 2017, στα 318 εκατομμύρια ευρώ, σε 150 εταιρείες, παγκοσμίως. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να ευθυγραμμίσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιρλανδία για την κλιματική αλλαγή, όπως αυτές συμφωνήθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται, τώρα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και να αποτελέσει νόμο του κράτους έως τα τέλη του έτους.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε το όλο επιχείρημα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφωνεί, θα ενισχύσει τη θέση της ώστε να τηρήσει τη δέσμευσή της. Η Ιρλανδία πρέπει να αναλάβει το δίκαιο μερίδιό της στην κλιματική δράση», δήλωσε ο Πρινγκλ.

«Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί μαρτυρία της διακομματικής συνεργασίας και υποστήριξης στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην Ιρλανδία, αλλά και μια νίκη για το διεθνές κίνημα εναντίον των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία δεν έχει την καλύτερη φήμη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κλιματική πολιτική, και μόλις τον περασμένο μήνα κατατάχθηκε ως η δεύτερη χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα από την ΜΚΟ Climate Actio, που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια σημαντική πολιτική στροφή στη χάραξη της εγχώριας πολιτικής.




Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα