Η δεύτερη ευκαιρία της Πίτσος

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Περίπου έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για τις προθέσεις του ομίλου BSH να κλείσει τη μονάδα οικιακών συσκευών στην περιοχή του Ρέντη στον Πειραιά και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, αποφασίστηκε τελικά να παραταθεί η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου έως τις αρχές του 2021.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που οδηγούνταν σε λουκέτο εντός του 2017, χάρη στην κοπιώδη προσπάθεια του συνδικάτου εργαζόμενων της εταιρείας αλλά και αυτού των εργαζόμενων Μετάλλου, μετρώντας το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας αλλά και με απόφαση μεταφοράς άλλων διεθνών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, αποφάσισε να δείξει καλό πρόσωπο και να βοηθήσει τους 170 εργαζόμενους. Στόχος της αμοιβαίας συμφωνίας είναι ο μετριασμός των συνεπειών για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2017. Θα πρέπει να πούμε ότι η διοίκηση της εταιρείας αξιολόγησε διεξοδικά την κατάσταση που προέκυψε μετά και την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εθελοντικής Αποχώρησης που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο 2017 και αποφάσισε να μεταφέρει παραγωγή μικρότερου εύρους, αν και αυτό συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο κόστος και επιβάρυνσή της, στο εργοστάσιο της Αθήνας και να επεκτείνει τη λειτουργία του έως τις αρχές του 2021.

Φυσικά η απόφαση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα για μια ιστορική εταιρεία με έντονη παρουσία ετών στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι αργά ή γρήγορα, έστω και μετά από τρία χρόνια, θα κληθεί να πάρει μια αρνητική για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας απόφαση. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό που εδώ και καιρό έχει απωθήσει τους Γερμανούς επενδυτές είναι η αναβλητικότητα και η γραφειοκρατική αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και η παλιότερη πρόταση μετεγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας στη δυτική Αττική.

Ακόμη, ένα ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να απαντήσει είναι το τι θα πράξει η πολυεθνική με τη συμφωνία που υποτίθεται ότι έχει κάνει με το Ελληνικό Δημόσιο ως απόρροια του σκανδάλου Siemens και τις δεσμεύσεις της όχι μόνο να μη φύγει, αλλά αντιθέτως να επενδύσει στη χώρα μας. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι για το θέμα έχει παρέμβει στο παρελθόν η αντιπολίτευση με ερωτήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ αντιπολιτεύτηκε με σημαία το συγκεκριμένο σκάνδαλο, δεν κάνει τίποτα για να προχωρήσει η συμφωνία και να υλοποιηθούν όσα η πολυεθνική είχε υποσχεθεί στη συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης

Το πρόβλημα της φυγής της BSH είχε αποκαλύψει πρώτο το newmoney.gr πέρυσι την 1η Ιουνίου. Τότε οι εργαζόμενοι του εργοστασίου διά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου είχαν αποστείλει αγωνιώδη επιστολή για την τύχη της μονάδας στου Ρέντη στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, η ομοσπονδία κατήγγελλε τη Siemens ότι οδηγούσε σε λουκέτο την εργοστασιακή μονάδα της BSH Οικιακές Συσκευές ΑΕ (Πίτσος) στην περιοχή του Ρέντη, μια εταιρεία στης οποίας τη μετοχική σύνθεση συμμετείχαν Siemens και Bosch με 50% εκάστη. Κι αυτό διότι η γερμανική πολυεθνική είχε αθετήσει -όπως τονιζόταν- πλήρως τη σύμβαση- συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο ως αποτέλεσμα του γνωστού σκανδάλου. Ενα deal που προβλέπει να πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία επένδυση 60 εκατ. ευρώ στη μονάδα της BSH Πίτσος και όχι να φύγει αποεπενδύοντας. Βάσει deal, από 1/1/2015 η Πίτσος πέρασε εξ ολοκλήρου στην Bosch με τιμή αγοράς 3 δισ. ευρώ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι μάλιστα, «η BSH Πίτσος μέσω της επένδυσης αυτής χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens Bosch ως αντάλλαγμα στον συμβιβασμό με την κυβέρνηση». Και η επιστολή συνέχιζε: «Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της BSH Πίτσος ότι το 2017 θα σταματήσει η υπάρχουσα παραγωγή στο εργοστάσιο της Αθήνας. Μετά από μια παρουσία της Πίτσος 150 ετών στην Ελλάδα, η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από τη χώρα σημαίνει αποεπένδυση, με απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Σε 3 μήνες λοιπόν θα συμπληρωθούν 5 χρόνια (σ.σ.: σήμερα 6 χρόνια) από την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας Siemens κι έτσι θα υπάρξει παραγραφή της συμφωνίας αυτής. Είναι απαράδεκτο στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών να αγνοείται η συνεισφορά αυτών των χρόνων και η τεράστια και διαρκής προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι...».

Οι εργαζόμενοι κατέληγαν λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι ζητούν τη συμπαράστασή του, προτρέποντάς τον, για να μην υπάρξει λουκέτο, να ζητήσει την τήρηση της συμφωνίας με τη Siemens ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον τους. Μια συμπαράσταση όμως που δεν ήρθε ποτέ, καθώς η νέα αυτή συμφωνία αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων των εργαζομένων με την επιχείρηση - και μόνο αυτών.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα