Σε διαβούλευση το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Σε δημόσια διαβούλευση, τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο γενικής οργάνωσης του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει το σχεδιασμό για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, το πάρκο «εντάσσεται στη χωρική ενότητα του πρώην Αεροδρομίου και είναι συνολικής έκτασης 2.000.569 τ.μ. Αναπτύσσεται κεντροβαρικά εντός της ενότητας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά, οριοθετείται περιμετρικά από τις ζώνες πολεοδόμησης και ανάπτυξης και σε συγκεκριμένα σημεία του εφάπτεται με περιοχές των όμορων Δήμων. Μέσω του δικτύου κοινοχρήστων χώρων των ζωνών πολεοδόμησης της ανάπτυξης ενοποιείται λειτουργικά με τον υφιστάμενο αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με την χωρική ενότητα του Παράκτιου Μετώπου. Η θέση του, το μέγεθός του αλλά και ο υφιστάμενος χαρακτήρας του, καταδεικνύουν την σημασία του για το σχεδιασμό της ανάπτυξης. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση ιδιαίτερων δυνατοτήτων μετασχηματισμού της σε έναν αξιόλογο και επιτυχημένο προορισμό».

Το πάρκο οργανώνεται από τον ελικοειδή δρόμο που το διασχίζει εγκάρσια και τρεις βασικούς άξονες κίνησης πεζών. Οι δύο από αυτούς είναι μικρού πλάτους ζώνες των υφιστάμενων διαδρόμων που επαναχρησιμοποιούνται. Ο τρίτος είναι μία νέα «ραχοκοκαλιά» του Πάρκου που συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τους υφιστάμενους σταθμούς Μετρό στα ανατολικά με την παραλία, περνώντας και μέσα από την νέα οικιστική περιοχή στα δυτικά.

Η συνολική έκταση του πάρκου χώρίζεται σε επτά ενότητες:

Περιοχή εργοστασίου αεροσκαφών

Βρίσκεται στην πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, σε μικρή απόσταση από τον σχεδιαζόμενο εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο, λειτουργώντας συμπληρωματικά. Περιλαμβάνει τα υφιστάμενα υπόστεγα συντήρησης των αεροσκαφών όπου θα στεγαστεί μουσείο αεροπορίας και τέσσερα νέα κτίρια, που θα φιλοξενήσουν χρήσεις πολιτισμού.

Περιοχή Αθλητισμού

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του πάρκου και περιλαμβάνει το διατηρούμενο γήπεδο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ και το προτεινόμενο κτίριο-τοπόσημο με το ενδιαφέρον όνομα «Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων». Θα διαθέτει δύο γήπεδα στίβου, κολυμβητήριο, ένα επαγγελματικό και δύο ερασιτεχνικά γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο κλειστά προπονητήρια, τρία γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ.

Περιοχή ρέματος Τραχώνων

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο και έχει ως βασικό στοιχείο τη νέα, ανασχεδιασμένη κοίτη του ρέματος. Θα περιλαμβάνει τρεις εποχικούς υγρότοπους και 14 κτίρια.

Ολυμπιακή πλατεία και περιοχή αστικής καλλιέργειας

Είναι η καρδιά του πάρκου στην οποία συναντώνται οι τρεις βασικές διαδρομές. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η Ολυμπιακή πλατεία και γύρω τρεις θεματικές περιοχές, με θέμα τη φύση και την ευζωία.

Πάρκο γλυπτικής Ελληνικού

Πρόκειται για ένα λοφώδες τοπίο στο κέντρο του πάρκου. Σε μέρος αυτού θα κυριαρχεί η γλυπτική, ενώ στην κοιλάδα που δημιουργούν οι λόφοι θα βρίσκεται «ένα υπέροχο σημείο για περιπάτους και κοινωνικές εκδηλώσεις». Στην περιοχή αυτή θα βρίσκεται και ο βιολογικός καθαρισμός του Ελληνικού.

Αστικό τοπίο

Πρόκειται για μια φυτεμένη ζώνη ανάμεσα στον εναπομείναντα διάδρομο αποπροσγειώσεων και την παρακείμενη περιοχή πολεοδόμησης.

Περιοχή εκθέσεων Ελληνικού

Μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, που περιλαμβάνει το κτίριο Saarinen. Γύρω από το κτίριο αυτό θα ανεγερθούν 13 βοηθητικά κτίρια και ακόμα 14 περιμετρικά του κτιρίου της ΥΠΑ.

Από τη μελέτη προτείνεται ο περιορισμός των επιφανειών αποξήλωσης, είτε με την ένταξή τους στον σχεδιασμό είτε με κάλυψη και φύτευσή τους. Η δόμηση θα φθάσει τα 352 τ.μ. και δεν θα υπερβαίνει το 10% του πάρκου.

Οι δήμοι, αφού λάβουν υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις δημοτών και φορέων επί του σχεδίου, θα καταρτίσουν την επίσημη πρότασή τους προς το υπουργείο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού - Αργυρούπολης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι πολίτες του Αλίμου επιθυμούν, μπορούν να απευθύνονται σχετικά στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Αλίμου (Αριστοτέλους 53, Ισόγειο) ή ηλεκτρονικά στο grammateia.ds@alimos.gr, έως την Δευτέρα 27 Αυγούστου.

ered.gr