Οι νικητές των 3 αστέρων για τα Great Taste Awards 2018

του Κώστα Τσαούση

Θα μπορούσαν να γεμίσουν τα ράφια ενός επιμελημένου νέο- μπακάλικου στις εισόδους και τις εξόδους της χώρας αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς για τον ιδανικό γευστικό πρέσβη αλλά και ως οργανικό μέρος της ταυτότητας του σύγχρονου αστικού πολιτισμού.

Ο λόγος για τους νικητές του διεθνούς εμβέλειας και αποδοχής διαγωνισμού Great Taste Awards 2018. Ο αριθμός τους φθάνει κοντά τους 300 – 273 για την ακρίβεια που κατανέμονται και στις 3 διαθέσιμες κατηγορίες βράβευσης (3,2,1 με βάση τα αστέρια).

Στην πρώτη κατηγορία εκείνη των 3 αστέρων εντάσσονται 15 προϊόντα από όλη τη χώρα -κατά κύριο λόγο από μικρούς και πολύ μικρούς ποιοτικούς παραγωγούς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από το κτήμα της οικογενειακής επιχείρησης Tzekos Organic Herbs στη Χαλκιδική μας έρχεται το captain's recipe. Πρόκειται για ένα μαγειρικό μείγμα από γλυκάνισο, φασκόμηλο και λουΐζα (για συνταγές ψαριών και θαλασσινών).

Από την Κρήτη και την Μελισσοκομική Επιχείρηση Λάκκων Ομαλού (ΜΕΛΟΜΑ) – που δραστηριοποιείται στη παραγωγή και τυποποίηση μελιού από ορεινές περιοχές των Χανίων-μας έρχεται ένα θυμαρίσιο μέλι που συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Από την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και την οικογένεια Μιτελούδη μας έρχεται ένα μέλι από πεύκο και αρκουδόβατο ( έτσι αναφέρεται το φυτό Smilax aspera στο blog του Πανταζή Μιτελούδη). Από την Νέα Εκκλησούλα Αρκαδίας και την Βιότοπος μας έρχεται το Πρόβειο, ένα βιολογικό παραδοσιακό γιαούρτι σε πήλινη συσκευασία. Από την εταιρεία Arodama και τον Νίκο Μαμιδάκη (με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης) μας έρχεται μια δροσερή μαρμελάδα βερίκοκο από φρέσκα κρητικά βερίκοκα, ένα πολύ καλοκαιρινό αγαπημένο φρούτο. Από την Πάρο και την μικροζυθοποιία 56 Isles μας έρχεται μια μπύρα Wit.

Στο site της διαβάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες: «Η Aegean Wit συνδυάζει το χαρακτήρα της Βελγικής Wit με τις τοπικές γεύσεις, είναι συνδεδεμένη με την πλούσια παράδοση της αλλά βαθιά μέσα της παραμένει Παριανή. Χρησιμοποιώντας παριανό σιτάρι χωρίς βυνοποίηση, το οποίο δίνει ένα ελαφρύ σταρένιο χρώμα με απαλή θολότητα, συνδυάζει άψογα τα αρώματα των εσπεριδοειδών με τα τοπικά μπαχαρικά. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργεί μια δροσιστική, και χυμώδη Wit. Σερβίρεται ιδανικά σε κολονάτο ποτήρι με μια φέτα πορτοκαλιού. Μπορείτε να την απολαύσετε σαν aperitif ή να συνδυαστεί υπέροχα, με θαλασσινές γεύσεις».

Από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση την Kumilio του Κώστα Λάμπρου που έχει τα κτήματα της σε ένα μικρό χωριό της περιοχής της Κύμης στην Εύβοια μας έρχεται το Ρετσέλι Σύκου. Πρόκειται για ένα προϊόν που βασίζεται σε μια συνταγή με μικρασιάτικη ρίζα, προσαρμοσμένη στο σύκο Κύμης (χωρίς ζάχαρη). Κατ΄ουσία πρόκειται για ένα προϊόν με αποξηραμένα σύκα με καρύδι, βουτηγμένα σε συκόμελο και με τη συνοδεία φύλλων δάφνης. Η απαλή γλυκειά γεύση δίνει ένα μυστηριώδες επιδόρπιο, που όμως συνδυάζεται εξαιρετικά και με κρέας, ψάρι ή ποικιλίες τυριών και σαλάτες.

Από τον Στέλιο Καρβέλα και την Megaris Goods από την πόλη των Μεγάρων μας έρχεται ένα προϊόν με κελυφωτά φιστίκια. Πρόκειται για ένα προϊόν με ψημένα φιστίκια και ανθό αλατιού. Από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που έχει την έδρα της στα Νέα Στύρα της Εύβοιας μας έρχεται ένα μέλι από ερείκη και κουμαριά. Επικεφαλής της εταιρείας Evia Apiculture ο Θεόδωρος Δεδεβέσης ο οποίος και δηλώνει ως νομάς μελισσοκόμος.

Από την εταιρεία Valsamo μας έρχεται ένα μικρό δώρο για όλους όσοι γνωρίζουν τα μυστικά μιας καλοκαιρινής ελληνικής χωριάτικής σαλάτας. Καρπός και φύλλα άγριας κάπαρης μαζεμένα στο νησί της Τήνου. Από την εταιρεία Eulogia of Sparta μας έρχεται ένα μέλι καστανιάς από το Άγιο Όρος. Από την ομάδα παραγωγών που δραστηριοποιείται κάτω από τη φίρμα Meliteas μας έρχεται ένα μέλι καστανιάς. Στο site διαβάζουμε: «Το βιολογικό Ελληνικό μέλι καστανιάς που διαθέτουμε με 96% γυρεόκοκκους, συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τα μελισσοσμήνη του Συνεταιρισμού μας που βρίσκονται τοποθετημένα στα πυκνόφυτα δάση άγριας Καστανιάς του Τυμφρηστού». Από την εταιρεία Hellenic Fields μας έρχεται ένα μέλι θυμαριού από την Άνδρο. Το ena ena Greek Thyme Honey from Andros Island.

Από την εταιρεία Salt Odyssey με έδρα την Θεσσαλονίκη μας έρχεται ένα καπνιστό θαλασσινό αλάτι.

Τέλος, από τον Γιάννη Καρυπίδη και την Stayia Farm μας έρχεται ένα μέλι – ένα μέλι από τη σειρά Vasilissa. Πρόκειται για το μέλι δάσους με κρόκο Κοζάνης. Ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν. Ο Γιάννης Καρυπίδης στη φετινή διοργάνωση Great Taste Awards αναδείχθηκε πολυνίκης – με 13 συνολικά προϊόντα και στις 3 κατηγορίες.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα